БСП не успя да бутне шефа на КЕВР, Иван Иванов остава

От ГЕРБ обвиниха левицата, че упражнява политически натиск
Обновена: 5 юли 2018 13:32 | 5 юли 2018 12:06, Василия Пейчева
54
БСП не успя да бутне шефа на КЕВР, Иван Иванов остава
Снимка: Архив, БТА

Парламентът отхвърли с 63 гласа "за", 125 "против" и 3 гласа "въздържал се" предложението на "БСП за България" за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Още по темата

Решението беше взето след два часа и половина дебати, пише БТА.

От левицата поискаха освобождаването на Иван Иванов заради негово изказване в парламента, в което той отказал да изпълни задължението си в Закона за енергетиката - регулаторът да се произнесе по сделката за ЧЕЗ, и нарекъл въпросния текст "бланкетен".

От БСП посочиха, че става дума за нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да си изпълнят законовото задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ, зад която стоят частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че упражнява политически натиск върху КЕВР с тези 200 хиляди подписа срещу сделката за продажба на ЧЕЗ. Те посочиха, че промените в Закона за енергетиката не работят без конкретни критерии и именно това е казал Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Според "Обединени патриоти" освобождаването само на председателя на КЕВР няма да доведе до промяна на политиката на регулатора, който е колективен орган. Тя ще продължи пак да обслужва монополите в енергетиката, най-вече чужди, коментира председателят на групата Волен Сидеров. Той предложи промени в Закона за енергетиката, с които да се редуцира състава на регулатора и да бъде избран нов.

От ДПС коментираха, че не може без критерии да се прилага законът и искането за освобождаване на Иванов е политическо. Отговорността за приемането на изменението в закона е на НС, без ДПС. Ние не бяхме съгласни и не гласувахме, посочи Рамадан Аталай. Всички вкупом влязохте в чувала, коментира той. Според него най-слабият във веригата, когото БСП можели да атакуват, се е оказал Иван Иванов.

Според "Воля" след поправката в закона, патриотите е трябвало да внесат и съответните критерии за произнасяне на КЕВР. Нека всички да си признаем, че това, което сме гласували, е една поправка, която няма как да работи и да не си измиваме ръцете с КЕВР, призова Пламен Христов.

Искрен Веселинов /ОП/ обясни, че са предложили текстове, които да доразвият логиката на закона, но идеята на специалната комисия за контрол на КЕВР е била тези текстове да се обсъдят в Министерството на енергетиката. Законът трябва да се изпълнява, въпросът е дали е дошъл моментът да се изпълнява, коментира той. Докато не се стигне до сделка, Комисията не би следвало да се произнася, смята Веселинов.

Делян Добрев /ГЕРБ/ коментира, че от ГЕРБ са гласували този текст от Закона за енергетиката, за да угодят на опозицията. Той посочи, че днешното искане за оставка на Иванов е продължение на натиска с подписката, внесена в КЕВР. Той попита Драгомир Стойнев от левицата дали се е подписал срещу сделката за ЧЕЗ. Писмено сте поискали от регулатора да не дава съгласие за разпореждане с имуществото на ЧЕЗ, коментира Добрев.

В отговор Драгомир Стойнев /"БСП за България"/ посочи, че председателят на регулатора е дал това листче на Добрев, за да може да го атакува от трибуната. Виждаме перфектно взаимодействие между управляващите и една независима институция, коментира той. По думите му това още повече показва, че председателят изобщо не е независим, а е зависим от управляващите.

ГЕРБ управляват, за да угодят на опозицията - интересна теза, която заслужава внимание, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й най-накрая опозицията е получила признание. Тя отбеляза, че вчера работодателските организации и операторите в енергетиката са застанали като един в защита на Иванов, но това не се споменава. "200 хиляди българи да си кажат свободно мнението е натиск, политическа партия да поиска изпълнение на закона е натиск, а онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР, да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР, не е натиск", коментира тя.

След дебата шефът на КЕВР Иван Иванов коментира, че комисията е напълно независим орган.

