Заплатата на президента – 11 бона, на депутат удря и до 5000 лева

Средното възнаграждение скочи, а оттам и на държавните мъже
Обновена: 13 ное 2018 10:16 | 13 ное 2018 09:00, Камелия Цветанова
182
Заплатата на президента – 11 бона, на депутат удря и до 5000 лева
Познахте ли ги тези депутати? Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатската заплата скача с 90 лева. Възнаграждението, което взимат родните законотворци е три пъти средната заплата за последните три месеца.

Според данните, оповестени вчера от НСИ, заплащането в обществения сектор за последния месец от периода е вече 1173 лв. вместо досегашните 1143 лв. Така сметките показват, че за ноември народните представители ще получат 3519 лв.

Още по темата

Това обаче е основната заплата на избраниците, а отделно те получават още 10 на сто пари за участие в постоянна комисия. За всяка година трудов стаж те взимат и по 1,6%, т.е. най-възрастните ще се разписват за по над 5000 лв.

Заплатата на президента Румен Радев пък е равна на две депутатски заплати, така че от декември той ще взима 7038 лв. Той също получава по 1,6% отгоре за всяка прослужена година, което за неговия стаж прави около 60% отгоре или чистото му възнаграждение отново минава 11 хил. лв.

Премиерът Бойко Борисов и шефката на парламента Цвета Караянчева вземат само 50% повече от депутат. Така месечната заплата на Борисов става 5278 лв., т.е. нараства със 135 лв. в сравнение със сегашната. Това е обаче без добавката за трудов стаж, която също е по 1,6%. При трудовия стаж на Борисов премиерската му заплата става над 7000 лв.

Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. 4574 лв. от ноември.

За първи път от доста време насам заплатите на останалите най-висши държавни чиновници леко спадат, тъй като в повечето случаи те се определят в зависимост от заплатите в съответния сектор, а в повечето браншове има лек спад на средните.

Например заплатите на председателя и членовете на КЕВР зависят от средното заплащане в енергетиката.

Шефът на регулатора получава 93% от три средни заплати в енергетиката, но точно за третото тримесечие тези заплати намаляват от 1821 лв. на 1804 лв., което автоматично намалява и заплащането в КЕВР.

Данните на НСИ сочат още, че средната заплата в България през третото тримесечие пада с 0,7% в сравнение с второто тримесечие.

Спадът на заплатите е най-голям във финансовите и застрахователни дейности - с 5,6% в сравнение с предното тримесечие, но самите заплати на финансистите и застрахователи са сравнително високи - 1815 лв. сега и 1922 лв. през месеците от април до юни.

В хотелиерството например средната заплата се вдига, но продължава да е сред най-ниските. В началото на годината тя е била 631 лв., през второто тримесечие е 697 лв., а сега е вече 707 лв.

В образованието за първи път от доста време насам има лек спад на средната заплата от 2,5% в сравнение с предното тримесечие. средната заплата в тази сфера обаче в момента е по-висока отколкото в началото на година - 1073 лв. срещу 974 лв. през първото тримесечие на 2018 г.

Най-високи продължават да бъдат заплатите в сферата на ИТ, далекосъобщенията и създаването на информационни продукти.


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 147
Дебилът дори не знае какво е среден мениджмънт.
В момента в София има над 1000 души на заплата, която ще ги направи милионери. Всичките - благодарение на учене и труд, без връзки, без схеми.
Можеш да си един от тях, а можеш и да продължаваш да мислиш че мениджърът не прави нищо, да мрънкаш, да гледаш как хората около теб се радват на живота, и да злобееш.
Но не натрапвай на никого че не е изцяло твой си избор. Дотук никой дори не се поинтересува къде плащат тези пари, това е показателн
157
2
 
2
 
! Отговори
До 147 преди 4 месеца
Е колко мениджъри има в една фирма...и ако всеки е мениджър кой ще работи?Разбрал си ти от капитализъм колкото баба ти разбира от интернет
156
1
 
