Докладът препоръча: Новите ни изтребители – F-16

Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, обяви Каракачанов
Обновена: 21 дек 2018 19:18 | 21 дек 2018 17:50, Красимир Ангелов
888

Докладът за избор на нов изтребител препоръчва да започнат преговори със САЩ за закупуване на F-16. Това става ясно след оценката на офертите за нов военен самолет на ВВС, направени от работна група, съставена от военни и политици.

Още по темата
Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, който е внесен днес в МС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

“Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник”, посочи военният министър Красимир Каракачанов по време на пресконференция във връзка с доклада.

"Оттук нататък Министерският съвет, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на Народното събрание и следват преговори със САЩ", обясни процедурата той.

След доклада се предлага министър-председателят Бойко Борисов да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"С придобиването на изтребител F-16, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще се елиминира всяка зависимост на България от трети страни", подчерта заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от "Фокус".

Според него този самолет ще издигне на много качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. "Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и националната сигурност на Република България, както в региона, така и по отношение на нашите задължения в съюзен формат", допълни Запрянов.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


888
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
649
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти за какво си м-р на отбраната,като хал хабер си нямаш от тази материя и само слушкаш какво ти нареждат от Козяк?
648
3
 
14
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 5 години
Нови 8 самолети не са ни нужни. Дали ще имаме 8 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 3 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България при тази огромна бедност няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и в ЕС и мощната им колективната защита трябва да се използва оптимално от нас.
647
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено,че Радев ще е ядосан,щом един физкултурник и един пожарникар,заедно с лакеите им решиха съдбата на военната ни техника,а не се довериха на военен пилот-АС като него.Горките военни пилоти!Никой ли не чу техния глас?
646
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите нареждат,а ние козируваме и изпълняваме.ПОЗОР!Политици ***!Пишман политици!За тези мекотели ли гласувахте?Та те дори не знаят каква ще бъде крайната цена на сделката.И дали ще има подобрения и отстъпки.Това е толкова абсърдно,че дори не мога да повярвам.Имат ли мозък тия хора
645
14
 
3
 
! Отговори
Радев е ядосан преди 5 години
Грипен Радев е ядосан, защото избраха F16 и не можа да си направи далаверката с грипените.
644
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на базата на кое международно право сърбите и руснаците извършиха геноцид над българския народ в Македония: 700 000 убити само защото са българи, денационализиране и промиване на мозъци. Ето точно затова НАТО атакува Сърбия, за да получи възмездие тя. Русия също трябва да се извини на България за геноцида в Македония над българите и за гонението на Българската църква. Затова сега ще им се върне с лихвите: на Русия с Украйна и Украинската църква, на Сърбия с Косово.
643
4
 
10
 
! Отговори
Niki13 преди 5 години
До Анонимен 785тук идва въпроса какво правиха НАТО в Сърбия, на бзата на кое международно право бяха там, кой започна да разрушава границите в Европа
642
1
 
22
 
! Отговори
Niki13 преди 5 години
не знам кой какво избира експертно, но ние ще плащаме:един час полет на F-16 7000$един час полет на Gripen 4700$
641
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можели да въведат дистанционно електронно гласуване или поне машинно. Нямало пари.А за бараки има. Аре карамба.
640
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво са свалили сърбите, бе? Не говорете врели-некипели. Цял месец НАТО с Ф 16 направиха Сърбия на леш, а сръбските мигове дори не знаеха къде се намират. Какво им помогна руското оръжие? Същото беше и с Ирак. Ефовете разпраха иракската руска авиация. Освен това, не става дума за 8, а за 16 самолета, първо. Второ, крайно време е да започнем да изграждаме авиация с последно поколение самолети. Нашите пилоти трябва да имат самочувствие, че летят с най-доброто, да са горди и боеспособни.
639
3
 
13
 
! Отговори
Стелт преди 5 години
Ф117 го свалиха србите с още по остарял а система куб с лампова електроника. И микровълнова печка . Самолета тръгнал да я унищожава ,щото излъчва като радар.Почесваха се около отломките че няма материал и за скрап само пластмаси.
638
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 790Бок.лукчо ,ако съм искъл да излъжа щях да продължа да споря ,че еF-22 .От толкова ефки и стелтки се обърках!И защо замесваш Русия и обиждаш ,когато става на въпрос за американски и шведски самолети!И въобще нужни ли са ни самолети!България трябва ,да дава пари за ПВО!Дали е ,,Пейтриът" или С-400 няма значение!
637
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-бедната държава в ЕС хвърля на вятъра 2млрда !!Няма,няма и някакви милярди някъде потънат!Дали ще е в гьол за централа,дали някоя банка ,ще ги открадне,дали ще плащаме на централи години наред скъп ток, и т.н.!Сега на ред са Локхийд-Мартин да вземат милиярд и нещо долара!Ето затова сме на това дередже!Не съм чул държава от Третия свят ,каквато сме Ние ,да се въоражава с F-16 на такава цена,даже въобще и не хвърлят пари за самолети!
636
2
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Кое е по-важно оръжия за нападение, или защита!Първо се купува читаво ПВО!Кой разруши БГ армия, флот, авиация, ПВО?Същият иска да му купувам скъпоструващи нападателни оръжия.Къде ми е вноската от един милиард годишно към НАТО.Нали пропагандата агитираше че САЩ базите щяли да развият икономиката - дръжки, мин. вода им е внесена от САЩ.Нали щяли да ни защитават - Турция Гърция конфликт - НАТО оправяйте се.Веднъж членски внос, втори път 3 фърчила, резултат НИКАКЪВ.Защо?Армия съсипан
635
4
 
4
 
! Отговори
До 784 преди 5 години
F-22 още не е бил на въоръжение тогава тъпaнaр. Не лъжи. Свалиха F-117 и то поради остарялата му стелт технология.
634
9
 
3
 
! Отговори
гащичките долу... преди 5 години
89-рашките свалиха панталонките на всички от Варшавския---сега пак искат ,ама нямат думатя тука командва американеца и тоя иска кинти кой колкото може да даде, но се започва минимум от милиард и половина , ако ще миговете да са без пари от нас се иска най-малко милиард...Щом Доналт е казал може да мрънкаме, но мърдане няма !
633
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 777Не Ф-16 ,а Ф-22със стелт технология свалиха над Сърбия!Преди това в Босна свалиха F-16 с РК ,,Бук" от 70те год..Дори Холивуд направиха филм за мисията на самолета и спасяването на единия пилот!Най-хубавата част от филма беше когато двете ракети ,,Бук" преследваха самолета,нооо няма измъкване ,въпреки хвърлените примамки от F-16.едната ракета порази целта ..перфектно попадение!Ха,ха,ха!
632
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между F-16 и F-16 разлика има голяма. Не разбрах от статията коя модификация ще ни пробутват?
631
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NA LOKHIID VERVAM KOLKOTO I NA LUK OIL VSEKI SI GLEDA KELEPIRA A VIE STE OVCE PYLNI
630
2
 
18
 
! Отговори
Ти си го избра спи преди 5 години
Тези 40 годишни бо.клуци не струват повече от 10 милиона за парче- с тези милиарди някой лъже много жестоко обществото,някой плаче за прокурор пък бил той и военен!