Парите за здраве – хем малко, хем не се харчат правилно

Финансирането за здравеопазване у нас е най-ниското в ЕС
Обновена: 1 ное 2018 22:13 | 1 ное 2018 22:11,
15

"Парите за здравеопазване са изключително малко. Нека не се говори "Много пари наляхме, ама те изчезват", заяви проф. Радослав Гайдарски пред Bulgaria ON AIR.

Парите за здравеопазване у нас ще бъдат увеличени с близо 500 млн. лева, но проф. Гайдарски уточни, че на глава от населението дори Македония, Албания и Босна и Херцеговина отделят повече средства за здраве.

Гостът в предаването "Денят ON AIR" подчерта, че финансирането на здравеопазването ни е най-ниско спрямо страните от Европейския съюз. По думите му болният въпрос е как се разпределят парите.

Още по темата

"Не се разходват правилно. Всеки директор прави обществена поръчка и може да закупи даден продукт на цената, която той успее да спазари. Такова нещо в света няма. Принципалът е министърът, той трябва да следи за разходването на тези пари", обясни проф. Радослав Гайдарски.

Как може един директор да е милионер, а болницата да е фалирана, запита риторично гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Проф. Гайдарски коментира и предложенията на министър Кирил Ананиев за реформа в здравеопазването.

"Трябва да се измисли нещо друго. Това не е реформа. Трябва да се въведе жестока дисциплина. Всички държавни и общински болници трябва да бъдат под съответен контрол", обясни той и определи клинични пътеки "ужасни".

"Болното здравеопазване се лекува. Най-основното е лошата организация на здравеопазването. Второ - зле финансираната система в България", завърши медикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Есен 2018 преди 5 години
Търся противогрипна васкина!!! Доста хора не са ваксинирани...не ми се мисли как ще пламне страната...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До здр. вноска на кук -лято от мен ! ,, Не се харчат правилно,, аз знам, че се крадат и докторите въобще не са на тези заплати който реват ,че им плащат--крадът та се пукат виртуози са по пътеко преправяне и лекуване на здрав пациент .... а кога е болен от нещо сериозно и лекарствата са скъпи му крадът лекарствата, а за него остава кяр леталния изход ,само и само да живее добре ,,много,, училия доктор. АБСОЛЮТНО ТОЧНО - В МОМЕНТА ИМ СЪРБАМ ПОПАРАТА И АЗ..................
13
0
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО преди 5 години
До АнонименИ имаш право на безплатно лечение, а ? Не е безплатно защото тези като мен - работещите до 100 години ти плащат ясно !!! *** такива.............. ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ ИМАТЕ ТОВА ПРАВО БЕ.
12
0
 
2
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
Парите не са малко.Все пак никога до сега бюджета за здравеопазване не е бил 5,2 милиарда.Просто лекарите много крадат.Болницата в Средногорието е пред фалит от години.гадните капиталисти от Аурубис, които толкова много *** мрази дадоха 600 000лв и обещаха да дадат още пъти по толкова, но какво стана?Шефката на болницата си купи апартамент в София за 400 000лв и нова кола.Като ръководството на предприятието видя това.Не даде и лев повече.И ги разбирам.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военослужещ съм и като такъв имам право на безплатно лечение във ВМА. От известно време имам здравословни проблеми и си правих 3 пъти едно и сещо изследване, което струва между 1200 и 1500 лв., и все още не се знае какво ми е, а е ясно че навременната диагноз ми е важна за бъдещето ми лечение. В същото време ми звънкат от банката да преподпиша застрахивката ми по заема, с клауза че нямам автоимунни заболявания. В каква държава живея, голяма грешка че останах тук.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата ви е сбъркана, не е нормално и лекари и пациенти да търсят спасение в чужбина. Няма никакъв контрол, и няма къде да се оплачеш.
9
1
 
4
 
! Отговори
филянкишията преди 5 години
Уважаеми дядо Гайдарски с малко име ПРОФЕСОР , нали беше министър на здравеопазването , а преди това партиен секретар , сега си милионер ! Какво направи когато беше министър - увеличи кражбите , назначи *** за директор на " Пирогов " някой си Раденовски , парите за здраве отидоха в джобовете на партийните другари , а заплатите на лекарите със специалност достигнаха космическите 600 лв.
8
1
 
3
 
! Отговори
здр. вноска на кук - преди 5 години
....лято от мен ! ,, Не се харчат правилно,, аз знам, че се крадат и докторите въобще не са на тези заплати който реват ,че им плащат--крадът та се пукат виртуози са по пътеко преправяне и лекуване на здрав пациент .... а кога е болен от нещо сериозно и лекарствата са скъпи му крадът лекарствата, а за него остава кяр леталния изход ,само и само да живее добре ,,много,, училия доктор.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази тема е дъвка за журналистите. Парите били малко, но много; изтичали, но пътеките били недофинансирани. Такива абсурди повтарят, за да си получават заплатата. Герберизова и колежките и все с нещо трябва да се занимават, въпреки че тотото им взе времето за дърдорене. За 10 минутки НЗОК и многото малко пари са чудесна тема.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравеопазване в България - кислород на Марс!
5
2
 
11
 
! Отговори
месара преди 5 години
Както Бибитко ни остави без газ, ако и Козлодуй ни напънат да затворим след някоя година, герберизираните ще трябва да махат с ръце да правят вятър за генераторите, ако не искат да ги избесим по лампите за скодоумието им
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Австрия за здравеопазване отделят над 70 млрд годишно!И смятайте, дали австрийските пенсионери са болни колкото нашите?Но много по-важно е, че рестартирахме проекта АЕЦ Белене и платихме милиард и двеста за най-качествените съветски ядрени самовари, модел 1980-та!
3
11
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Данък "здраве" трябва да се увелиеи най-малко два пъти!
2
1
 
16
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Парите не са малко, джобовете на гербавите са големи. Рано или късно ще ги застигне китайската карма
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко, малко ама идете във Видин да видите каква болница си вдигна гайдарски. Такава не се прави с малко пари!