Компании от Азербайджан газифицират BG домакинства?

Румен Радев е оптимист за Южния газов коридор
19
Компании от Азербайджан газифицират BG домакинства?
Снимка: Булфото, архив

Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Азербайджан в областта на енергетиката и взаимната търговия обсъдиха на среща на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Република Азербайджан Елмар Мамадяров.

Двамата подчертаха, че стратегическото партньорство между България и Азербайджан е основа за много по-активно взаимодействие между двете държави в сфери от взаимен интерес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев открои положителния резултат от откриването на директната самолетна линия София-Баку, която беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година. Благодарение на пряката линия през първите 7 месеца на 2018 г. туристическите посещения от Азербайджан са се увеличили с близо 65% спрямо същия период на 2017 г. Директната връзка носи икономически ползи и насърчава двустранното сътрудничество, беше подчертано по време на разговора. 

Като продължение на договореностите от посещението на президента Радев в Азербайджан, бяха обсъдени и перспективите за доставки на природен газ за България.

Румен Радев посочи, че за България Азербайджан е важен фактор за успешното изпълнение на Южния газов коридор, който ще допринесе за диверсификацията на доставките на енергийни ресурси не само за България, но и за целия регион.

На срещата беше обсъдена и възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас. Интересът на местния бизнес в тази насока беше заявен и по време на официалното посещение на Румен Радев в Баку. Елмар Мамадяров увери, че Азербайджан има готовност на експертно ниво да участва в газификацията на домакинствата у нас. 

"България и Азербайджан споделят стратегическо партньорство и приятелство и трябва да се възползват от геополитическото си разположение, като участват активно в реализацията на мащабните инфраструктурни проекти между Европа и Азия", заяви президентът Румен Радев.

Двамата бяха единодушни, че е необходимо двете държави да пренесат активния политически диалог на полето на икономиката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
отказал газта преди 5 години
Газта е незаменима за туристически котлон, за лепене на изолации по тавани, за колите, но за домакинствата е неизгодна и скъпа-проран-бутана е по-скъп и от ток даже. Оборудването е също голяма и дългосрочна инвестиция с неясно време за изплащане спрямо по-простите ел. уреди. Колко българи биха дали 10000+ лева за разни уреди и клапани. За опасностите да не говорим. Ползвахме газ 15-20год и се отказахме. Сега плащаме само ток.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ми е газ като има евтини дърва.
16
2
 
4
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Кой беше тоя от снимката?! На старшина прилича!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние бойкотираме руските. Не зареждаме на Луйойл. Не искаме Белене.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как България да остане без газ. България има договор до 2030 г според , който ако не мине Русия ще ни плаща транзит на 90% заета тръба. Европата договори Румъния да си дава излишъка на Бг и Унгария. Вече се строи обратна тръба за Румъния. А на Александуполос газа ще е с танкер от Катар.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора бойкотирайте американските стоки и не ги купувайте. Нито американска техника , нито американски дрехи нито американски "храни и напитки". Не им ходете в ресторантите и не им гледайте гнyсните изврaтени филми. Да се мъчат както тормозят останалия свят. Долу САЩ!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че и за газта от Азербайджан, и за газовия хъб Балкан, България остава 100% ЗАВИСИМА ОТ ТУРЦИЯ!Ядосате ли с нещо султана, врътва кранчето и оставате на тъмно и студено
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има завено желание на България да участва с 25% дял в терминала за втечнен газ Александрополус. Путин газ пикае. Да очакваме още обиди по България.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво само напред и далече от северния монополостт, който плюе по България за спрения ЮП. Знаеики че ЕС и западните интереси го спряха , а не България. Ама най-лесно да риташ най-слабия : ) Поведение на комплексираното им ръководство.
9
1
 
1
 
! Отговори
акуд преди 5 години
обикновен кашкавал
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката: Като гледа човек колко фуражки са се наредили да чакат 8 самолетчета, за да оправдават присъствието си, става ясно защо на Радев не му пука за мизерстваща България !
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, какво излиза сега ?Радев изпълнява ролята външен министър, а Борисов - ролята на Президент !
6
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
До б,тиквата,нали щеше да я докара,забрави ли,какви гръмки слова изрече,след посещението си в Азербайджан,преди 2години.
5
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-3 ганьоооо,за какво им са на азерите бг паспорти,да не сме по-богати от тях,ти знаеш ли ,азерите колко барела петрол добиват на ден,а колкото до паспортите,да ти напомня,че твоя любим от банкя ги е обещал,както и обещанието му,след посещение там,азерската газ,потече като минерална вода ,към България,нещастен ми гербере.
4
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Отново въпросителен знак след твърдение...
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, колко български паспорти е дал Радев на азери ?
2
6
 
7
 
! Отговори
б преди 5 години
абе зелен чорап,как ще го докарате тоя газ до тук бре ?по-добре се фанете с буйното Деси да поръцнуете а че белким го напуните Бургасзкио хъб
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената постоянно скача и много ще се откажат.