Борисов убеден: Санкциите са прът в развитието на страните

Те пречат на конкурентоспособността на бизнеса, смята премиерът
Обновена: 20 окт 2018 11:52 | 20 окт 2018 10:30, Александър Попов
107
Борисов убеден: Санкциите са прът в развитието на страните
Снимка: Dnes.bg

Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата.

Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов.

Според премиера Борисов излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и природата всеки ден напомня, че промените в климата са факт. Това, което е днес - наводнения, суши, земетресения, цунамита, и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света, допълни Бойко Борисов. Затова той е категоричен, че целият свят трябва да положи огромни усилия.

Министър-председателят изтъкна, че цифровизацията, която вече е факт, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита и борба срещу киберпрестъпленията. Борисов разказа, че два дни в Брюксел бил в една група с китайския премиер и с канцлера Меркел, което е дало възможност да разговарят по всичките тези теми.

Бойко Борисов посочи, че 30 града от български и китайски общини са побратимени. Според него това е похвално, защото когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения се реализират по-лесно, тъй като те пряко зависят от местната власт.

"Живеем в много тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел", добави Борисов и информира, че всички участници от Европа и Азия желаят да постигнат добри резултати в бъдеще. Затова обаче, според Борисов, предстои много работа. Той изтъкна, че трябва да се спазват върховенството на закона и свободата на медиите.

По-рано Бойко Борисов се е срещнал със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на форума.

Министър-председателят е изразил увереност, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай.
"Във форума ще участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти", е казал премиерът Борисов. Той е акцентирал върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономическите контакти, и е подчертал, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
12
 
! Отговори
Окончателно... преди 5 години
...ме обърка премиерното! До вчера ревеше за санкции против Родния. Сега, когато след лично негови българоубийствени усилия отклони руските енергийни суровини към Германия и Австрия, изведнъж за него секнаха притоците на каквито и да е било средства, и той нямал ни да от санкции срещу РФ. И свещеника тъпота!
21
1
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Тоз кога стана икономист ? :)) Трябва да се правят реформи или да фалират държавите и банките ;) Ако това стане реформите ще са неизбежни .Докато това не стане ще става все по зле
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това Той ли го е казал?Че КАК го е запомнил!Или го чете?
19
3
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Банкянския бек усеща че уруспията Меркел залязва и польекичка се навежда на изток за да не е съвсем капо. Но и това няма да го спаси очаквам след Нова година да ърли пешкира особено когато дойдат първите сметки след увеличението а мит'ряла е опукал всичко по празниците!
18
5
 
20
 
! Отговори
Ми не е прав! преди 5 години
Северна Корея под жестоки санкции вече над 70 г. по-добре се развива отколкото България под 30 г. евроатлантическо партньорство.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя не знае какво говори!Но добре че и никой не го слуша!
16
8
 
8
 
! Отговори
Демокраси преди 5 години
Борисов е *** платен от Путин и руското посолство!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Носорога ББ пак са го активирали от Масква.
14
11
 
3
 
! Отговори
Баш патриот! преди 5 години
Може да е Тиква - но е с много дълбоки и родолюбиви корени!
13
1
 
15
 
! Отговори
Име без оркестър преди 5 години
Не внесем ли прокуратура от Унгария,примерно,нищо няма да се оправи.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме знаели досега, че страните са под санкции и са спрели да се развиват ето е научихме нещо ново от еднокнижника.
11
2
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Хората много добре знаят какво правят и с каква цел. Добре е, че Баце догонва малко по малко обяснявайки си същността на нещата.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е пич, показа среден пръст на янките и си взе Крим без *** нито една кримска пушка, а Тиквата е един жалък *** ревльо, на ревльото светът му крив и Орешарски и Меркел и Тръмп и Путин и Си Цзипин.
9
4
 
4
 
! Отговори
Сат преди 5 години
Няма да останете без Ю. поток. Оня псих, дето се готви за Рая, накрая ше Клекне.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквите са прът в развитието на всяка една държава и ние и Русия останахме без Южен Поток скоро ще останем и без АЕЦ, а кой и къде е под санкции, нас това к'во ни грее.
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов е напълно прав. Затова и светът завира пръти в колелата на милитаристическата банда от Кремъл.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е виновен задето не наложи санкции на краварите и дълговете им вече станаха 30 трилиона външен дълг и 400 трилиона вътрешен дълг СК беше под санкции и произведе ядрени ракети Путин беше под санкции и си взе Крим. Баце беше либерал и демократ и остана без ЮП.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Г-н Борисов. След като са прът за една държава, нека да ги спрем и в по микро ниво, една фирма. НАП, Инспекция, НОИ, РИОКОЗ, ...... КАТ, МВР.., Да спират да глобяват фирми и население. Това е прът в техните колела. Г-н Борисов на Вас ви липсват основни познания във Икономиката и философията. Хубаво е, че започвате да виждате като Адам Смит света но без намесата и глоби нещата не вървят, Кейнс го е доказал. Хубаво е да си намерите добри съветници и да говорите по малко за да не си личи...
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амчи Пyтя е на другия полюс! За него санкциите стимулирали руската икономика! Мухааа, колкото се може повече да я стимулират...още и още и още....
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи сме под сенкции и тоя прът ни спира в развитието ни да конкурираме НАСА краварите са виновни.