Проектобюджет 2019: Нов бюджет, същите проблеми!

Дистанцията между България и ЕС продължава да расте
25 окт 2018 12:30, Екип на Bloomberg
18
Проектобюджет 2019: Нов бюджет, същите проблеми!
Снимка: Pixabay

Проектобюджетът на Министерството на финансите за 2019 г. е бюджет на наложеното статукво. В него няма поети рискове, няма планирани действия за намаляване на социалното неравенство, както и няма никакъв опит за решаване на икономическите проблеми на страната. Това каза проф. Гарабед Минасян, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Минасян посочи, че заложените суми за увеличение в образователния сектор, здравеопазването, социалната сфера, както и тези за модернизацията на въоръжението са „впечатляващи“, но все пак водещо според него остава сравнението ни с останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС).

„Има редица истини, които не се изказват и не се коментират в държавния бюджет – една от тях е дистанцията между нашата страна и останалите държави членки на ЕС. Тя се измерва с БВП, произведен на глава от населението. През 2017 г. у нас той е възлизал на 7 хил. евро на човек, а средно за европейското равнище е някъде около 30 хил. Според макроикономическата прогноза темпът на ръст на БВП в ЕС ще е около 2% годишно, а нашият – около 3,7. Това ще рече, че България ще продължи да затъва в блатото на европейската бедност“.

Според госта от съществено значение е изтичането на български капитал в чужбина. Той посочи, че само за първите 8 месеца на 2018 г. българският капитал извън страната е 3,1 млрд. долара – колкото за цялата минала година. Минасян коментира, че капиталите са изнесени във вид на преки инвестиции – предимно чрез участие в закупуването на акции на европейските капиталови пазари.

„Въпросът е в това, че като се оцени доходността на българския капитал в чужбина величината е символична – около 1%. Където и да инвестираш в България и в каквото и да избереш да го направиш, винаги доходността ще бъде от порядъка на между 4 и 5%. Това ще рече, че има изтичане на капитал, който не търси по-висока доходност, а просто не иска да бъде инвестиран у нас“.

Минасян смята, че решението на проблема може да бъде намерено чрез мерки на Министерството на финансите. Според него те могат да се състоят в имитиране на външен дълг, който да бъде използван за публични дългосрочни инвестиции. Така свободните капитали у нас ще бъдат привлечени, смята гостът.

Икономистът коментира и равнището лихвените проценти в страната, като посочи, че тези по краткосрочните заеми превишават дългосрочните, а дистанцията между тях не спира да расте.

„Липсва търсене и активност при дългосрочните инвестиции. Изглежда краткосрочните заеми са далеч по-търсени, само че те не променят икономическото бъдеще на една страна“.

Друг проблем е и образованието според Минасян. Той смята, че то подготвя много хора, на които просто дава дипломи, но недостатъчно такива, които да разбират и анализират ситуацията. 

Повече по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
7
 
! Отговори
болезнената истина преди 5 години
Какви "бюджети" ви гонят бе ? В банановите републики , като България , думите "бюджет" , "демокрация","свобода","просперитет" и прочие са само изразни средства на управляващата каста за да държи в подчинение робското си население !
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
14 - а за какви заслуги дадоха пари на майките на деца с увреждания?и защо не махнат ТЕЛКОВЕТЕ? ама майките ще изпищят на умряло!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не го ли срам - реформа в здравеопаването, повече пари за отбрана. Вие какво искате - да цъфтим, като дадохме половин милиард на инвалидите?
14
1
 
5
 
! Отговори
Тъжно и отвратително преди 5 години
И стария и новия бюджет са без значение за работниците, т.е. тези които пълнят този бюджет. Полза има само за нищонеправещите администрация, полиция, министри, депутати и обръча от фирми, които те обслужват. Ние тук се делим и се обиждаме един-друг на сини, тиквени, червени, кафяви, зелени и прочие цветове, а тези горните, си блажат от бюджета. Да ви е честит стария, новия и следващи бюджети!
13
3
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
Образолванието е под всякаква критика,а те им увеличават заплатите-ЗА КАКВИ ЗАСЛУГИ ?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Защо не си създадат тук сигурност и перспектива?Защо бизнесът търси хубавото и лесното навън?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
залагаме бюджет с дефицит , после викаме има излишък и хайде на харченето
10
5
 
3
 
! Отговори
Сян Мина преди 5 години
"Впечатляващите" инвестиции в здравеопазване и образование са не само наложителни, но и закъснели с над 20 години. Това е инвестиция в населението и важен фактор, за да почнат да се завръщат повече хора, от чужбина. За съжаление първите резултати могат да се усетят едва след 5-10 години и то само, ако държавниците следват същата политика и занапред.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Гарабет от много отдавна е платен проводник на интереси. Донякъде вади факти и прокарва идеи на определено лоби, което му плаща, ако мине номера. Тук се говори за стотици милиони. Струва си да опиташ, нали.
8
2
 
11
 
! Отговори
факт преди 5 години
Скандално и подигравка с народа е да се дават пари на МВР,полиция и съдебна система тези структури са не работещи,многолюдни и тежко конкурирани и хората не са доволни от работата им а те за награда и дават още пари!?
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И отново бизнес, политици, държавни служби, държавна администрация и агенции ще се облагодетелстват. Останалоте групи от обществото ще понесат тежестта. Частният бизнес ще дава пак минимални заплати и осигуровки, ще крие останалите средства, а ще иска къртовски труд от хората...
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е на добре.Ами в *** на кого му е добре?Бизнесмените знаят,че колкото и да ги хранят в един момент идва касапина...
5
2
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
Инвестициите следват потреблението ;) Няма как да има доверие в икономика в която могат да те назначат на 255 лв на месец ;) Четричасовите договори са за да може някой да работи на две работи и така да има добри доходи с които да пазарува и да расте икономиката ;)Да въведеш такова нещо без съдебен контрол и затвор си е убииство на инвестиции .Хората които инвестират трябва да са сигурни че конкуренцията ще плаща същите заплати от по поне 1000лв. Такава минимална заплата може да спаси икономиката
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешиш Минасян,парите бягат оттук не защото не искат да инвестират бизнесмените въпреки,че може би тук ще има по-висока доходност.Парите напускат България,защото търсят сигурност.Търсят перспектива.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще инвестираш в България - ромеи, мутри или таксиджии очакваш да ти работят. Капиталите изтичат защото няма дългосрочна перспектива за развитието на страната и работоспособното население постоянно се топи.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май е време Баце да си ходи...
1
2
 
23
 
! Отговори
няма изненада преди 5 години
Едни и същи хора изготвят едни и същи бюджети. Различно не може да бъде.На тях така им е добре.