Нагоре, нагоре... чиновническата заплата до 4500 лв.

Готови са промените за обещаното 10-процентно увеличение
Обновена: 29 ное 2018 07:47 | 29 ное 2018 07:40, Анисия Иванова
98
Нагоре, нагоре... чиновническата заплата до 4500 лв.
Снимка: Reuters

Основната чиновническа заплата да стига до 4500 лв. на месец. Това е увеличение с 500 лева на най-високите заплати в държавната администрация в момента.

Това предвиждат промени в наредбата за заплатите в държавната администрация, подготвени от правителството и публикувани за обществено обсъждане. Те са изготвени, за да стане факт обещаното увеличение на чиновническите заплати средно с 10%.

Най-високите заплати са за главните секретари на Министерския съвет, парламента и президентството. При тях долната граница на заплатата от 1000 лв. се вдига на 1500 лв., а горната - от 4000 на 4500 лв.

Между 1300 и 4300 лв. ще е заплащането пък на главен секретар на друго ведомство или на шеф на дирекция в зависимост от това каква е степента му. Досега на това ниво заплащането бе от 900 до 3900 лв.

В администрацията в момента се расте в рамките на 6 степени. В наредбата се предлага намаляването им до 4, за да се стопят разликите в заплатите на служителите на еднаква длъжност в различните ведомства.

При шефовете на отдели и директорите в по-малките ведомства таванът на заплатите се вдига от 3800 на 4100 лв. Минималната за тези длъжности пък се увеличава от 700 на 1100 лв.

При назначените на експертна длъжност възнаграждението вече може да стига 3400 лв., което е увеличение с 300 лв. спрямо сегашните нива. Чиновниците на изпълнителски длъжности, каквито са например ведомствените шофьори, може да се разписват срещу най-много 1200 лв.

Увеличение е предвидено и за заплатите на дипломатите Така например най-високата за посланически ранг ще стане 3850 лв. вместо досегашните 3500 лв., съобщава "24 часа".

С други промени пък заплатата на областните управители вече ще е равна на 80% от министерската. В момента основната заплата на министър е 4602 лв., което означава, че тази на областен ще стане 3681 лв. Тя ще се вдига на всеки три месеца като депутатските, тъй като заплатите на министрите също се влияят от заплатите на народните представители.

Допълнително се увеличава и процентът, с който ще се вдигат чиновническите заплати. Досега той бе от 1 до 15 на сто в зависимост от годишната оценка за изпълнение на задачите, а се вдига в диапазона 2-20%. Въвежда се и изрично изискване служители с еднакви оценки да получават еднакво увеличение, когато работят в една и съща структура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Само така - много бой по главите на тези, които искат да учат много! 600 лв за асистент в университет и 1200 лв за ведомствен шофьор! Спомням си годините преди 89, колко инженери и лекари си доработваха някой друг лев с таксите.
71
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До погнусенКато искаш увеличение на заплатата, говори с работодателя си, вместо хленчиш тук. Държавата няма как да ти вдигне заплатата на тебе в частния сектор.
70
3
 
6
 
! Отговори
До iceblast88 преди 5 години
Казваш,ч е цялата работа в България трябва да се върши от държавните служители, а в същото време смяташ, че те трябва да се намалят като бройка значително.Нито едното е смислено, нито другото.*Заб. Не съм държавен служител, но ми писна от популизъм като за 80%.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не протестирате?По белия свят,когато хората са недоволни излизат на протест.А вие,на топло пред компютъра- няма да стане.Ще ви стрижат до откат,щом като сте овце.
68
4
 
17
 
! Отговори
погнусен преди 5 години
Частния сектор няма увелчиения, но депутати, министри, премиери, президенти, калинки, мутри, бюрократи всчико с бонуси и увеличения. Скотска държава!
67
4
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
Докато ние си траем.
66
3
 
8
 
! Отговори
оо да преди 5 години
До iceblast88Но за бонуси са винаги навреме!
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво беееее!Еввала,машшала!!!!
64
4
 
