Иран "за" изграждане на газов хъб в България

Доставки от тази страна са възможен източник за хъба
13 ное 2018 20:35, Елка Василева
15
Иран "за" изграждане на газов хъб в България
Снимка: архив, Reuters

Иран подкрепя концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ в България, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България бе една от централните теми, които обсъдиха на среща помежду си министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Ислямска република Иран в нашата страна Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Министър Петкова е представила пред своя гост концепцията, разработена съвместно с Европейската комисия и е подчертала, че проектът е получил подкрепата на комисията като важен за енергийната сигурност и либерализацията на търговията в целия регион на Югоизточна Европа.

До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от дълбоко Черно море, където в момента се осъществяват проучвания. Доставки на природен газ от Иран, който е един от водещите световни производители, биха били още един възможен източник за захранване на хъба.

Петкова е запознала иранския посланик и с перспективата България да участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. „Ние разглеждаме това като допълнителна възможност за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките“, е подчертала тя.

По нейните думи много добре развитата национална и транзитна инфраструктура в страната осигурява отлични възможности за изграждане на газоразпределителния център.

„Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този проект и да задълбочим сътрудничеството си в енергийната област“, е заключил посланикът на Ислямска република Иран.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Защото ще е директен и ПО-ЕВТИН,без посредници,без такси и зависимост от чужди държави,без замърсяване на околната среда,затова искаме ЮП!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен9 Туризмът беше мантрата и носи приходи единствено на окралите пари при "промяната". На заетия там работник не носи, защото той избяга. Сега носи малко на украинци и молдованци, но и това е временно. Украинците, които пришпориха полската икономика сега се изнасят от там към Германия.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Газов хъб може да бъде икономически обоснован за определен кръг. Останалите ще трябва да го платят.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо ни е газ от Русия, ако можеме да си го купуваме от други места ?
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонимеН

Защо ни е газ от Иран и да зависим от други хора и държави,като газа ни е под носа и можем да си прокараме директна тръба през Черно море,без посредници и оскъпяване?
Вие нормални ли сте?И.ди.oти ли сте?
Иранския газ да си го ползват тези,които са сключили тази сделка.Меркел да не е балама,че да взема по-евтина руска газ,а ние пак на скъпата?
Бойкоооооо,не ставаш!
Искаме БСП обратно!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не дупчете Черно море,ще останете без туризъм и море след време!
Защо имаше мъртви риби?Защо имаше мазни петна по Черноморието?Защо имаше хора с алергии?
Газа ни е под носа и можем да си го доставим без посредници през Черно море,защо да плащаме на други по-скъп газ и да сме в техни ръце?Бойко е некадърен управник,Меркел си отстоя потока,а нашия ще дупчи морето с коктейл химикали и ще взима от най-далечни точки,за да го оскъпява!
Искаме си БСП обратно,беееееееее!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Антигуа и Барбуда също подкрепят изграждането на този хъб , нищо , че нямат газ , а дори и не знаят къде е България.
6
4
 
4
 
! Отговори
Ти да преди 4 месеца
Ти да видиш, а посланикът на Австралия дали ни подкрепя за газов Хъб?
5
0
 
3
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 месеца
Ное вече и тях ли трябва да ги питаме какво да строим у нас?
4
3
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 месеца
Теменужка Петкова гледала ли е картата на Света ?
Или поне Глобус ?
3
6
 
0
 
! Отговори
Transponderlar преди 4 месеца
Fake news.
2
20
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ИРАН ЩЕ Е ЗАВЛАДЯН ( ОСВОБОДЕН ) ПРЕЗ 2019-ТА ОЩЕ МАРТ ТЪЙ, ЧЕ ЩЕ ПРЕГОВАРЯМЕ СЪС СЪЩ ЗА ДОСТАВКИ НА ГАЗ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ИРАН!!

ИРАН МОЖЕ ДА ЗАХРАНИ ЦЯЛОТО ЕС С ГАЗ ЗА 100 ГОДИНИ! ТАКА ЩЕ ПРИКЛЮЧИМ С РУСКАТА ГАЗ!
1
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
естествено .
запада да върви по дяволите .
БГ ще е с иран , сибирската империйка , зимбабве и всякакви други безумни диктатури