В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%

Най-харесваните от олектора са: Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов
Обновена: 21 дек 2018 18:44 | 21 дек 2018 15:30,
187
В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%
Снимка: Изследователски център "Спектър"

В края на годината преднината на ГЕРБ пред БСП се запазва. На въпрос, ако изборите са днес, за коя политическа сила ще гласувате 23,5% отговарят за ГЕРБ, а 22,4% за БСП.

Макар и устойчива, дистанцията между двете водещи партии е малка, в рамките на статистическата грешка, сочи изследване на агенция "Спектър".

ДПС е третата политическа сила с 6,4%. Налице е известен отлив на обществена подкрепа за коалицията "Обединени патриоти" - 3,7%, коментират социолозите.

В извънпарламентарното пространство отчетлива е подкрепата за коалицията "Демократична България", партията "Воля" и АБВ на Георги Първанов и Румен Петков.

Въпреки многото политически скандали около и във властта, проучването не регистрира сериозно раздвижване в подкрепата за "Демократична България" - 1,7%.

Прави впечатление, че част от респондентите все още заявяват подкрепа за "Реформаторски блок"- 0,4% и СДС - 0,6%, което подсказва, че новата коалиционна формула на тази група формации, наречена "Демократична България", все още не се разпознава от всички техни привърженици, като наименование.

"Воля" на този етап се стабилизира на 2%, а АБВ – 1%., отчитат от "Спектър".

Голям е делът на респондентите, които все още не са решили за кого да гласуват - 17,6%. Хипотезата е, че голяма част от тях са по-склонни да дадат доверие на нов политически проект, но ако такъв не се сформира, най вероятно ще се подкрепят някоя от съществуващите политически формации или ще се прелеят в негласуващите които към момента на проучването възлизат на 14,9%.

Според социолозите проблемът с липсата на широко подкрепяна алтернатива на управлението проличава и от очакванията на избирателите за изхода от едни бъдещи предсрочни парламентарни избори. На въпрос ако сега се проведат предсрочни избори, коя политическа сила ще победи, 37,3% споделят, че ГЕРБ ще краен победител, а 22,4% смятат, че БСП ще спечели изборите, а едва 2,3% възлагат надежди на друга формация.

По отношение на работата на членовете на правителството, проучването регистрира най-голямо одобрение за Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов. Най-ниска е оценката за правосъдния министър Цецка Цачева.

Критичността към работата на правителството е сравнително висока – 23,4% смятат, че всички министри трябва да бъдат сменени, докато 21,2% не намират необходимост от кадрови рокади.

Тримата министри, които събират най-много гласове за смяна са Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Николина Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
втората коалиция по сила след тази на герб плюс бсп е онази на нерешените да гласуват и онез, които няма да гласуват.
103
3
 
6
 
! Отговори
СЛЕД ГОДИНА ИЛИ ДВЕ преди 5 години
СЕГАШНОТО ДЕРЕДЖЕ ЩЕ НИ СЕ ВИЖДА РАЙ.
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, УЖ ИМ ВИКАМЕ ПО-ПРОСТИ, А СА ГО КАЗАЛИ ТОЧНО:ИНТЕРЕСЪТ КЛАТИ ФЕСА.
101
7
 
1
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 5 години
До 116 Димитър КъневНяма такова нещо ,няма проучвания .Раздават в големи бройки на учителки,лелки и така нататъка държавни служители симпатизанти на герб и те попълват анкети на агенции в бройки .После срещу направените анкети им се плаща ! Положението е "ДОБРЕ ЧЕ СМЕ НИЕ ЧЕ НЯКОЙ ДА НИ ПОХВАЛИ".
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тъжна картина
99
5
 