11
 
! Отговори
бесен преди 5 години
И по кой начин ги изкарва тези заплати?! Егаси наглостта. Много е лесно на бюджет с пари изкарани от други да си даваш колосални заплати и бонуси.Не искам да плащам данъци на тази мутренска държава, където е пълно с шуробаджанащина!
63
4
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Бай Тиквонии сега създава нова администрация за ТОЛ системата - тоест това ще дублира КАТ и ДАИ. Защо трябва да назначаваме нови 1200 заплатополучателя след като вече имаме назначени хиляди които така или иначе вършат същата работа? Толкова ли неможе да се сложат камери и 1 система електронно да проверява дали дадено МПС има платена ТОЛ такса или не? Ами агенциите които правят проверка за качество на проверката? За всяка издънка нова агенция която да размазва още повече отговорността!
62
5
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Всяка зима, държавата подготвена от месеци за зимата и накрая все изненадани. 5см сняг вече станаха бедствено положение, а 10см апокалипсис. Язовира като се скъса и удави Цар Калоян, коя институция пак спа? А като се откърти парче бетон от моста на АМ Хемус? Там кои спа? Като падна лампа в тунел Витиня кои спа? Нали за това взимат заплати в АПИ, или е за клатене на крака? А оградите дето трябва да спират прасетата от Румъния и бежанците от Турция? Там кои спа?Всеки ден нови издънки!
61
6
 
10
 
! Отговори
Докога? преди 5 години
Герберастите създават постоянно агенции, комисии, отдели, сектори и др. Нови и нови административни нищонеработещи структури. Пълни с Цецки, Гинки и Калинки. Докога?
60
5
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Колко хиляди души умряха и продължават да умират от калпави пътища? Нали държавни служители уж следят как се работи и ги приемат като готови обекти! Колко още трябва да умрат като в Своге, преди да си признаете, че нищо не правите като хората! Вчера склад на митниците изгоря, там колко контрабандна стока е открадната и прикрита с този пожар? За МВР няма какво да говорим въобще, там работата е трагикомична! Ето вчера падна 2 см сняг и половината държава се парализира! Колко държавни спаха пак?
59
5
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До всички защитаващи държавните служители, сложен въпрос за вас:Как е възможно 17, почти 18 години нито един от хилядите служители изредили се в министерство на туризма да не обърне внимание, че договора за концесия на ски пистите в Банско е бил калпаво написан? 17 години им отне и, то не на тях, а на прокуратурата да им обърне внимание, че видиш ли там всички спят! В цялата ни администрация първо трябва да стане бела и тогава осъзнават,че години не са си вършили работата,но са взимали заплати!
58
6
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До РеалистТоест идеята ти е,държавата да принуди частния сектор и работещите там да дават още повече пари като данъци и от там да има повече, за държавния сектор.Няма ли да е по лесно за всички просто държавата да си реформира секторите, да си намали разходите и от там да намали данъчната тежест върху реално работещите?*** пример-сега в частния сектор има ДОД (данък вход на пари в бюджета на реално работещия) и данък ДДС (данък изход на същите тези пари върху които вече си платил данък вход).
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бройката на тази държавна администрация постоянно намалява, като вече близо половината са тези работещи в МВР, но за онези 80% бройката постоянна нараствала. Ако махнем МВР, сега в държавната администрация работят под 60 хиляди човека.
56
6
 
8
 
! Отговори
Не е така преди 5 години
По-голямата част от работещите в държавната администрация се спукват от работа, най-вече тези които получават най-малко, но онези 80% едно си знаят, едно си баят - работата на чиновника била в нищоправене.
55
9
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Реално погледнато тези уж големи заплати в държавната администрация, са доста мизерни, даже и най-големите заплати от по над 1500 лева, които ги взимат 1-2% от тези в държавната администрация. Би трябвало държавата да принуди частния сектор да плаща по-нормални заплати, като първо държавата вдигне заплатите на хората в публичния сектор и така ще накара и дебеловратите бизнесмени да плащат повече.
54
10
 
4
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Работата на българските чиновници се състои в нищонеправене, мотаене на гражданите и получаване на високи заплати за тоя дето духа. Бройката на тази нищонеработеща администрация постоянно расте и е верен глсоподавател на герберастите.
53
10
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До ПепиДрага, аз за разлика от вас никога не съм бил член на БКП и никога няма да бъда (защото нито съм член на БСП, нито на ГЕРБ). До 53Какъв ти популизъм бе комунисте? Това, че работя в частния сектор и, че искам данъците ми да се харчат ефективно и каквото изработвам да си остава за мен, а не да отива за изхранването на некадърници популизъм ли е бе? Лесно ви е на вас държавните заплатополучатели - не носите персонална отговорност за некадърността ви (пак ние я плащаме) и нямате заработка!