Тънки сметки за НС: Кои партии подкрепяте? Как бихте гласували!

Доверието в институциите продължава да се руши, отбелязват от "АФИС"
Обновена: 25 сеп 2018 06:49 | 24 сеп 2018 13:00,
141
Тънки сметки за НС: Кои партии подкрепяте? Как бихте гласували!
Снимка: архив, Булфото

Краят на българското председателство и нетипично горещо политическо лято не останаха без последствия. Оценките и самооценките на българските граждани за заобикалящата ги действителност са се влошили в сравнение с предходните месеци.

С два пункта за последния месец е спаднал делът на хората, които преценяват, че живеят по-добре в сравнение с другите, което се съчетава с един пункт нарастване на дела на онези, които смятат, че живеят по-зле. Спада и оптимизмът за бъдещето, без да се променят оценките за живота през миналата година.

Като основна причина за всичко това, наред с нестихващите скандали и разправии във властта, се откроява нарастващото масово безпокойство за развитието на икономиката, независимо от оптимистичните статистически оценки и прогнози.

В класацията на Социологическа агенция "АФИС" на важните въпроси за България, интервюираните са посочвали: "Доходите и пенсиите" (23,9%), "Развитието на икономика" (13,8%), "Безработицата" (10,7%) и "Финансовата стабилност" (10,2%), съответно на първо, второ, четвърто и пето място в подреждането.

Между тези проблеми в челото се нарежда единствено въпросът за здравеопазването, което заема третото място с 11,5 на сто. В сравнение юли цитираните стойности са били общо с 4 пункта по-ниски.

Не по-различна е класацията на проблемите, които хората обозначават като лични.

Проблемите на "Бедността", "Неясните перспективи", "Безработицата" и "Пенсиите" се подреждат съответно на първо, трето, четвърто и пето място със стойности от 15,2; 13,2; 11,0 и 10,8 на сто. Тук проблемите на здравето са на второ място с 14,9%, отбелязват социолозите.

"Всичко това, заедно с повишаващите се цени на стоките от първа необходимост, както и очакванията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други влияе на тенденцията към ръст на обществените тревоги и съвсем логично дава отражение върху отношението към управлението на държавата и върху оценката за политическата обстановка като цяло", коментират от "АФИС".

Ситуацията, според тях, влияе пряко и на доверието в основните институции на властта. За първи път се случват две неща: първо, местната власт е с негативен рейтинг (доверието е по-ниско от недоверието) и, второ, недоверието в парламента е по-високо, отколкото в съда и прокуратурата, които обичайно заемаха последните две места в общото подреждане. През септември рейтингът на Народното събрание е затворил дъното на класацията.

"Предлаганото "лекарство" – смяна на министри, макар в началото да предизвика временни позитивни очаквания, сега бележи низходяща тенденция. Може би и заради това, че въпреки шумния спектакъл около трите оставки, не бяха сменени министрите, които хората биха освободили от постовете им, ако зависеше от тях, а именно: Валери Симеонов (46,0%), Цецка Цачева (44,2%) и Румен Порожанов (36,8%)", отчитат от агенцията.

Води ли всичко това до размествания в електоралната картина?

Категоричен отговор не може да се даде, а по-точно отговорът е и "Не", и "Да". Не, защото няма промяна в реда, по който се подреждат основните политически сили, а Да, защото промяна в този ред може да настъпи във всеки следващ момент.

От една страна, налице е ясно изразен отлив на активни избиратели от всички парламентарно представени партии и коалиции, а от друга страна, растат дяловете на потенциалните негласуващи и на онези, които при евентуални нови избори не биха подкрепили никого.

Означава ли това обаче, че избирателят за пореден път се оглежда и търси активно нови политически проекти?

И тук отговорът е и "Да", и "Не". Да, защото готовността за гласуване на евентуални нови избори остава сравнително висока – около 60%, а настоящите парламентарно представени партии не могат да уплътнят такъв висок процент. А Не, защото нито една от извънпарламентарните партии, включително и онези, които не съществуват, и към този момент са единствено продукт на слухове и догадки, не могат да разчитат на самостоятелен успех.

