Чакаме указания от ЕК за родителския отпуск

Според зам.-министър Русинова майчинството не трябва да се намалява
11 ное 2018 21:39,
39
Чакаме указания от ЕК за родителския отпуск
Снимка: pixabay.com

Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия, дали да премахне правото на годишен платен отпуск за периода на използване на отпуск за отглеждане дете до двегодишна възраст. Това съобщи заместник-министърът на труда Зорница Русинова във връзка с поставеното от бизнеса искане времето, през което работникът е бил в родителски отпуск, да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия годишен платен отпуск.

От националните работодателски организации се позоваха на решение на Съда на Европейския съюз, че отпускът за отглеждане на малко дете не се признава за трудов стаж, който дава право на платена почивка.

Колкото до другото искане на бизнеса, за намаляване на периода на платеното майчинство, Зорница Русинова обяви, че политиката на правителството е да стимулира майките да се връщат по-бързо на работа, а не да ги санкционира, съобщава "Дарик".
 
Преди няколко седмици националните работодателски организации изпратиха писмо до вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков и поискаха промени в Кодекса на труда, с които при изчисляване на полагаемия платен отпуск за годината да не се зачита времето, в което служителят е бил в отпуск по майчинство. Те се позоваха на решение на Съда на Европейския съюз по казус от Румъния, според което отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се зачита за трудов стаж, даващ право на платен отпуск.

Заместник-министърът на труда Зорница Русинова посочи, че тепърва ще се обсъжда предложение за такава промяна.
 
"Конкретните текстове в Кодекса на труда тепърва ще преценим доколко съответстват на решението на съда. Очакваме указания от комисията, защото това касае всички страни-членки", каза тя.
 
Другото искане на бизнеса – първата година от майчинството да се намали с два месеца и половина, защото трудовият пазар има нужда от кадри, Русинова отхвърли със следните аргументи.
 
„Считам, че извоюваното право е право и по-скоро не можем да имаме директна връзка между демографията, степента на раждаемост и периода на майчинство. По-скоро политиките, които прилагаме в последно време от гледна точка на мотивиране на майките по-рано да се връщат на работа, са по-ефективни. От там нататък е въпрос на личен избор, защото комбинацията между осигуряването на достатъчна образователна инфраструктура, в големите градове имаме недостиг на детски градини, и тук беше моят призив през миналата седмица към работодателите, защото ние сме пробвали през различни програми да стимулираме работодателите да организират детски кътове, ясли на място, където работят хората. Не е обаче голям интересът от страна на работодателите“.

Освен липсата на интерес към въвеждане на улеснения за родителите, така че да се връщат по-бързо на работа, Зорница Русинова посочи, че прилагането на гъвкаво работно време е практика основно за служителите на държавната администрация, но не е толкова разпространено в частния бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"работодателски организации се позоваха на решение на Съда на Европейския съюз" - и какво общо има това решение след като не е по нашия Кодекс на труда и Конституция, а? Или в БГ българските закони вече не важат, а ние не сме разбрали?Какво са се заяли точно с майките тези, при демографската катастрофа точно 2 заплати за майките т.е. около 1000лв. се оказаха проблем за "бизнеса", направо ще го съборят 1000лв. Що за бизнес е това?
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАЙКИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА ДО 3 ГОД ВЪЗРАСТ И ТОЧКА !
33
0
 
4
 
! Отговори
Политбюро преди 5 години
Чавкайте от политбюро пак?
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете мейл, писмо или сигнал до Омбудсмана, до синдикатите, до самото министерство на труда, което толкова се е загрижило за бизнеса! Има контакти на всички на интернет сайтове им. Всеки, който чете тук има интернет явно, може да отговори сайта на всяка една от тези институции, да види адрес и мейл, и да кажем нашето мнение! Няма кой друг да заеме страната на работника! От два месеца го дъвчат и няма да се кротнат, докато не го прокарат, а този път ще си измият ръцете с ЕК!
31
1
 
25
 
! Отговори
за Европа, против ЕС преди 5 години
Чакаме указания от Политбюро на ЦК на ЕК. Те ни управляват, защото ни нямат доверие, че ние сами можем да се управляваме!
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не попитаме ЕК защо няма достатъчно детски заведения, кото да приемат децата ни, за да се върнат гехните майки на работа ? А работодателите като се поевропейчиха толкова защо не прилагат европейските практики за изграждане на забавачници за техни служители ? Все неидобни въпроси без отговори !
29
0
 