Иванов припомни и подкрепата, която е получил едновременно от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, и от енергийните дружества, които обратно - искат скок на тези цени. Това, че и от двете страни се получава подкрепа за комисията, означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат в интерес на обществото преди всичко, обобщи председателят на КЕВР.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Напомняне преди 8 месеца
Нека занапред от ПП "Атака" не говорят срещу решенията на КЕВР. Маските паднаха.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
42, 43, 44 Абе тя тиквата си купи шефското място в Пес и си гледа кефа, а тук остави Бсп на самоизяждане както стана и при учителя и в дсб!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бкп постепенно се самоизбутват при учителя си от онова Сдс от миналото на бунището!
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама какво им е виновен Иванов след като "братушките" дигат газта.
БСП да ходят да викат под прозорците на руското посолство.
46
2
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 8 месеца
Питам Делян Добрев може ли с подзаконов нормативен акт да се отмени разпоредба на нормативен акт от по-висша степен. Отговора е не, но той естествено не го знае. Защото, бившата ДКЕВР под ръководството на този самовлюбен пенсионер с прието Общи условия за оказване на услуги от ВиК операторите, вмениха в собственост ревизионните канални шахти за отвеждане на отпадъчните води от имотите на потребителите, което е в противоречие на чл.24,т.10 от Закона за водите. Частна собственост е мрежата до РШ.7
45
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
До do 43 личи си че си гледал евродиков,но не си го разбрал,в пълномощните,които са издадени ,за операции с това злато,за което пишеш,фигурира името на бодигарда на живков,гледай повторението на ,предаването,и ще се увериш,между другото,още в предаването пуснаха видео,как твой любим благодари на фондацията ,за спонсорството на партията си.
44
2
 
2
 
! Отговори
do 43 преди 8 месеца
До 1

Червените милионери,тиквата милиардер не си включил в списъка си.

Кажи сега за 500-те тона злато
43
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
До Червените милионери,тиквата милиардер не си включил в списъка си.
42
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
До Анонимен-39 и гинчо от банкя.
41
6
 
2
 
! Отговори
Го4о преди 8 месеца
БСП през ден, през два НАСТЪПВА МОТИКАТА! Нинова ЕДНОЛИЧНО води пичлеметата за носа и рейтинга на партията й пада надолу.
40
2
 
4
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 8 месеца
Иван Иванов - Сливата. Щото бил мазен като слива.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сделката на Гинка ГЕРБакова е много успешна за ГЕРБ.

Така че никой няма да позволи4 на Иван НикоЛАЕВ Иванов да я развали.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо трябва някой да го бута?
Той сам трябваше да напусне, ако има съвест.
37
0
 
8
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 8 месеца
До Червените милионери

Този текст си го писал поне 20 пъти. кажи да ти дадат друго листче, че с това си станал вече за смях.
36
1
 
8
 
! Отговори
чарли преди 8 месеца
Не разбирам иронията,само "БСП"ли ще ползва по скъпия ток ?
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гадта остава...и от нас нищо няма да остане, ама дремем си спокойно щот не щем да си разваляме "раатлъка"!
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука нищо, което се е скрило под шлифера на Борисов не може да се гътне.
След три месеца ново вдигане на тока. АМа Ганчо обича да го мачкат. Особено когато Борисов го прави. С мощната поддръжка на отрепките от ОП.
33
18
 
6
 
! Отговори
Червените милионери преди 8 месеца
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; Курнелия Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуков–милионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На времето имаше един председател на КЕВР - пШУШУЛОВ, и той си мислеше, че е вечен, но народът го мразеше и го натовари с толкова отрицателна енергия, че той се гътна и умря.
31
3
 
20
 
! Отговори
Ehh преди 8 месеца
Няма да вдигнат цените много тъй като много шум се вдигна за Чез! Само 2%, ноооо.....След година това ще е забравено и пак ще скочи тока с 10-15%. Сега просто се опитват да не създават напрежение и да избегнат протести отново! По-тъжното е че правителството на герб 2 пъти сдаде доброволно и 2-та пъти хората си го избраха наново! Какво има да говорим повече! Канесеебе (Кнсб) и те са купена работа, псевдо синдикати! Вс. е пародия хора!