Борисов видя неизползван потенциал за връзките с ОАЕ

Премиерът се срещна с престолонаследника на Абу Даби
Обновена: 21 окт 2018 14:01 | 21 окт 2018 13:53, Красимир Ангелов
56
Борисов видя неизползван потенциал за връзките с ОАЕ
Снимка: МС

Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

По време на срещата премиерът определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото му посещение във федералната монархия, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения.

Още по темата
Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество, съобщават от правителствената информационна пресслужба.

Борисов специално акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. Българският министър-председател изтъкна, че добри възможности могат да се търсят чрез по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество.

Премиерът отбеляза благоприятния бизнес климат в страната ни, за който правителството работи целенасочено и посочи като многообещаваща сфера за развитие на успешно сътрудничество високите технологии и иновациите. Министър-председателят подчерта, че страната ни разполага и с редица други преимущества. Наред с това през последните години ОАЕ проявява инвестиционен интерес към Западните Балкани в сфери, в които България също разполага с възможности.

От все сърце бих желал връзките между нашите две страни да се развиват и укрепват, заяви от своя страна шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Той отбеляза също стратегическите интереси в сферата на икономиката, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост. Той обърна специално внимание и на транспортните коридори, които премиерът Борисов договаря с други страни от Балканите.

Според премиера Борисов България и ОАЕ следва да използват всички предимства на своето стратегическото разположение в своите региони и да играят една за друга ролята на „врата“ за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Залива. Министър-председателят потвърди и интереса на България да изгради ефективно партньорство с ОАЕ във важна област каквато е сигурността.

Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България. От своя страна българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя домакин. "За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ", добави премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Борисов видя неизползван потенциал за връзките с ОАЕ"Пожарнискарски шлангове, бейзболни бухалки или ленти за рязане е тоя потенциал? Щото Бокича от друго не разбира...
24
3
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
освен инвестиции в джамиите и обучение на имами аз не виждам полза забьлгария само неприятности ще имаме с тези камилари
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямски *** и национален позор !
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом баце казва, че има потенциал значи е така я за асфалтиране, я за саниране вече е станал спец по тези неща.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Барато моите ягнища още чекат пазаро у Катаро. Приготвил сам ги за експорт за Доха ама нещо никви ги нема теа Катарце бе. Нали беше уредил да ни купуват ягнищата ама нещо като нищо. Глей и у Дубай да ги уредиш ягнищата по същио начин да ни ги купуват. Абе то работа нема да свършиш ама поне си на жега та да не те мислим че ше настинеш как на мен ми тече носо.
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли струва и тази поредна екскурзийка на нас българите? Много милиарди излишък има в държавната хазна значи.....
19
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Само един минусИзлагате се бе гуменки.Я малко по активно.Хехе
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро беше се жалвал по медиите, че от много " работа " не можал да се ожени. :) Там ще смени вярата и религията и ще си кипи четири булки, както разрешава исляма и Корана. :) Ето, че е видял перспективата за себе си, защото за народа никога не е и мислил.
17
2
 
13
 
! Отговори
Семейство тиквеници преди 5 години
Срамуваме се от нашия роднина..Голяма Тиква стана и забрави Фамилията - много далечна рода сме били..Мдааа..Но рано или късно ще мине през тиквения ад - фурната - и ще стане като нас - тиквениците..Щото всяка тиква или се вари,или се пече или става на ***...
16
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...da biahte vzeli I Nikoleta v grupata ...tia I bez drugo tam si e kato udoma !...Ima golemi kontakti che I drugite plei meitki...sashto sa mnogo populiarni v arabskia sviat ! Goliama drujba pada...I viarvam ,che s udovolstivie biha posrednichili v razvitieto na otnosheniata mejdu dvete strani !
15
26
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 15Щом го канят едва ли е за нищо.Червените т.ролчета ще се спукат от яд че Боко го канят от всички краища на света а Орешарски го извикаха само във Виетнам да открие шкембеджииница
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако скоро всички гербаджии се увият с чаршафи, не се учудвайте! :)
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И там ще му се посмеят открито, после зад гърба и ще върне тук да се прави на мъж и политик пак. Жалка картина е! Излага се, където мине...Между другото и там не знаят банкянски, на колко преводача е платил с народни пари?
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никва перспектива няма в тия щото тяхната религия ги учи да правят бизнес само с мюсюлмани.Освен всичко останало тяхната цел в да си запазят сегашното положение-халифат с абсолютна власт на местните аристократи.Единственото което ще се постигне е ББ да задейства строежът на някоя джамия да се покаже колко им е добър приятел.Те ще му дадат някой лев и така.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си дойде на думата...! Той използва всичко, което е пред очите му и си го признава навсякъде.....
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов ще организира здравен туризъм за обрязване.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeus И какво общо има СА с ОАЕ, че немога да схвана
8
0
 
20
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Баце купи ятагани и шамии за всички бистришките тигри, да танцувате при посрещането. Да не се червим пред чужденците :))))))
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предния път като игра танца със саби пак видя същото. И какво?
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен *** това е Бойко Борисов.