МВР шефът: Съкращения на 5000 човека в МВР? Няма такова нещо!

Промените в бюджета могат да засегнат 250 служители
4 ное 2018 12:36,
55
МВР шефът: Съкращения на 5000 човека в МВР? Няма такова нещо!
Снимка: Булфото, архив

250 служители ще бъдат засегнати, ако бъдат приети преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

С тези разпоредби се правят изменения в Закона за държавния служител и това би засегнало работещите пенсионери в системата, които ще трябва да бъдат съкратени.

Маринов бе категоричен обаче, че слуховете за съкращения на 5000 и повече служители в министерството не са верни.

"Тези слухове целят да създадат напрежение в системата. Едно такова напрежение ще е много лошо за функционирането на системата", заяви  Маринов.

Още по темата

Министърът уточни, че тези 250 души, които евентуално ще бъдат засегнати, са на административни длъжности, които подпомагат административната дейност на министерството.

Всяко едно по-сериозно оттегляне на служители от структурата ще доведе до известни затруднения, каза той.

"По-големият бюджет за следващата година ще осигури развиване на политиките на министерството", каза още Маринов и добави, че една от основните политики на МВР е насочена към човешкият ресурс.

"Полицаите наистина заслужават да взимат по-големи заплати. Те непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива. Тези пари няма да са дадени напразно. Заплатата и възнаграждението е едно от основните неща, които мотивират служителите. Увеличението ще е в рамките на тези 10%", посочи Маринов.

"Някои от синдикатите предлагат да се помисли как да бъде диференцирано възнаграждението, така че хората да имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които към момента не са толкова привлекателни, заяви още Маринов. Това са вътрешно организационни неща. Като цяло са предвидени 10% увеличение на заплатите", допълни МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
"омразен" преди 5 години
Аз съм от малкото последни "мохикани", новите ИТ навсякъде по държавната администрация за едни обикновенни телефонисти - проблем, телефон, външна фирма, 100 лв. на час. Към всяка адмниистрация има някоя фирма която се е абонирала за ИТ услуги и пей сърце.Не мога да разбера защо трябва едва ли не насила да карат ръководителите да освобождават хората упражнили право - (ЗАКОННО) на пенсия, след като и сега закона за ДС позволява такива служители да се освобождават по преценка на ръководителя?
46
0
 
3
 
! Отговори
"омразен" преди 5 години
Аз съм от тези гадни пенсионери, на 51 г. съм , веднага като направих 21 г. в МВР, 2 казарма и 4 години си платих висшето напуснах - а бях даже началник:) на ИТ екип. Сега ( явно до нова година) съм държавен служител - ИТ експерт. Отговарям за хардуер и софтуер за над 5 милиона лева. от 2013 година досега НЕ СЪМ ПОЗВОЛИЛ външен есперт да пипне служебна мишка и клавиатура. Държавата ми плаща 13 лв . на час. Няма проблем, нека ме гони, работа като за мен колкото искаш.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези ли 250 човека пречат! Смешно! Пенсионерите, работещи по ЗМВР сигурно са повече, но не всички взимат максимума пенсия! Повечето от пенсионерите работещи по ЗМВР получават непълна пенсия, защото нямат навършени години, т.е получават незначителна част от пенсията. В правото законът трябва да е под кодекса, а у нас законът нарушава кодекса! Май основни неща в праеото се нарушават. На първо място е Конституцията, следват кодексите, законите и т.н.!
44
0
 
10
 
! Отговори
Да трагично преди 5 години
Не можеш да искаш истинска работа от тези на заплата и пенсия. Докарват го от опит за отличен по документи и статистика/за химикал баир нема им е линията /. Истината обаче е друга! Незаменими хора също в професионалните гилдии няма! Трябваше на тези хора да се предложи да направят личен избор между заплата и пенсия.
43
4
 
25
 
! Отговори
Трагично преди 5 години
Българската полиция е една от най-неработещите институции в България. Работата им е да хленчат постоянно за по високи заплати. Отношението им към обикновените граждани е отвратително. Нееднократно съм виждала как полицаи храчат и се секнат на улицата, хвърлят фасове и *** на земята, ходят с мръсни и неизгладени дрехи, без шапки, повечето са дебели. Необходимо да се разформирова цялата полиция и да се изгради наново истинска работеща в услуга на гражданите структура.
42
1
 
21
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Спокойно, в МВР нищо не се е променило от 50-те години.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били незаменими, и изпълнявали видиш ли специфични дейности. Глупости на търкалета. Били магьосници и нямали подготвени заместници. Бряяяяяя велики началници бере. Ами като са отпуска кой ги замества? Вярно те не излизат отпуска защото толково са отдадени на службата, че от стаята не излизат, че някой млад кадър да не му седне на мястото. Бъдете спокойни другари. Няма никой да ви седне на удобните столчета с кувиорчета на стената, наследство от този същия незаменим твой началник. Поне 2018г.
40
1
 