Според социолозите свободно разпознаваемите партии от електората са едва четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

И така: Ако сега има вот за кого бихте гласували?
ГЕРБ - 21,3%
БСП - 20,9%
ДПС - 7,4%
Обединени патриоти - 5,5%
Воля - 1,2%
Не подкрепям никого - 8,5%
Колебая се - 16,7%
Няма да гласувам - 13,6%

-------------------------------------

Коментарът на социолозите е въз основа на данни от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция "АФИС" в периода 14-19 септември 2018 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на голяма част от българите е това, че в условията на пазарна икономика те са си останали с комунистическото мислене. Не всичко зависи от управляващите вече.
89
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КапиталистНяма капитализъм,още по-малко социализъм,това е клептокрация и доминация.Сега като махнаха с Лисабонския договор и самостоятелността на държавите,ще бъдем командвани от един център,от кадри,които населението не е избирало и никой няма да те пита какво искаш,какво харесваш или не харесваш.
88
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нТи нормален ли си?Ердоган като се опъна,докъде стигна?Съмнявам даже дали е жив този човек вече.
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КапиталистАми,така си мислиш,ако разследваш,ще видиш,че управляват фашисти,бивши нацисти по върховете и наследници.Но както и да го погледнем Европа беше най-доброто място,макар и не идеалното.Сега и на Европа ще и се *** мамата,надявам се да не е така,но май натам вървим.И после?
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакви гласове,те просто манипулират изборите и заплашват хората и така печелят избори.
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не работо - не трябва да яде!
84
8
 
9
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Основния проблем на Запада е, че там няма капитализъм, управлява се от социалисти, навсякъде на Запад е социализъм, а както всички знаем, социализма се провали. Ако Запада иска да се оправи трябва да се изчисти от социализма и да въведе капитализъм
83
4
 
9
 
! Отговори
к преди 5 години
капитализъм НЯМА !запада се упеавлява от еврейските централни банки, който наливат неограничено пари в еврейските монополи като Айпъл, Амазон, Тесла и пр.Благодарение на неограниченото количество пари, еврейските монополи подбиват цените и "изкупуват" останалите не еврейски компании хората на запад са роби на евреите-лихвари - смазани от дългове, наплашени до ужасето това е "демократичния" и "свободен" запад !!!сега за добавка имат и цветнокожи диваци да ги изнасилват и убиват !!!
82
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако изборите решават нещо,щяха да ги забранят
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересно мие как са изглеждали капиталистическите киносалони на Запад през 70те
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 86Не рецитирай платените си текстове а кажи какво предлагаш ? Конкретно ? Нещо ти се изплъзват предложенията! А дали съм ст5ар и дали помня стари работи - На този, който не помни близкото минали не му завиждам на бъдещето ! Кух празнословец !Като този , другия, дето "живеел в чужбина" Къде по-точно, във Владивосток ? А цако живее в (и работи) в Лондон, защо си е избрал столицата на този"мръсен, гаден жесток капитализъм" ? Та и ти си от неговото село !
79
4
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Данъчният измамник Веселин Марешки трябва да е отдавна в затвора. Ощетил е държавата с милиарди. Евтините му лекарства са за сметка на укрити доходи и данъци. Сигурен съм на 100%, че осигурява работниците си на минимална заплата, а им плаща много повече на ръка, без да се отчита на държавата. Мошеник.
78
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз не искам руски филми сигурно ще въведат и старите киносалони комунистическите.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия бас ту ни, от всички цветове, бои и окраски, през цялото време ги интересува едно - "ако утре имаше избори - "ше влязат ли"?". ако влизат, ше поолабят вдигането на цените, ако не влизат - ше си отмъстят на "простият мат'рял, който си заслужавал съдбата" - и руската газ ше тръгне нагоре с нови 20%, за да изтегли всичко друго, даже и незнайна защо - и тока.е не, няма да влезете всичките, защото 60% няма да излизат от вкъщи, което ви прави нелегимни!
76
5
 
4
 
! Отговори
Младеж на 27 преди 5 години
Никога не съм гласувал ни няма да гласувам. Ще късам бюлетини и ще ги драскам отдолу догоре.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократе,много си елементарен.ГЕРБ ли ти пускат американските филми?Ха,ха,ха,ама верно *** народ-слаба държава.
74
6
 
11
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
Теб май те захранват от ГЕРБ,заради ниската ти пенсия.Много одавна помниш.Даже и неща излезли от употреба преди 40 години.Никой не иска това с коетро ни плашиш и няма начин миналото да се върне.Затова укроти ентусиазма си по бойковото управление,защото сега 80% от хората живеят по-зле от преди.Заради такива като тебе,готови да се продадат за 30 сребърника ще затъваме все по-дълбоко.
73
8
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
По добре ГЕРБ да си останат на власт, да ни пускат американски филми по телевизията, не искам да гледам На всеки километър и руски филми.
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На предишните избори БСП водеше на ГЕРБ,но в последния момент гербаджиите активираха ц..ия вот и ГЕРБ излезе напред.Та,с този вот и този на държавната администрация ГЕРБ са си осигурили предимство,за което вече си платиха с предстоящото увеличение на заплатите на държавните служители.Има ли изненадани?
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, сега като имате самсунг и панасоник и карате 20 годишни западни таралясници и тока ви скача всеки месец и го купувате от американски ТЕЦове, защо сте първи по смъртност в света, първи по болести в ЕС а пенсинерите роват в кофите за огризки от храна.