Борисов в Брюксел: Стига вече процедурни хватки за Шенген!

Евролидерите: Рано е да се говори за успех за миграцията
40
Борисов в Брюксел: Стига вече процедурни хватки за Шенген!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че България няма какво повече да направи, за да бъде приета в Шенген, след като е изпълнила всички изисквания.

"Ние също бихме могли да тропаме по масата. Вчера видяхме колко е неприятно, когато някой налага вето на всичко", добави той по повод поведението на новия италиански премиер. ЕС може да съществува и работи на базата на взаимния компромис, разбирателство, такт, поясни Борисов.

Още по темата
Той настоя спрямо нашата страна да не бъдат измисляни в ход нови изисквания за приемане в еврозоната. Няма да бъде честно, искаме да не се измислят постоянно нови и нови процедурни хватки, надяваме се този път да не го направят, посочи премиерът.

Борисов коментира на пресконференцията, че ако Италия, Испания и Франция бяха предприели мерките, приложени по границата на нашата страна, днес темата за миграцията нямаше да присъства в дневния ред на ЕС.

Ако бяхме направили това, което предложих през 2015 г., нямаше да имаме днес тема - тя е политическа, не миграционна, поясни той. По неговите думи, ако тези мерки бъдат приложени по южната граница на ЕС, ще преминават само единични бройки мигранти. Премиерът отбеляза, че България също има излаз на топло море, а сухопътната й граница с Турция по дължина е сравнима с гръцко-турската граница по земя, предаде БТА.

Беше изключително труден Европейски съвет, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че в края на юли ще пътува до САЩ за среща с президента Доналд Тръмп. Ще покажа, че ЕС е единен. И ЕС, и САЩ, имат нужда от двустранните отношения. Не съм сигурен, че ще се споразумеем, но ще опитаме, добави той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск уточни, че не иска да разваля добрата атмосфера с коментарите си по темата за отношенията със САЩ. Той добави, че не споделя надеждите на срещата между Юнкер и Тръмп да се стигне до промяна на политиката на настоящото управление във Вашингтон.

По неговите думи по въпроса за миграцията е рано да се говори за успех. Постигнахме споразумение, но това е най-лесната част от задачата. Остава да го приложим, посочи той.

България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател на Съвета на ЕС, заяви Туск. Той определи работата на нашата страна като забележителна.

По думите му срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани е била историческа.

Най-голямото политическо постижение на председателството е срещата в София. Отначало бях скептичен, но премиерът Бойко Борисов бе оптимист и убедителен. Оказа се, че той е бил прав. Напълно ясно е защо софийската среща бе такъв успех за региона, постигнахме политически пробиви. Най-големият успех на институциите на ЕС по време на българското председателство бе моята реч при откриването на председателството в София, пошегува се Туск.

Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. Председателството се състоя при трудни обстоятелства и се справи много добре. Беше винаги открито за предложенията на ЕК - това е най-голямото постижение, работихме като приятели. Софийската среща бе страхотна, българите промениха духа в Западните Балкани. Всичко беше наред, добави той.

Премиерът Борисов благодари на своите колеги и на всички българи, които се включиха в работата на председателството, както и на хората в София, проявили търпение към толкова много съвети и срещи. Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако на днешния Европейски съвет не бяха постигнати резултатите, да дадем перспектива на Македония и Албания, коментира той.

Постарахме се да бъдем максимално прагматични, да си поставим постижими цели. Колкото и да сме скромни, направихме добро председателство, не допуснахме грешки, дадохме добра основа на колегите от Австрия, добави Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя не разбра ли че докато той и шайката му не влезнат в затвора, нема евро няма Шенген!Докато не влезнат в затвора тия които събориха КТБ, Борисов, Пеевски, цялото ръководство на БНБ и КФН, няма евро, няма Шенген!
11
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние от векове сме европейци - исторически и географски. Заради този и правителствата му 1, 2 и 3 сме най - болните, най - бедните и с най - висока смъртност в Европа.
10
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години васалство и и доклади правосъдие 0, здравеопазване 0, икономика 0 какъв Шенген бе.
9
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що милиони потрошиха герберите :) половин година и пак са му казали, че няма Шенген. Не става само с ядене, трябва и акъл, както се казва в пословицата. :)
8
42
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки успех на Борисов , пирон в ковчега на БСП.
7
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юнкер бързо ще го забрави. Свършиха целувките, прегръдките, визитите. :) Как ли ще го преживее като не е под светлините на прожектора, а е свикнал ден и нощ да е по вмедиите?! :) Всичките тези преструвки бяха политическо лицемерие заради ротационния принцип на европредседателството.
6
7
 
27
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Корумпирана държавна машина с поръчкова прокуратура, това не е процедурна хватка, а реалното състояние на аутсорсинговата васална икономическа система!!!Агент Върнан Клейвъри!ЦРУ!!!
5
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов с всичкия си ли е?Какво сме изпълнили или той ни смята явно за пълни ***. Изпратиха ни депеша, в която черно на бяло му бяхя написали какво е изпълнила България и какво не. От всичките 20 точки по 18 `няма напредък`Когато я получихме партийната секретарка Цецка Цачева каза, че тия точки не били `толкова важни`Тия му приказки ще са били за рлед журналята.
4
27
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ДЪРЖВНИК..
3
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще бъде и с Еврото , ще висим в чакалнята докато ни се изчака чакалото и пак няма да ни приемат , щото никой не го взема на сериозно нашия Тиквунй.
2
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От утре всички ще забравят за това ротационно председателство, а шенген през крив макарон ще го видим
1
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не го отразяват в пространството! :) Само на него не му ясен този факт и се мисли за фактор, какъвто не е и никога няма да бъде!