Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!

Искаме справедливо да помогнем на Европа, обиди се Тръмп
10 ное 2018 14:13, Анисия Иванова
193
Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за отбраната си и изрази съгласие с американския си колега Доналд Тръмп, че Европа трябва да поеме по-голяма част от разходите в НАТО, предаде Ройтерс.

"Очевидно аз ще споделя с президента Тръмп направените предложения за европейските способности за стратегическа отбрана и необходимостта Европа да поеме по-голяма част от общите разходи за НАТО", заяви Макрон преди началото на разговорите с президента на САЩ в Елисейския дворец.
Тръмп е на двудневно посещение във Франция за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война, припомня Ройтерс.

Макрон защити своята инициатива за подобряване на европейската отбрана на срещата с Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. Френският президент нарече американския си колега "мой добър приятел" и изглежда го потупа по крака. Отношенията между тях са променливи, отбелязва АП.

Срещата започна напрегнато, след като Тръмп определи като обидно желанието на Макрон за европейска армия. Френският президент защити идеята, заявявайки, че е несправедливо сигурността на Европа да се гарантира изцяло от САЩ. "Затова вярвам, че имаме нужда от повече европейски способности и повече отбрана, за да поемем тази част от тежестта", добави той.

Щатите в САЩ не питат Франция, Германия или други страни, преди да финансират своите въоръжени сили, подчерта Макрон.

САЩ искат силна Европа и са готови да помогнат на съюзниците си, но Европа трябва да бъде честна при разпределянето на разходите за отбрана, заяви на свой ред Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Ние искаме силна Европа, това е много важно за нас. И двамата искаме това да бъде постигнато по възможно най-добрия и ефективен начин", подчерта той.

Тръмп поясни поста си в Туитър, че се чувства обиден от изявленията на Макрон, че Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ в сферата на сигурността.

"Искаме да помогнем на Европа, но трябва да е справедливо. В момента разходите се поемат предимно от САЩ", подчерта американският президент.

В отговор на туита на Тръмп френското президентство заяви, че европейската армия, за чието създаване се бори Макрон, не е насочена срещу САЩ и американският президент се е объркал при тълкуването на думите на френския си колега, отбелязва Франс прес.

В интервюто си по радиото Европа Макрон първо е говорил за необходимостта да се противодейства на заплахи за киберсигурността от Китай, Русия и дори от САЩ, а след това и за изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, което засяга европейската сигурност.

Френското президентство изрази разбиране, отбелязвайки, че изброяването на темите в интервюто може да предизвика объркване, но това са две различни цели. Макрон никога не е казвал, че трябва да се създаде европейска армия, насочена срещу САЩ, добави президентството. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швеция и Финландия вече обсъждат да влязат в НАТО,тоест под американски чадър ,толкова сгафи Путин с Крим .
73
1
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Милото либераст-цоциалистче макрон, който въобще, ама въобще не си пада по бабички, и въобще, ама въобще хич и изобщо не е геронтофил - ако имаше мозък у главата щеше да види че със структурата на населението у тях - врага не е навън, а - вътре. На оная снимка с голите н*гри... Боже... Той целува единия по врата, а другия го сочи с среден пръст. Подиграват му се в лецето.
72
3
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Този френски пудел е минал от бабички на дядковци ,класически западен *** ;) !!!!
71
9
 
5
 
! Отговори
а преди 5 години
Коя война спечели Грипен ? Ф16 спечели няколко войни и то последните големи войни в света -Пустинна буря и Свобода за Ирак .Другото са комплекси .Впрочем Швеция ли ще ни гарантира сигурността щото сме и купили Грипен или Америка ?
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В две световни войни Франция бе спасена благодарение на САЩ!Пред фактите Макарона е редно да замълчи и да отдаде почит на американските генерали Пършинг, Айзенхауер, Патън и много други.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франсето не е в състояние да гарантира собствената си сигурност от "Камиларите" които ги наводниха, Макарона тръгнал срещу Русия, Китай и САЩ!
68
4
 
