Ние ги хващаме, те... през границата! МВР ще лови бегълци с нови лични карти

Те няма да бъдат с чип и ще се различават визуално
46
Ние ги хващаме, те... през границата! МВР ще лови бегълци с нови лични карти
На границите проверката често е само визуална. Снимка: Булфото, архив

От години ставаме свидетели как обвиняеми или подсъдими преминават лесно границите в опит да се скрият от правосъдието. А не е един примерът, когато бягствата са повече от успешни и в продължение на години.

В опит да спрат бегълците от закона, МВР ще въведе временни лични карти за обвиняеми и подсъдими. От министерството признаха, че в момента проверката на документите по границите била по-скоро "визуална" и в много случаи граничарите изобщо не проверявали в системата дали някой има право да напуска страната.

Това е една от основните причини криминално проявени да минават границата необезпокоявани.

От МВР обясниха, че новите лични карти щели да са различни от обикновените, за да ориентират служителите по границата. Те ще бъдат без електронен чип, обясни пред "Монитор" зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

По думите му и в момента има възможност личната карта да бъде отнета, а в замяна лицето получава документ тип "хвърчащ лист".

Шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски пък уточни, че "Гранична полиция" не винаги чекира документите, а прави само визуален преглед. Самото чекиране на личните карти пък не било задължително, особено при прекосяване на вътрешните граници на ЕС. Освен без чип с биометрични данни, с какъвто ще разполагат останалите българи, временните лични карти щели да бъдат с различен външен вид и така щяло да се намали вероятността от допускане на грешка.

От МВР дадоха за пример границата ни с Гърция през лятото, когато има много преминаващи хора и е съвсем нормално проверките да протичат под друга форма. Временните лични карти ще имат за цел да "насочват вниманието" на граничните полицаи и съответно да предотвратят подобни пропуски.

От началото на 2019 година се въвеждат и новите лични карти и паспорти с чип и антена. Новите правила за български лични документи въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти. От вътрешното министерство поясниха, че хората с издадени по старата система лични документи ще могат да ги използват до изтичането на валидността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Тиквун ги фаща, некой ги пуща.Да не е оня лошио Орешарски бе?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ми чи те кат нета проверяватаз си минаваме граница па у сръпско си бегаме по козяти пътечки.
13
5
 
6
 
! Отговори
Арести за убииците преди 5 години
ДА с е докладва кои престъпници предлагат нови НАГЛО ПРЕСТЪПНИ Лични карти претъпкани съоръжения вкл забранени от КОНСТИТУЦИЯТА.ЗАТВОР ДО 1000 години за нагли престъпници прокарващи подобни тежко терористични предложенияАрести за командващите МВР .Утре ще натикат чипове в телата на ПРОКУРОРИ И СЪДИИ на деца и възрастни тези масови убиици..При проверки на МВР екипи попаднахме на командващи подменени от убиици в телата. /вкл жени на служба в МВР турско говорящи
12
1
 
15
 
! Отговори
Баце Генчо преди 5 години
Това никъде по света го няма..., пак някой се е направил на много умен
11
1
 
16
 
! Отговори
Хващачи преди 5 години
Ние ги фащаме те през границата и там ги фащаме и интерпол ги фаща и те се бегат да им дадем нов паспорт, че да не бегат вече писна ни да ги фащаме.
10
7
 
21
 
! Отговори
АМАН от ТЕРОРИСТИ преди 5 години
Крадеца на милиарди от народа Борисов и съучастници тази година НАГЛО ОГрабват още 1 000 000 000 живи лева от народа за ПЕдофилска дигитално холограмна техника ПАК з а монтаж в училища,ясли и градини..КОга МВР ще докладват какви стотици милиони се крадат от тази мазно крадлива НЕЗАКОННА ТЕХНИКА.АМАН от терористи на власт
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Самото чекиране на личните карти пък не било задължително, особено при прекосяване на вътрешните граници на ЕС". Ами минете през ГКПП " Ново село" или ГКПП " Славеево" , хем ще Самото чекиране на личните карти пък не било задължително, особено при прекосяване на вътрешните граници на ЕС. Освен без чип с биометрични данни, с какъвто ще разполагат осви чекирот , хем опашси правят , хем и проверка на рег. талон на колата, че и на багажника.Вътрешна граница на ЕС .
8
4
 
14
 
! Отговори
АРЕСТИ З АБОРИСОВ преди 5 години
ДОКАзАНИ престъпници командващи МВР ограбиха милиарди от народа з а д а монтират тежко вредна терористично педофилска видео холограмна техника в Училища ,ясли и градини.Увредени са всички деца поименно.КОГА МВР ще АРЕСТУВА ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ ограбващи народа с милиарди з а нагло престъпна НЕЗАКОННА ТЕХНИКА.ВСИЧКИ деца вкл децата на служители на МВР и прокуратурата са тежко трудно лечимо увредени в училища,ясли и градини.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИзбеГалевите, Брендо, Митьо Очите - все съратници на Мутрата от СИК и спомоществуватели на Шайката ГРОБ.За тях правосъдие няма.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В СТАТИЯТА ЯСНО ЛИЧИ че МВР НАбеждават ПроКУРАТУРА И СЪД .ТЕ уж били залавяли престъпниците ,а продажниците ПРОКУРОРИ И СЪДИИ ГИ ПУСКАЛИ ЗАТОВА ВЪВЕЖДАТ НОВИ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ЛИЧНИ КАРТИ С КОИТО ДА следят ПРОКУРОРИ И СЪДИИ>..С НОВИТЕ Лични карти масови убиици могат д а правят показни убииств акървави атентати и кървав терор лесно с няколконатискания на бутонана мишката.. Специфицират примерно всички с черни /ромски гени/ и ги пси активират или пси ЗОМБИРАТ.АИДЕ НОВА СИРИЯ ..
5
3
 
15
 
! Отговори
Ликвидация на МВР преди 5 години
НОвите лични карти подготвени от терористи окупирали власта в София са НЕЗАКОННИ НАРУШАВАТ ОСНОВНИ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ ГАРАНТИРАНИ ОТ КОСТИТУЦИЯТА..вкл чл 32:чл28 и чл29.Това с а нови НАГЛО ТЕРОРиСТИЧНИ средства за масов терор . Обезпечават тотално следене и контрол над милиони ценни важни Български граждани.Позволяват центриране разболяване и убииства на неудобни вкл с инсулти,рак инфаркти и катастрофи.Г
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Ципов ще го правят министър! Има добре отработен командирски глас, снажен и напет!
3
1
 
21
 
! Отговори
Ликвидация на МВР преди 5 години
От години наред сме свидетели как терористи и крадци на власт ползват МВР и службите за НАГЛО ПРЕСТЪПНИ АНТИ НАРОДНИ МЕроприятия.Няма заловен и вкаран в затвора нито един нагъл политик ползван з а показна ликвидация на Българския народ.Или както тези начело с Цветанов и Борисов з а показно ограбване на десетки милиарди ограбени от народа кървави левове годишно.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали трябва да излязат навън и тогава да ги търсят с комунистическа бюлетина в Ентерпол!
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години сме свидетели как хора с по 20 присъди се разхождат на свобода и никой не ги търси за нищо докато някой доктор не ги отстрела като плъхове.