1
 
! Отговори
до 154 преди 4 месеца
Значи всеки може да стане милионер викаш за 10г и то в Бг...е тогава на Запад за 2г стават милионери...е защо тогава не бъка от милионери на запад?...Че си проззззз си проЗз поне мълчи и не се издавай
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
15,000 лв месечно за среден мениджмънт.
При скромен (и все пак удобен) живот и инвестиране на излишъка от заплатата милионер се става за под десетилетие
—————-

С такава заплата и без да инвестираш ще станеш милионер.
154
0
 
1
 
! Отговори
Оле преди 4 месеца
Ако са им малко да си раздадат и по един бонус
153
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
Аз мисля че нашите депутати гладуват
152
3
 
7
 
! Отговори
Капиталист преди 4 месеца
До Анонимен 150
Средната работна заплата не е спирала да расте, не знам какво са писали вчера. Данните са публични, научете се да ползвате Гугъл, вместо да вярвате на лъжливи медии.
До Анонимен 148
Да не си милионер в днешно време е личен избор. С изключение на сериозно болни хора в неравностойно положение, всеки може в рамките на 10 години да изкара милион за себе си.
Ако социалното неравенство се задълбочава, това е заради грешната нагласа на масите, че някой е длъжен да работи вместо тях.
151
0
 
10
 
! Отговори
Я па я...! преди 4 месеца
Снимката дава отговор за какво взимат заплата. Да подпират стената.
150
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 4 месеца
До Панталей Партизанина 142 Бъзикаш се , нали ?
149
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
До Анонимен 102 И тук няма пенсионери дето ровят по кофите. Ровят бездомници. Може да сме бедни , но имаме дастойнство.
148
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера писахте, че СРЗ намаляла, днес пишете, че СРЗ скочила и затова скачат заплатите на депутатите, министри, президент...
Платена медия, обслужваща статуквото.
147
5
 
8
 
! Отговори
Мама му дейба преди 4 месеца
Хубаво е да си президентит дявол да го вземе

Че и на любоеницста дават заплата
146
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Социалното неравенство става все по-голямо не само в България, но и в целия свят................скоро ще има революция!!!
145
7
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 4 месеца
До Непозната

Мога да ви кажа поне 5 български фирми, които дават 15,000 лв месечно за среден мениджмънт.
При скромен (и все пак удобен) живот и инвестиране на излишъка от заплатата милионер се става за под десетилетие с тази заплата :). С правилно инвестиране - за под 5.
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
за 1 работа в Пловдив работниците полу4ават минимум с 500 лева от горе от колкото в Карловска община,4астно държавно няма зна4ение,пак после немало срастване на интересите на монополите с власта
143
3
 
18
 
! Отговори
Непозната преди 4 месеца
До Анонимен № 147
Не съм чула някой от заплата да е станал милионер или да е обезпечил близките си до 10-то коляно. Това става с крупни рушвети, които взимат участниците във властта. А иначе ясно, че е нормално за отговорността, която носят, да взимат повече пари от обикновения гражданин. Ако взимат само тези пари, с мед да ги нахраниш, щеше да има благоденствие и за нас.
142
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Президента ОК, но за онези клати...... е супер нахално, те дори не ходят на работа.
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Непозната Проблемът е, че в нашата политиката непрекъснато попадат случайни хора, които имат една цел- да се обезпечат до 10-то коляно. Национални интереси, бъдещето на държавата, наболели проблеми, икономика, образование, здравеопазване, екология, съдбата на хората и т.н....Това не е важно! Важно е щом си във властта , да станеш милионер и то бързо! Това вече стана национален морал и поведение на политическата ни класа.
140
10
 
7
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 месеца
Г-н Радев само се подписва за тази заплата 11000лв на месец, но всъщност не получава и стотинка защото дарява парите на бедните. Същото прави и Г-жа Нинова! Защото те нямат нужда от пари. С къшей хляб и палка Камчия могат да изкарат цял месец! Това е така защото те се хранят с радостта и блясъкът в очите на удовлетворения беден! Г-жа Нинова трябва да управлява България! БСП победа!
139
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Средна продължителност на живота в Русия: при Брежнев - 71 г., при Горбачов и Елцин - 61 г., при Путин - 72 години.