Свалени имунитети: Предизборна дейност на прокуратурата?

Има още много депутати в НС, които трябва да се притесняват
8 ное 2018 22:37,
20

Рекорден брой депутати със свалени или поискани имунитети има в 44 - тото Народно събрание. От днес те вече са 11. Засега никой от атакуваните днес шестима народни представители от ГЕРБ, БСП и "Воля" не смята да напуска парламента. Така четирима от разследваните – Пламен Христов, Елена Йончева, Георги Михайлов и Борис Кърчев доброволно ще останат без защита. Веселин Марешки и Кръстина Таскова още не са решили дали решението за техните имунитети да не остане на пленарна зала. Според закона пък, ако депутат не се откаже сам от имунитета си, искането на прокуратурата се гласува в пленарна зала от народните представители.

Политологът доц. Стойчо Стойчев и журналистът Евгени Петров се обединиха около мнението, че идват избори и прокуратурата се е активизирала и според тях това искане на имунитети е именно част от тази активност, която включва и акциите срещу олигарси от последните месеци.

Още по темата

Двамата бяха категорични, че има и още много депутати в сегашното Народно събрание, които трябва да се притесняват от прокуратурата, а доц. Стойчо Стойчев беше категоричен, че има хора, които не е добре да стават депутати.

"Това зависи от хората, които подбират кандидатите - това са политическите партии. След като политическата партия е издигнала тези кандидати на листи, тя гарантира със своята политическа репутация и критерии за почтеност за тези хора. След като след това се окаже, че те са извършвали престъпления, вече опираме до това как действително политическите партии подбират кандидатите", подчерта политологът в студиото на "Денят ON AIR".

Доц. Стойчо Стойчев беше категоричен, че отговорност трябва да се носи от най-висшия етаж на партиите, защото именно лидерите имат последната дума по кандидатурите. Политологът наблегна и на факта, че качеството на парламентарният елит в последните години доста е паднало.

Евгени Петров пък настоя, че политическа отговорност може да се носи по време на изборите, колкото и по думите му това да е банално.

"Политическа отговорност се поема или се носи от изпълнителната власт, може и от законодателната, ако някой много сгафи, но самата оценка за партия и коалиция си проличава на изборите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха и евентуални предсрочни парламентарни избори у нас. Доц. Стойчо Стойчев беше категоричен, че вицепремиерът Валери Симеонов се е самозабравил, от което произтичат и всички проблеми на управляващата коалиция.

Евгени Петров пък коментира ситуацията със социологическите проучвания, която показва как 80% искат Симеонов да подаде оставка, но в същото време над 50% не искат нови избори. Петров допълни още, че не е хубаво постоянно да се говори за липсата на алтернатива, а политологът доц. Стойчо Стойчев пък обясни, че в парламента няма как да бъдат предизвикани такива предсрочни избори, а отвън общественото недоволство е прекалено разделено и ако се обедини през зимата, може и да се стигне до преждевременен парламентарен вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коледа е скоро! На трапезата менюто не е пилешко, а прасешко! Кой се страхува от Коледа?
18
0
 
10
 
! Отговори
ДА ВИ СЕ НЕ ЗНАЕ преди 5 години
ЦАЦАРАТУРАТА ПАЗИ ЗАД НИКА НА САМИЯ ЦАЦАРОВ, КОЙТО ПО ДОКЛАД НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗДРАВО Е СГАЗИЛ ЛУКА ПО ЖЕНСКА ЛИНИЯ. ЦАЦАТРИОН ПОД НАТИСК ИЛИ СПОРАЗУМЕНИЕ С ОНЯ ОТ БАНКЯ, МУ СЛУЖИ ВЯРНО И СИГУРНО ЗАХЛЕБВА ОТ ОПАСНО БЛИЗКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ВЛАСТТА НА МАФИЯТА В ЛИЦЕТО НА ГЕРБ, МАЛКАТА И ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ. ТАКОВА ЛЯГАНЕ НА ВЛАСТТА ИМАШЕ САМО ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО. ДОБРЕ СИ Е НАУЧИЛ УРОКА ГЛАВОКА.
17
2
 
10
 
! Отговори
Сиганин преди 5 години
Малко остана и ще им вземем имунитета незабавно на всички почвайки с ББ,ЦЦ,СЦ,ДП и една дузина народ също
16
6
 
16
 
! Отговори
33 преди 5 години
Възможно е прокуратурата да има някакви доказателства,но никой вече не й вярва,защото е публична информацията,че Цацаров е назначен от Борисов.За каква обективност може да се говори при това положение!?Това си е чиста политическа поръчка!А от най-високите нива на правителството тъй ли всички са чисти като момина сълза,че няма нито един обвинен!?Просто двоен стандарт и толкова!
15
18
 
8
 
! Отговори
Майна преди 5 години
Подкрепям Симеонов, защото е единственият, който се е осмелил да каже истината в очите на майките и другата сбирщайн от платени протестъри.
14
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сбогом 12Корнелия Нинова и да е крала, тя е само една аматьорка в сравнение с професионалните крадци - гербери!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И трите партии не стават..............ГЕРБ, БСП и "Воля".................партията на варненския мафиот!Всички крадат................но да крадат с мярка..............те се самозабравиха!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим сега дали ще осъдят някого от тия депутати??
11
18
 
11
 
! Отговори
сбогом преди 5 години
Нинова с ужас вижда как се отдалечава бленувания остров в Гърция.Колкото и да краде, сега общественото мнение е наострено и не може да си позволи да похарчи парите. От това на вещицата и призлява и затова всичката злъч.
10
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй е някакъв закъснял и отчаян гърч.Властта изтича.между пръстите им. Усетиха се предизборно. Ама късно е чадо за китка. Мандалото падна. Умря коня. Заека мина баира. След дъжд качулка. Бития бит , ....ния. ....ан.. Кой каквото,кака вече се ожени.
9
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На прицел са всички лица, които в последно време са "клатили стабилността" на мафията, наричаща себе си правителство. Не е предизборна дейност, а наказателна акция за разчистване на сметките.
8
16
 
12
 
! Отговори
превенция преди 5 години
Ако получат ефективни присъди, алчността на социалистите ще се озапти защото ще разберат че е опасно да се краде.Ефективните присъди са необходими както за да се пресече престъпността, така и да усмирят социалистите на политическата сцена. Защото ако има законност, Нинова няма да ламти толкова за социалните фондове.
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата ППО е за затвора.Закона изисква всяко престъпление да се докаже.Но с достатъчно търпение и настойчивост, всички социалисти ще минат през затвора.
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак да не забравяме Кой си избра смешната и жалка Цаца за личен лакей.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помолиха ли се на сръбския премиер да им даде съкровището? Уж Западни Балкани, велики европрецедателий, голяма работа... Или чакат да го връщат от ЮАР или от Незнайландия?
4
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вероятно най жалкия прокурор в историята на България, то бива да целува гъ.. на мутрата ама
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокуратурата не е независима и няма изненада, че работи в полза на системата/статуквото.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно преди зимата прокурорски грип плъзна из парламента. Търси свалени имунитети.
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво общо има прокуратурата с изборите?Или това е поредното доказателство, че различните власти, уж независими са се сраснали в едно. Всички са подвластни и маши на изпълнителната. Премиерът поръчал на депутатите да гласуват еди как си, същият явно поръчва и на прокуратурата.Демокрация ли, че това е по-зле и по Живково време, тогава поне се знаеше, че е така, а не заблуждаваха хората.