8
 
! Отговори
Шперплат преди 5 години
България трябва да избере Грипен, пред ф16, и поради подпомагане на европейска държава и като бъдещ партньор с Швеция.Ф-16-по скъпи, по капризни, по лоши показатели при ниска скорост по хоризонтала...
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да говорим за ЕС, а не Европа. Значи САЩ иска да ни пази, но да му плащаме. Ако ЕС иска да прави своя армия с тия пари, Тръмп вика, че това не е добре. Добре е само когато се плаща на САЩ. И базите им в Европа не са десетки, а стотици, защото само в Германия са над 100.
66
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Това френско президентче. Не му ли стана ясно.Че САЩ никого не "пази" ! Тя контролира Европа! И сме и под крилото..За да не бъдем с друг "покровител и пазител" ! Главната цел на Америка.Чрез НЕЙНОТО НАТО Е РУСИЯ! Цел която Америка преследва с години! По някакъв начин .Ако може да я смачка и унищожи! И ненапразно разширява границите на своето НАТО! Една държава.Силна и независима от суровини и природни изкопаеме.И силна във военното дело Каквато е Русия! Няма как да е на "колене " пред никого!
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Макрон никой не му вярва вече откак се разбра ,че е поругал националното достойнство на Франция след като се снима с *** показващ среден пръст на Франция .Един *** пред умния Доналд .
64
3
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 5 години
И ти ли ще я унищожиш бе *** .
63
4
 
26
 
! Отговори
нали преди 5 години
Европа е окупирана от САЩ с десетки военни бази.
62
9
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
А какво е ЕС ? Другите са държави ,а ЕС е един изчезващ договор. Нищо повече от това .А й не мисля че източноевропейските страни трябва да са в един пазар с западните.Ако САЩ не искат силна европейска армия ще трябва да плащат.
61
0
 
0
 
! Отговори
AnonimeN преди 5 години
E vzel extra "Speed" za da praznuva 10-11, no se okazal samoten i sega se omaiva kato copy-pasteva spusnat ot плоскочелият му бос материал.
60
3
 
20
 
! Отговори
истината преди 5 години
Според ДОВСЕ от 1990г. НАТО трябваше да се разпусне както се разпусна Варшавския договор !!!
59
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция няма пари за сигурниост , понеже трябва храни черната раса и арабелите мигранти
58
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименИзмисли по-добри лъжи,щото в тия вече никой вече не вярва!Дори и на Запад вече се съмняват в приказките за лошия Асад и добрите брадати демократи!Времето показа кой е прав и кой-не.Колкото до "бежанците"-ходи се оплаквай на тия дето ги пратиха в Европа-"Светата троица"-Израел,САЩ и С.Арабия!
57
1
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 5 години
Много яко поддържаш нещо решенията на Коминтерна. Украина, Македония. Раьбиташ ли украински? Да не си от тия бивши членове на БКП като р. Плевн. КОИТО СИ ДТРЖАТ ЧЕРВЕНИТЕ КНИЖКИ В РАМКИ.???
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНАбе тролейбус Сталин ако му трябваха тия *** за нещо щеше да ги направи свои булки още по времето на СССР Русия може винаги да ги издуха от лицето на земята.
55
15
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВИНАГИ ЩЕ ПРЕДПОЧЕТА БАЗА НА САЩ ПРЕД БАЗА НА РУСИЯ!!САЩ НАПУСНАХА ИРАК!! РУСИЯ КЪДЕТО ИМА БАЗА НЕ НАПУСКА А ИЗБИВА НАРЕД И КРАДЕ И ОКУПИРА ЗЕМЯТА!ВСЕКИ КОЙТО ДОПУСНЕ РУСКА БАЗА НА ТЕРИТОРИЯТА СИ ГО ЧАКАТ САМО ЛОШИ НЕЩА ПОСЛЕ!