24
 
! Отговори
От ЕС и комисия преди 5 години
Аз знам какво ще отговори Европейската комисия. Ще каже, че това си е наша работа и, че те са си решили този въпрос за техните държави. Както Истанбулската конвенция всяка държава си определя ценностите и не всички членки подкрепят съществуването на 3-ти пол и гей бракове, а на българите натрисат насила, че по-нормално нещо нямало и Европа го налагала.Тук гледат са си измият ръцете с Е.С., за да може да е в полза на бизнеса и мутрите.
28
0
 
35
 
! Отговори
До работодатели преди 5 години
Смешни сте. Една жена след като се върне от майчинство я карате да напусне още първия ден след като се е върнала. Защото цитирам от познати,, Жената щяла да иска да почива на празници и бебето като се разболее ще взема болнични заради него." Просто искате жената след като роди да се върне още на втория ден за да й кажете работодатели, че вече не я искате и я съкращавате. Да изгорите в ада дано. Затова и деца в България няма да се и раждат.
27
0
 
36
 
! Отговори
И после ревете преди 5 години
че няма кой да ви работи.Самода ви обясня че това дето става в държавата е плод на точно такива решения.Хората намаляват и като няма кой да плаща и работи почвате да скубете и дигате данъците и после олеле мале.Да ама хората вече не са глупави и не ви вярват раждат по едно и бягат в чужбина и кво ви остана 2 милиона пенсионери 1,5 милиона до 18 години ,800 хил шведи в зряла възраст и 1 милион държавни чиновници и останалото да ви работи да бе да...
26
3
 
17
 
! Отговори
Време е преди 5 години
Дойде време да разберете какво е ЕК, ЕС, НСР.Нека да Ви обясня и не се ядосвайте... Аз само предавам посланието.Семейната единица ще бъде заменена. Такова нещо като "майка", "баща", "родители"... Няма да съществува. Да! Ще се противите, стачкувате и какво от това? Моногамност няма да има. Децата ще се отнемат като собственост на ИМПЕРИЯТА. Политици ще има само в Брюксел. Пари в кеш и офшорни зони ше бъдат забранени. Педофилия,содомия,гей,вещерство... Всичко ше бъде позволено. Законите ще
25
29
 
4
 
! Отговори
Ментаки преди 5 години
Айде стига сте се развъждали на мой гръб! Който иска деца, да си им плаща масрафа, а не да виси и да точи лиги по чуждите пари! Аз като съм си направил деца съм си им плащал всичко, а не съм чакал да цоцам от държавата.
24
2
 
35
 
! Отговори
Без коментар... преди 5 години
Явно бизнес и управляващи са се разбрали, че като не могат да махнат втората година майчинство, понеже ще е много грубо, то ще се опитат поне да прецакат обикновения работник с една брутна заплата на година, като махнат отпуска на майките по време на майчинството. И за целта ще се опитат да прекарат номера с мотива "ЕК така каза"!Толкова са долни и елементарни, а и все пак си имат лоби в лицето на Валери! Не знам как имат смелост да дразнят народа точно след днешния ден! А синдикатите нещо?
23
0
 
26
 
! Отговори
германия преди 5 години
тук дават по 194? детски на месец за 1дете.а ако са студенти до 25години ги получава родителя.майчинството е до 2 години.
22
2
 
35
 
! Отговори
люксембург преди 5 години
СПРЕТЕ майчинството,детските, и РАЖДАНИЯТА със закон.това е истината.
21
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички други европейски страни един работещ родител може да издържа три-четири членно семейство, кога това ще стане тук?имате нужда от кадри - ми намерете си, това е пазар, като всеки друг смешници
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеона е тяхното лобистче. Надяват се да им свърши работа за намаляване правата на работниците. "Ти го гониш през вратата, то влиза през прозореца". Преляха всички чаши и скъсаха всички нерви. Този аутист не разбира, че народът му каза "чао".
19
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато чакате указания ние ще ви свалим от власт! Почти сме готови! А и някой вече си мери кръвното...
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко! Всички сме в матрицата и сме станали зависими от правителства, защото така ни харесва. Нашите баби са работили по нивите и са имали цели стопанства, по няколко деца и не са чакали на държавата кой колко ще взема и докога. Ее иначе в технологично време живеем.
17
6
 
14
 
! Отговори
сб преди 5 години
Майките трябва да получават заплата за отглеждане на дете, но само ако поне единият от родителите е на основна заплата!
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво чакаме ние политици нямаме ли ?или те неработят а само преписват от ес ???