Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!

Взимат 50% от обезщетението, сами търсят жертвите си
137
Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ не се отказва от предложението си за поправки в Кодекса за застраховането, с което се слага таван на неимуществената компенсация на лица, емоционално обвързаните с жертва на катастрофа.

Още по темата

"Ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме от парламента "Гражданската отговорност" би могла да се увеличи двойно, тройно дори повече, защото застрахователите ще бъдат принудени да увеличат размера й, за да плащат обезщетенията", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Предложението за поправка идва заради скока на жалбите, които постъпват, след като през юни тази година  с тълкувателно решение ВКС разшири кръга от лица, легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена при непозволено увреждане смърт на близък.

Вече право на такова имат не само родителите на починалия, децата му и съпругата или съпругът, ама и всяко "всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания".

"След като излезе това решение от август до 1 ноември са постъпили жалби от 850 лица, които искат средно по 100 000 лева обезщетение, а това означава, че парите трябва да се платят от застрахователите, а те идват от "Гражданската  отговорност" т.е. от всички", мотивира се Менда Стоянова. 

Тя подозира, че има адвокати, които се възползват от ситуацията, за да трупат печалби.

"В момента адвокати издирват роднини, които не са в тесния кръг - родителите, деца, съпруг и съпруга, а братовчеди и т.н., за да ги мотивират да искат обезщетения за починал близък в катастрофа", обясни Стоянова.

Според нея адвокатите имат финансов интерес от това, защото получават процент от обезщетението.

"Става дума за адвокати, които са се специализирали в неимущественвите обезщетения и това е бизнес със смъртта. Те взимат по 30, 40 до 50% от обезщетението, което съдът присъжда, а когато става въпрос за социално слаби и малцинствени групи, процентът е още по-голям. Освен това парите се взимат нелегално, защото не отговарят на наредбата за адвокатските хонорари", обвини тя.

Стоянова уточни, че таванът от 5000 лева не се отнася до най-близките роднини на загиналия – родители, деца, съпруг, съпруга, а техните обезщетения пак ще се определят от съда по досегашния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина има резон в думите и. Но адвокатите не вършат нищо незаконно до доказване на противното, защо не се опитат да изловят незаконните действия на адвокатите? Може би защото ги е страх какво ще намерят?
25
1
 
6
 
! Отговори
До Жоро преди 5 години
С какво са виновни адвокатите, за поскъпването на гражданската? С това, че са добри и могат да вземат пари от застрахователя? Няма значение дали тези пари после отиват при ищеца или не, това е въпрос на договаряне. Не би трябвало застрахователите да си измиват ръцете с няколко частни случая, такива има и винаги ще има. Повярвай не защитавам юристите в България и не съм един от тях, проблема ми е повода който изтъкват, за поскъпването на застраховката.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия " адвокати" Ще се окаже..Че са като кърлежи в обществото ни!Крали са и са лъгали хората до сега!? И само се споменава.Че вината е тяхна?Разтопете конкретни случаи! Дайте имена!Така ли ще оставим нещата?
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко келнерчето с бяло сладко и локум, банкянския еднокнижник и прима шут на България Го ду.ха по всички параграфи!
22
0
 
7
 
! Отговори
Др.Сталин преди 5 години
Има адвокат-има проблем, няма адвокат-има проблем.
21
2
 
11
 
! Отговори
Швед преди 5 години
Оставка бе ГРОБ!
20
1
 
6
 
! Отговори
ех преди 5 години
брачеди мои, от утре почвам да ви режа хидравликите, болтовете, щангите и т.н. до каквото се докопам отдолу. мн ви обичам, ама имам нужда от мъни.
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мента е куха лейка. един *** счетоводител начело на финансовата комисия в нс, на който капацитета е да *** по бутоните на елката не може да разбере, че автомобилът не е апартамент и не трябва да се застрахова като апартамент.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданската отговорност трябва да е поименна. Човека носи отгоровност, не ремаркето, закачено зад колата му. така Молдованците и румънците няма ка могат да карат БГ коли с БГ застраховка и ние да им плащаме щетите.
17
1
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 15Ти май си адвокат, а?
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговорността трябва да е на човека, дето управлява МПС-то. Както е в Швейцария. Аз пращам за семейна кола, служебна кола, каравана, скутер, кемпер .... колко пари станаха ? Над 1200 лв. Като карам колата, скутера за какво му е гражданска ? Или на караваната ? Простотии
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адвокатите в никакъв случай не са виновни. Те тези пари така и иначе ги дават без значение кой ще ги вземе.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите да си опичат акъла какви ще са сметките за ток и парно.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо караваната има "Гражданска " ? Какъв гражданин е тя, дето я дъпра колата, която също има "Гражданска" . Пък аз, дето от 5 години съм гражданин , нямам гражданска..... Кой носи отговорност при катастрофа ? Ремаркето ,дърпано от кола, карана от селянин ? Кой ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера, един каза че това са спекулации, днес Менда казва друго. Това означава, че ще има голямо увеличение на застраховката. И да не се оправдават с адвокатите, едното няма нищо общо с другото.
11
2
 
8
 
! Отговори
До 7 Антон преди 5 години
Принципно трябва да се сложи таван на общата сума на тези обезщетения на роднини и познати. Може един да получи цялата сума или да си я разделят 100 човека.
10
1
 
13
 
! Отговори
zeus преди 5 години
В римската империя един роб е струвал между 6 000 и 25 000 сестерци, което в днешни пари е между 150 000 и 625 000 долара. Едно магаре е струвало 500 сестерци, което е 12 500 долара в днешни пари. В европейска България живота на един човек е приравнен до цената на едно магаре в римската империя...
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво излиза, адвокатеите са виновни, че спрямо съдебната система и законите знаят от къде да цоцат пари?И като са го открили какво, ще накажат хората, вместо да си затворят вратичката.Едно време народите са се развивали бурно, защото всеки е работил.Сега всеки иска да печели много на гърба на останалите.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са виновни само адвокатите, а и съдиите които пресъждат тези обезщетения.Нали знаете че това е престъпна група и птесъдените суми се делят 50%за пострадалите и по 25% на съдията и адвоката. Ако имахме полиция и прокуратура и управляващи които искат да има ред в държавата то поне в 50% от случаите адвоката и съдията щяха да са в затвора, има способи да се докаже такова престъпления. Но управляващите в България в последните 30 години не желаят да се борят с корупцията дори напротив поощряват
7
0
 
21
 
! Отговори
Антон преди 5 години
Само не мога да разбера защо близки на близките на пострадалитеп при ккатастрофи получават обезщетения.Значи на опашката се нареждат първи, втори братовчеди и т.н. Не е ли срамно и неетиччно да получаваш пари от държавата, ако си трети братовчед и ако сте много? Този закон ми се вижда някак нечестен. Дайте на близките роднини, но на другите кръгове защо? Не е ли това някакъв бизнес?