Борисов за Балканите: Да не стане късно! Русия, САЩ, Китай чакат

България ще защитава компромисен вариант за миграцията в Европа
Обновена: 18 юни 2018 16:26 | 18 юни 2018 14:00,
138

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

12

"Ако сега не се помогне на Западните Балкани, после ще е късно. Големите геостратегически играчи само това чакат - Русия, Турция, САЩ и Китай".  Това обяви премиерът Бойко Борисов на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

Министър-председателят отчете, че всички държави от Западните Балкани не са готови и имат още дълъг път.

"Европейската им перспектива ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите", каза Борисов, цитиран от "Фокус" и допълни: "Десетилетия сме воювали помежду си в различни войни и съюзи. Стотици хиляди са загинали. Най-близката война беше тази в Косово, пак на Балканите".

Още по темата

"Хиляди в масови гробове, разрушения и милиарди от всички нас за възстановяване", каза още премиерът и припомни, че мостът в Мостар беше възстановен преди месец.

Българският премиер обясни, че София и Скопие са решили да дадат пример с подписването на Договора за приятелство.

"Много се радвам, че в София Ципрас и Заев обявиха, че ще намерят решения за името на Македония, така че да не се налага Гърция да я спира", каза още Борисов.

"Горд съм, че успяхме Тачи и Вучич да си подадат ръце в София. Нещо, което не искаха да направят в Скопие", допълни премиерът. Той отчете, че правителството е положило доста усилия и че има съществен напредък и оптимизъм.

Борисов коментира и миграционната вълна и обясни, че не вижда как тази от Близкия Изток ще бъде намалена.

"Войните продължават, заплахите стават все по-големи... Дипломацията ни в това отношение търпи доста критики", каза той. Борисов отчете, че обществата притискат държавите да бъдат крайни.

"На Европейския съвет ще защитавам компромисен вариант за миграцията - превенция, която включва затваряне на всички европейски граници", каза още премиерът.

Той обясни и как България се справя с миграционните потоци.

"Без много да приказваме, да се оплакваме, си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница и не само на нея", Разказа Борисов. "От година и половина България има 0 миграционен натиск", заяви той и изтъкна, че България гарантира на 100% европейската външна граница.

"Границата ни с Турция, сухопътна и морска, е колкото тази с Гърция. България в пълния обем си е свършила задачите", коментира Бойко Борисов.

"Предлагаме компромисен вариант за миграцията, който ще защитавам на Европейския съвет - превенция, която включва затваряне на всички европейски граници", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
32
 
! Отговори
преди 5 години
Вижте тоя фарисеин как ловко вмъква в един кюп САЩ и Турция (наши СЪЮЗНИЦИ по линия на НАТО!) заедно с Русия и Китай!
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ни пита,бе.Въобразяваме си ,че сме някакъв фактор за нещо си.
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще защитава компромисен вариант за миграцията в ЕвропаСиреч ще приемаме и хрантутим "хора" искащи да отидат в Германия понеже сме много богати.
5
4
 
45
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Бойко, не ни интересуват Западните балкани, това са хора които ни мразят, тук в България хората измират и изчезват!ОСТАВКА!
4
5
 
38
 
! Отговори
zeus преди 5 години
...каза Баце докато се беше навел на Запад, гледаше с мили очи на Изток и поемаше с уста на султана pязaнaта kapaбина ;)
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За балканите отдавна е късно откак там стъпи крака на сащ и турски аскер.... Късно е и за герб... Празни думи ефект нулев. Изборите ще го разберат
2
43
 
15
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Бойко се късат да го плюят разни , обаче той си е номер 1
1
8
 
50
 
! Отговори
Homer преди 5 години
Оправи България, та сега и Балканите......"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже..."