1 година и за АЕЦ "Белене" може да има инвеститор

МС одобри процедурата, Петкова ще я представи и в НС
69
1 година и за АЕЦ "Белене" може да има инвеститор
Снимка: Булфото, архив

Около една година се очаква да продължи процедурата по избор на стратегически инвеститор за реализация на проекта АЕЦ "Белене".

Според решението на парламента втората атомна централа у нас трябва да бъде изградена на пазарен принцип, без предоставяне на държавна и корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на енергия от страна на държавата.

Още по темата
Енергийният министър Теменужка Петкова е представила доклада и разработената процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, на заседанието на правителството днес. Предвидено е процедурата да премине през 9 етапа, започвайки с покана към потенциални инвеститори, която ще бъде публикувана в официалния вестник на ЕС и в два местни ежедневника.

Сред поканените за участие ще бъдат трите компании, които досега официално са заявили интерес да строят "Белене" - Китайската национална ядрена корпорация CNNC, френската Фраматом и Държавната корейска ядрена компания. Конструкторът на реакторите "Атомстройекспорт" също ще бъде поканен.

Предвидена е възможност за участие на потенциални акционери, които искат да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Интерес ще могат да заявят и големи консуматори на електрическа енергия – у нас и от региона, чрез договори за изкупуване на ел. енергия.

Според Петкова това би дало на проекта икономическа обоснованост и финансова стабилност. Финалният девети етап е свързан с подписване на акционерно споразумение между стратегически инвеститори и миноритарни участници в компанията, ако има такива.

Министърът обясни, че според анализите, най-удачният вариант за структура към момента е участие в отделна проектна компания с всички активи, относими към проекта. В момента НЕК извършва оценка на тези активи.
Предстои Петкова да представи пред парламента процедурата, одобрена днес от министрите.

Министърът коментира евентуално участие на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в надзора на ЧЕЗ с думите, че държавата няма отношение към решенията в частното дружество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да има само политически инвеститор за АЕЦ Белене.
38
8
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Още от зората на демокрацията Западът искаше от нас 2 неща. Само 2. Да нарежем ракетите и да нарежем реакторите. Що ли ? Ако приемем че за тях са били опасни реакторите макар че международини специалисти казват че нищо им няма - ако приемем че са опасни защо НЕ ни дават нова да построим. Дори и от Уестингхаус? Та чак Макейн трябваше да идва със самолета да заплашва България? АЕЦ е сила, АЕЦ е сигурност. Никой не праща ракети с/у държава с АЕЦ по границите. Ама българина мисли с *** си.
37
3
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
НАвлизаме в ерата на електричеството. До 30 години автомобил па и камион дори с ДВГ няма да има. Само *** соросуид-либералка работеща в НПО или много влюбен в Да България и Сорус за да си против АЕЦ. Петрола свършва дама и господа. Новите находища са толкова дълбоко, че цената на литър бензин ще е колкото теглото в злато. А Зелената електроенергия е лъжа и измама. Теглят ток от електропреносната мрежа и го продават обратно на НЕК на 2х цена.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празни приказки са това. АЕЦ Белене никога няма да се строи. Сега герб-аджиите играят театър, за да си добавят избиратели от привържениците на ядрената енергетика. Жалко, но АЕЦ Белене няма да се строи никога.
35
3
 
12
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Никаква нова АЕЦ няма да има ами от сега да се пазарим с Турция на каква цена ще ни продават електроенергията от строящите се вече атомни централи там.Протурската партия герб свърши пъкленото си дело.Ще сме напълно зависими от турците скоро-и за газ и за електроенергия.
34
3
 
10
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Колко глупави политици имаме. Всички губим от съобразяване с европейски интереси. Заради некадърност на калинките си стоим на място. До сега можехме да имаме централа и евтина енергия за хората и бизнеса.
33
0
 
9
 
! Отговори
А преди 5 години
Гьол, Трети пакет.Спрях три руски проекта! ...Хъб, Белене.Скоро - и Бургас -Александропулис...
32
5
 
9
 
! Отговори
РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ЧЕСТНО преди 5 години
Ето отново, в името на вечната българо-съветска дружба от векове за векове, България показа на Русия, че е верен другар в борбата срещу империализма. Родните другари викнаха дори и актьор китаец, който да изиграе китайски инвеститор. Не разбрам какво недоволствате! Процедурата беше открита. "Китайците" имаха интерес. Е, разбирасе тяхната фирма се оказа, че не се занимава с ядрена енергетика, а други плаастмасови изделия, но все процедурата беше прозрачна! Китайците отстъпиха на Русия.
31
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До До 30 шматкаТи вярно ли си толкова гл.упав.Той ЩЕ ПРОДАВА ток не на държавата а на ЕРП а те ще ти го продават на теб.ДАВАНЕТО свърши вече.Само не ми е ясно кой ще инвестира 10млрд евро без държавни гаранцииКьор фишек е цялата работа
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано няма. Изтровихте света нагледци недни.
29
3
 
6
 
! Отговори
ДНД преди 5 години
А защо Мая Манолова още не се е изказала по въпроса? Или ще даде специална пресконференция. И президента нещо не се чува.
28
0
 
9
 
! Отговори
До 30 шматка преди 5 години
Аастий бе ! Той ще дава ток на държавата и ще си го плаща сам на себе си ! Е тва може да го напише същество без сиво вещество в мозга
27
0
 
14
 
! Отговори
до седераст преди 5 години
Прав си Приятелю ,- Енергетиката , Водата, Летищата, Земята са част от Националната Сигурност ! Ама едни трупат Милиарди и не ги интересува , децата им ще живеят и харчат в чужбина , а България кучета я яли или турци,руснаци,евреи и тн ще си я поделят и край
26
10
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 13Нещо интересно има само в твоята глава.Търсят инвеститор.Той ще плаща а не ние.Стана ли ти по ясно
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни Белене ни Козлодуй ще видите, ама нейсе.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааааа,МОЖЕ И ДА ИМА????
23
1
 
22
 
! Отговори
mdam преди 5 години
Грозницата Теменужка. хаха няма по гнусна мутра. Застаряваща леличка в критическата с прическа от времето на АББА. Баси грозното създание. Б.оклук мръсен скапан!
22
0
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 15Не поэна, този път брата Гинка ше затвори ел.веригата
21
0
 
24
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Нещо не разбирам преди време суджука се би в гърдите, че спрял едни проекти. Какво се промени сега та разнася едни чертежчета за газови хъбове, а пък видите ли и Белене ще строят нали беше нЕкВа дупка???
20
1
 
19
 
! Отговори
СДСар приватизатор преди 5 години
Имам усещането, че вече се готви план за приватизирането и на АЕЦ Козлодуй.