16
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Така е и в държавната администрация. Има доста пенсионери и си кютат, послушни и изкуфяли.
39
2
 
14
 
! Отговори
В нашият преди 5 години
град,чувам настоящите служители да наричат работещите при тях пенсионери "***"?!?!?!Защо ли?!?!?!
38
7
 
4
 
! Отговори
ФАЛШИВИ НОВИНИ преди 5 години
НЕ ЧУВСТВАТЕ ЛИ , КАК *** ВИ БЪЗИКАТ С ФАЛШИВИ НОВИНИ И МЕНТЕ ПРОТЕСТИ?!!ТРЯБВА ДА СИ МНООООГО *** , ЗА ДА СЕ ХВАНЕШ НА ТАЯ ВЪДИЦА!!!!
37
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-дискриминиран е българския народ.Защото на негов гръб държавни служители получават и пенсии и заплати едновременно.Докато средната заплата в Бг. е най-ниска в Европа,а родителите ни получават най-мизерните пенсии.Така е в Тикволандия
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закона е глупав.Удря само 250 човека-пенсионери от МВР,които сега пак работят там,но по закона за държавния служител.Редно е да им дадат избор дали да останат само на заплата,или само на пенсия.Държавата обаче иска да ги съкрати,въпреки че до пенсионната възраст за МВР-60 год,им остава много.Други хиляди служители има в МВР,които взимат и заплата и пенсия от държавата,те остават.Те са огромно бреме,но тях закона не ги пипа.Общо взето тия 250 са дискриминирани на фона на петте хиляди
35
2
 
18
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 5 години
Щеше да да е интересно ако не беше толкова смешно ако МВР не се страхува да пенсионира съвсем законно 5000 души получаващи пенсия и заплата и тези придобили право на пенсия .Докато преди време МВР на Румъния проведе реформата като освободи 10000 служители не поради пенсионирае .Разбирайте заради липса на подготовка и професионализъм .В Грузия се освободиха по същите критерии17000 също се случи и в Украйна само българския МВР се страхува от протести .
34
4
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Ми уж ранното пенсиониране е поради тежките условия на труд сравнен с този на миньорите и отговорноста която поемат при изпълнение на служебните си задължения за охрана на обекти от важно национално и стратегическо значени придобиват право на пенсия само за осигурителен стаж .Щом продължават да работят като взимат пенсия и заплата до навършване пределна въздраст означава че не са си изчерпали човешкия ресурс .Следователно е нужно законодателя да разгледа КСО .вероятно МВР и той ВЗИМА ПЕНСИЯ .
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съкращения, само в администрацията, за другите длъжности за 7-800 лв. красивите и умните не кандидатстват.
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо против работещите пенсионери, но не и тези на държавна издръжка. Не стига, че един лев осигуровки не са внесли, че и двойно получават пък ефекта за хората същият. Да избират или пенсия или да останат да работят, въпреки, че и това не е много редно при нивата на безработица.
31
0
 
5
 
! Отговори
Мери преди 5 години
До ай сиктирзащото Мето го е научил така
30
4
 
17
 
! Отговори
д-р Дрее преди 5 години
ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА КАКВА ДЪРЖАВНА РАБОТА СА ВЪН ОТ ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА. ТАКИВА КАТО УЧИТЕЛИ , ЛЕКАРИ ВОЕННИ ПОЛИЦАИ , АДМИНИСТРАЦИИ В УЧРЕЖДЕНИЯ ит.н. А МЛАДЕНОВ МОЖЕ И ТОЙ ДА Е ПЕНСИОНЕР ЩОМ ТАКА МУ СЕ ИСКА.
29
5
 
26
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ ТАКОВА НЕЩО НЯМАШЕ. ИМА СЛУЧАИ НА ПЕНСИОНЕРИ КОИТО ОСТАВАТ ДА РАБОТЯТ НО ПЕНСИЯТА СЕ УДЪРЖА ПО ВЕДОМОСТ И СЕ ВРЪЩА В НОИ. НАПЪЛНО СПРАВЕДЛИВО. ИЛИ ПЕНСИЯ ИЛИ РАБОТА. ВСЕКИ ДА ИЗБИРА КОЕ ЩЕ МУ Е ПО УДОБНО.
28
1
 
19
 
! Отговори
дедо Пешо преди 5 години
До Евалаот 1 юли става 1200, щото тия дето съсипаха България им дойде време за пенсия.