За хората с увреждания – квоти за труд, индивидуална оценка...

Парламентът окончателно прие закона за тях
5 дек 2018 15:23,
13
За хората с увреждания – квоти за труд, индивидуална оценка...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индивидуална оценка на потребностите, квоти за наемане на хора с увреждания, Национален съвет... Това са основните положения в Закона за хората с увреждания, който парламентът прие окончателно на второ четене.

Законът е плод на продължилите с месеци протести на майките на деца с увреждания, които настояваха да бъде създадено законодателство, което да гарантира правата на хората с увреждания и да подобри качеството им на живот. Така след дълги разговори и уточняване между недоволните родители и властта, както и след оставката на Валери Симеонов, законът за хората с увреждания е факт.

Още по темата

Едно от най-обсъжданите предложения в закона е въвеждането на квоти за бизнеса за наемане на хора с увреждания. Именно това стана и повод за острото изказване на Симеонов по адрес на майките, които той нарече "кресливи" с "уж болни деца".

В крайна сметка парламентът прие квоти за бизнеса да има, като всяка фирма с 50 до 99 работници ще трябва да назначи по едно лице с трайни увреждания, тези със 100 и повече служители - 2% от средносписъчния си състав. От това задължение се освобождават работодатели, когато има специфични фактори в работната среда, които възпрепятстват наемането, както и когато няма хора с увреждания, насочени от Бюрото по труда или от трудови посредници. Освободени ще бъдат и тези фирми, които прилагат алтернативни методи за заетост на хората с увреждания. Тези фирми, които обаче не прилагат текстовете и не наемат хора с увреждания, ще дължат ежемесечно компенсационна вноска в размер 30 на сто от минималната работна заплата.

Именно тези санкции срещу работодателите отново разгневиха Валери Симеонов, той настоя тези текстове да отпаднат и нарече държавата "мащеха на бизнеса". Според него не трябва да се подхожда като се налагат санкции, а като се стимулира бизнесът да наема такива хора.

"Тази философия е насочена към санкциониране на ония злодеи, които имат нещастието да се наричат предприемачи. Отношението на НС към бизнеса трябва да бъде на партньорство, а не санкции и принуда. Подхождаме като мащеха към българския бизнес. В суматохата и бързото приемане на този закон, не се предложиха такива мерки, които да стимулират бизнеса да наема хора с увреждания", настоя Симеонов.

Депутатът от БСП Петър Кънев също подкрепи аргументите на Симеонов и коментира, че се приема поредното неработещо предложение. Той обаче каза, че текстът ще бъде приет, тъй като са "притиснати до стената".

Иначе от левицата бяха категорично "за" въвеждането на квотите, дори настояха, че има много възможности, с които работодателите да избегнат това си задължение и предложиха част от текстовете да отпаднат.

Павел Шопов от "Атака" пък уточни, че предложението за отпадане на квотите е само на НФСБ, а не на "Обединени патриоти" и настоя, че това е възможност бизнесът да поеме своята отговорност към обществото.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че този текст е предложен във вид, който балансира интереса и на бизнеса, и на хората с увреждания.

"Една от степените на интелигентност е отношението към хората с увреждания. Трябва всеки да даде нещо от себе си. Тези хора са достойни, искат да имат доходи от труд, за да се освободят от социалната система", каза той.

Със закона за хората с увреждания се въвежда и нова индивидуална оценка на потребностите, която е комплексна. Тя ще се изготвя от специализиран отдел в дирекциите "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане. За да се изготви оценката човекът с увреждане ще подава заявление, формуляр за самооценка, както и медицински документи или ТЕЛК.

Индивидуалната оценка ще се изготвя въз основа на информация за самооценката на човека с увреждане, здравословното му състояние, конкретните затруднения и мобилността му.

Съгласно оценката хората с увреждания ще имат право на финансова подкрепа за осигуряване на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия. Те ще имат право на финансова подкрепа за лично моторно средство, приспособяване на жилище, наем на общинско жилище и рехабилитация.

На база на индивидуалната оценка хора с увреждания над 18-годишна възраст имат право на финансова подкрепа, като тя ще се определя спрямо степента на увреждане и линията на бедност.

Със закона се създава и Национален съвет за хората с увреждания, който ще осъществява сътрудничество при разработване и провеждане на политиката за правата им. Председател на този съвет ще бъде заместник министър-председател.

Първоначално това предизвика недоволство сред обществото, тъй като тогава ресорен вицепремиер бе Валери Симеонов. Затова бе решено социалният министър да оглави Националния съвет, но след оставката на Симеонов и искането на майките, бе решено в крайна сметка вицепремиер да бъде начело. Аргументите на майките са, че политиките за хората с увреждания не трябва да са само ресор на социалното министерство, а на всички ведомства.

В закона е записано и че Агенцията за хората с увреждания ще се преобразува в държавна агенция. Тя ще организира дейността по извършване на индивидуалната оценка на потребностите и координира осъществяването на политиката за правата на хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.