ГЕРБ и БСП се скараха пред протестиращите майки

В ролята на помирител влезе омбудсманът Мая Манолова
Обновена: 3 окт 2018 12:55 | 3 окт 2018 12:23, Камелия Цветанова
69
ГЕРБ и БСП се скараха пред протестиращите майки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Управляващи и опозиция се скараха пред протестиращите майки на деца с увреждания. Към срещата на депутатите от ГЕРБ в палатковия лагер на протестиращите се присъедини и червеният депутат Антон Кутев, който обвини мнозинството, че бави законите, в които майките искат промени.

Според него те щели да бъдат обсъдени чак през ноември, а Даниела Дариткова от ГЕРБ отсече, че това ще стане възможно най-бързо.

И докато протестиращите мълчаха в очакване да се намери най-накрая решение за техните проблеми, в ролята на помирител влезе омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"Нека да оставим политическите спорове и да седнем на една маса, за да намерим решение", призова тя.

Според нея около Закона за хората с увреждания преди последните промени е имало консенсус и с организациите на хората с увеждания, и с отговорните институции.

"Ако наистина искаме да стигнем до бюджетната процедура, трябва да се седнем и да се разберем“, настоя общественият защитник.

Майките искат на срещата да присъства не само социалният министър Бисер Петков, но и министрите на образованието, на финансите, на здравеопазването.

"Хората с увреждания не са проблем на социалното министерство, ние много искаме да излезем от социалното подпомагане, хората искат да се реализират“, коментира Вера Иванова, която стана едно от лицата на недоволните майки, които от месеци протестират под прозорците на властта.

Според нея трябва да бъдат направени финансови разчети от просветното министерство, от министерството на здравеопазването, от НОИ, а не да се говори за милиони, които ще бъдат раздадени неясно как и за какво.

Дариткова увери протестиращите, че целта е по най-бързия начин да влезе закона за хората с увреждания в пленарната зала и по най-рационалният начин парите да отидат до хората с увреждания.

"Ние поемаме гаранция, че вашите искания за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка ще бъдат изпълнени“, обеща тя на майките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
18
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Богопомазаните депутати най - много от глава на населението, защо? При положение, че не вършат абсолютно никаква работа, дори бих казал, че са вредни и при закриване на болници, училища, детски градини, и много други държавни длъжности, по каква логика техния бр. е толкова голям? Още повече , че служат само за узаконяване прищявките на определение Министър-председател. Оставка и 100 бр. депутати.
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 - какво значи по 1000 лева им дават и е много? майката на един инвалид харчи в пъти повемче за лекарства, доктори и т.н. от тази на здрав човек. ОСвен това тя задължителтно трябва да избере надомна работа, която е ниско заплатена или да наеме домашна прислужница, която ще й струва най-малко 400 лева. какво са тези 1000 лева, когато се обложат с данъци? една подигравка! майките искат да се осигурят УСЛОВИЯ, а не пари.И да, сред условията е безплатна домашна прислужница, за да може те да работя
16
12
 
11
 
! Отговори
сф преди 5 години
Интересно как като БСП иска вот на недоверие и майките автоматично излизат.
15
2
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Олеле, такива ли вече наемат по партийните централи :-) Ако започнеш да пишеш и с главни букви патосът по-ярко ще звучи. Добави и "братя българи!" за благозвучие
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Глупости си писал/а. Недей да клеветиш хората, които се грижат за децата с увреждания- социалните работници, възпитателите и санитарите! Не те крадат парите от инвалидите. Виж какво правят в центровете за помощни средства! Цели компании изсмукват пари от АСП. Създали са хиляди офиси в цялата страна за помощни средства- заплати, осигуровки, ток, телефон, консумативи всеки месец... Цяла кохорта от чиновници на държавна хранилка изяждат парите за инвалидите.
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майките знаят много добре какво искат - по-достоен живот за децата си!И въобще не е толкова много.Всеки истински Българин трябва да ги подкрепи!Всеки е роден от майка!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не става дума за подкрепа на социалния министър "ад хок". социалният министър бе поел едни обещания, че ще изпълни желанията на майките, даваше вид, че работи по въпроса, и точно тогава го смениха. Майките застнаха не зад човека, а зад изпълнителя на своите идеи и показаха, че за тях е важно за бъдат чути. Както са застанали зад него - утре може да го сменят. Доверието им не дадедо безрезезервно, трябва да се изпълняват обещания.
11
17
 
10
 
! Отговори
бг драми преди 5 години
Туй вече на сапунен сериал заприлича. Мамите и те не знаят какво искат, ама се пенят по телевизията. Политиците пък ходят да се снимат с тях, че ПР малко си трябва
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Това, което предлагаш, ще струва повече пари.Основната причина за бедите на тези хора е немотията ни. Нужни са много финансови средства, за да им осигурим достоен живот, но няма откъде да ги вземем. Поне в бюджетната сфера няма. И за много други категории граждани парите не стигат, за съжаление.
9
4
 
18
 
! Отговори
Въпроска ? преди 5 години
Уважавам и съчувствам на майките, но нали те подкрепиха социалния министър. Повярваха на управляващите и дългогодишните обещания, помолиха да запазят министъра и да анулират оставката му. Сега от кого и от какво са недоволни ?
8
2
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Това ще е решение само за някои. Освен това, там, където има храна и пълно обслужване на неадекватни хора, знаеш кои постъпват като санитари и работници в кухнята и какво крадене започва. Ще даваме нужните пари от бюджета, но само част от тях ще стигнат до инвалидите.Някои от майките искат само пари, за да си стоят вкъщи.Други обаче сигурно ще бъдат доволни, ако им се осигури надомна работа.Част от инвалидите също биха могли да вършат такава. Би трябвало държавата да съдейства в това отношение
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другите майки сутрин си водят детето на градина, вечер си го вземат. Да направят така и с децата с увреждания. До всяко дете майка и личен асистент- не става.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Открийте центрове, седмични. Да оставят детето/ лицето в понеделник, да си го вземат в петък. Пари за личен слуга, заплата на майката, пенсия на детето- няма. Тройна услуга искат.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По 1000лв приблизително им дават всеки месец, те искат и безплатни прислужници. Прекаляват!Другите инвалиди преживяват с 180- 220лв на месец.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги подкрепим децата им да са в дневни центрове и да има транспорт до тях. Пари нема. Това е решението. И дори седмичен пансион, а почивните дни да си ги прибират у тях.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осигурете им всекидневен транспорт и дневни центрове на децата и детищата им. Майките казаха, че искали да си гледат живота, не децата. Искали да работят далече и да не се занимават цял ден с децата. Който не е съгласен и иска пари или иска да плаща скъпо за един асистент, да си плаща сам. Затвориха домовете и оставиха увредените на техните родители. Домовете трябва да се отворят, да имат персонал и да са близо до големите градове. Дневни центрове или пълен пансион, на издръжка на държавата.
2
13
 
18
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Оставка!
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа виновни няма