НС реши: Медиите на светло – собственик, пари, реклами...

Парламентът прие поправки в закона, внесени от ДПС
12
НС реши: Медиите на светло – собственик, пари, реклами...
Архив: Булфото

Поправките в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от депутати от ДПС, сред които Делян Пеевски, бяха приети окончателно от парламента.

Вече доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, както и дали това е лице, заемащо публична длъжност, и дали има влязла в сила присъда спрямо него.

Ще се декларира и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика.

При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни.

С промените се задължават доставчиците на медийни услуги - печатни, електронни и онлайн медии, да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, в т.ч. заеми и банкови кредити, договори с партии, с местни и държавни органи, с дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, рекламните договори с лица, подлежащи на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране по европейски проекти или от други международни финансови институции и донори.

Ще се декларират размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.

Декларациите ще се публикуват в регистър на Министерството на културата, който трябва да бъде създаден до една година след влизането в сила на закона и да бъде достъпен онлайн.

При забавяне, неподаване на декларация или обявяване на неверни данни се предвижда санкция от 10 до 15 хил. лева. Глобата за повторно нарушение е от 20 до 30 хил. лева.

Разпространителите на печатни издания ще трябва да декларират и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 до 15 хил. лева за първо и от 20 до 30 хил. лева за повторно нарушение.

Макар че измененията в закона минаха почти без дебати, Антон Кутев от БСП посочи, че с тях ще излязат на светло само малките медии.

Той смята, че от закона не става ясно кой контролира медийното поведение и съдържанието на изданията.

Велислава Кръстева от ДПС обясни, че съдържанието се контролира от главните редактори или от отговорните редактори.

Кутев обаче настоя, че главните редактори се съобразят с някой, който осигурява парите.

Червеният Филип Попов пък отбеляза, че в закона отсъства дефиниция за "действителен собственик“, а такава би трябвало да има.

Според Йордан Цонев от ДПС поправките в закона са нужни, защото са крачка в правилна посока, която би спряла клеветите към страната ни.

"Сега анализът на медийната среда е базиран само на доклади на "Репортери без граница", а България е критикувана от тази неправителствена организация и ние гледаме как те изготвят доклади, чийто цели абзаци са абсолютно неверни, а не може да се правят класации, които абсолютно не отговарят на истината", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Inter village преди 5 години
Zasto bg parlamentaristi s bogat deputatski trudov stage si malchat tolkova vreme za tasi offshorna zona v bg ikonomika?!
5
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
По какъв начин тези решения ще променят факта, че почтен човек вестник не пише?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внесеният от ДПС и приет закон за медийте значе,че или Шиши ги е продал или ще ги ръководи с подставен човек.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България медиите са най-вредното нещо.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Медия" не отговаря на съвременното състояние на вестниците, телевизиите, радиата и др. Правилното наименование е "пропагандно средство". Всяка партия и държавна организация, бизнес или НПО си имат пропагандни средства.
1
7
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
*** е против...- защо ли...