Закана: Едно отсъствие на депутат от НС – 750 лева назад!

БСП пък иска да ореже с 543 лева парите за законотворец
37
Закана: Едно отсъствие на депутат от НС – 750 лева назад!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите, но този път не само от опозицията, а и от мнозинството се готвят да посегнат за заплатите си.

След като червената шефка Корнелия Нинова в петък поиска възнаграждението на законотворец да бъде орязано с 543 лева, днес шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че ще предложи глоба от 750 лева за всеки народен избраник, който без причина отсъства от пленарната зала.

Още по темата

Заканата му дойде след поредната поименна проверка, която той поиска както всеки пленарен ден, защото социалистите отказват да идват на работа в парламента с мотива, че кворумът бил работа на управляващите, а те били на срещи с избирателите.

Явно игрите и опитите за провал на заседанията на Народното събрание от страна на опозицията преляха чашата на търпението на Данаил Кирилов и той се реши да предложи солената глоба. 
 
"На заседанието на Комисията по правни въпроси в четвъртък ще се обсъжда предложението на Корнелия Нинова за изменения в Правилника за дейността на Народното събрание. Заявявам, че на заседанието задължително ще предложа необоснованото отсъствие от процедура по поименна проверка да се наказва като нарушение с глоба от 750 лева", закани се той.

А промяната в правилника, за която той спомена е поредният опит на левицата да намали заплатите на депутатите.

Освен това червените искат да се задължи министърът на финансите до два месеца да изготви предложение за определяне на размера на възнагражденията на законотворците.

Поправката е внесена от групата на левицата на 23 ноември, дни след като НСИ излезе с последните данни за средното заплащане в страната и стана ясно, че заплатите на депутатите, а оттам и на президента, премиера и министрите се увеличават с по няколкостотин лева.

По последни сметки надниците на депутатите са се увеличили с 8,3 на сто, което прави с 297 лв. до 3540 лв. на месец. Те са равни на средни брутни заплати в обществения сектор за последните три месеца.

Според червената шефка Корнелия Нинова обяви това е недопустимо и заради това поиска депутатите да взимат с по 543 лева по - малко на месец.

По нейните сметки това е сумата, с която са скочили заплатите на законотворците през последните 2 години.

Досега левицата вече два пъти прави опити да намали заплатите на политиците, но безуспешно.

Първият опит на БСП  беше малко, след като заработи 44-ото Народно събрание. Вторият - през април. И тогава очаквано искането им не среща подкрепата на останалите политически сили в НС, като от ГЕРБ ги определиха като популизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
10
 
! Отговори
БС преди 5 години
Вече не ви вярваме. Няма да го направите.
13
4
 
13
 
! Отговори
Пак преди 5 години
Пак ГЕРБаджийски популизъм.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха *** почнаха друга песен да пеят!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова им е обяда само...Стреснахте ги...
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О света Дево, чуха се моите щения!! Нинова като иска тояга, получи caтъp!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Сите, сите са пряко или косвено свързани с БКПто! Ако някои не са (направо трудно за вярване) то техните родители/роднини са били! Не трябва да се допуска никой до оправлението на страната с БКП обвързаност!Нама Герб, БСП, ДПС, Патриоти - всичко е БКП!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не с пари, а с дициплинарно уволнение трябва да се наказват. Ако не отида на работа шефа ще ме търпи ли? А ние си ги търпим, защо сме си ги избрали.
7
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Хахахахаахаа, днес в Парламента БСП и Атака са гласували против изграждането на новата газова инфраструктура, защото няма да е със заем от Путин, а ще си е българска собственост! Долни, кремълски типове!!!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен до 4 преди 5 години
Напълно си прав че БКП-тата трябва да се изтъргат от този парламент, обаче едното БКП доста се е окопало и управлява почти 10 год. Над 80% процента в ГЕРБ са бивши комунисти.
5
1
 
11
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Само със закана ще си остане... това все пак в БГ а не нормална държава.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКПтата трябва да бъдат изстъргани от този парламент! Сите са БКПта, вижте им "пра"дедите!
3
0
 
15
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Сигурен съм ,е ако депутатите и лев не получават пак ще работят на ползу джобу без проблем , че дори и ще си плащат !!
2
2
 
23
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
А как ще засегне това депутатите, които живеят в мезонети предоставени от един голям български филантроп. Нищо чудно да им дава и джобни. Кръсрникът е загрижен.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На млади с дипломи и и езици им предлагат по 600 800 лв заплата а депутатите взимат от 3500 лв до 20000 евро депутати не трябва да взимат повече от 1500 лв заплата