10
 
! Отговори
Димитър Кънев преди 5 години
Що за проучване.Как така аз не съм попаднал на анкетьор.Явно те проучват кой как ще отговори за да натъкмят резултатите.Всичко да е угодно на мутренските гербери от рода на Бойко Борисов,Цветанов,. мама Цецка и всички около тях.
98
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кукловодите са решили напролет да закрият проекта ГЕРБ и да пратят Бойко в пенсия. Той е без това става на 60 г. и му е време да ги гледа внуците с откраднатите милиарди!
97
6
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ДО БГ 97. А бе *** така ли не разбрахте, че БЪЛГАРИЯ не се състои само от София и големите градове.И ако не ти е ЯСНО колкото, и жалко да звучи на власт идват БСП и ДПС. Какво мисля аз и какво мислиш ти няма значение.Кой ни пита нас.
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези скандали прангите на- ИВанчева, имота на Горанов, ситуацията около майките, сега пари за полицаите без да ги е гласувал пармалента, проекто закона за конфискацията - Герб не би трябвало да има и 15 процента, а те ни убеждават, че от една година са "заковали" на 21. Значи е много зле положението, щом не могат да "вдигнат" и не смеят да признаят истинските резултати.
95
4
 
9
 
! Отговори
хм. ясно е .... преди 5 години
че ни мамят отвсякъде.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип гласуват тези, които искат промяна. Ама някак не се случва.
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютна стъкмистика- Воля от почти година на мърдат от 1,8-2 процента, ОП се стремят да ги съсипят. Много ми е интересно с какво е по-добър Марешки от Каракачанов да речем? и кой реално ще гласува за него.;Освен това съвсем наскоро гледах други изследвания- всички СДС-та общо са 3,6 процента, а тук ги дават 1 процента - общо.АБВ в много изследвания твърдят че наближава дори 2 процента и на моменти че е над Воля. Воля я поддържат изкуствено
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
о, не ....Не е статистическа, а реална грешка при победа на една от двете партии на грабежа.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
110 на всичкото отгоре никъде не съм коментирал такова словосъчетание "МИРЕН протест". Казах че ако народа не се вдигне на следващите избори ще ни управлява ДПС, а ако се вдигне на протест, ще влезем в цикъл от избори. Къде видя словосъчетанието МИРЕН протест не ми е ясно
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е егати стъкмистиката - Красен Кралев в тройката на министри, този мазен ***, който само вреди нас порта. ОСвен това ми е много интересно на какво Герб поддържа преднината си, когато толкова хора видяха каква правят с ИВанчева и това имаше обществен отзвук.а Греб не мърдат от тези 21 процента.Не помните ли че същата агенция ни убеждаваше че Цачева води с 24 процента на 20 пред Радев?
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавно. АКо патриотите на минат остават три партии. БСП със Герб са немислима комбинация. Това значи че има две възможности - или Герб с ДПС или БСП с ДПС. Тъжно и трагично. По-страшното е, че ако народът се надигне на протест ще влезе в цикъл от избори, докато четвърта партия влезе във парламента
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата между комунисти и социалисти е твърде малка, ама все пак комунистите водят
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД КАТО ПАТРИОТАРИТЕ ОТИВАТ В КАНАЛИЗАЦИЯТА, БОКО ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВА С ДПСЩЕ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО.
86
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2013 г герб имат 30.53% избирателна активност ,а на последните избори за Бойковата Цецка 21.96 % .Гласуват за герб всички в държавни предиятия и частни фирми с началници верни на герб ,ако откажат това , ги чака уволнение ! Ама май вече на хората им е все едно щото се вижда че и тия бавно потъват като Титаник!Освен да се лъже че по евро субсидии се санира ,да се '' работи" по ремонта на ремонта и усвояват фондове друго не остана на измисления каратист от Банкя. Продавача налъжи изпразни торбата . 2020 спират евро помощите с пари ,Бойко няма нужда да е премиер .
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен.. преди 5 години
Няма такава държава като България.То е оплюване,то са обиди,то едните нищо не направили,другите това ще направят.Във всички партий има стойностни хора,които могат да направят доста неща.От тези цели,към които се стреми дадена партия да управлява,винаги има нещо,което не е за народа.Това е стремеж за власт,а власта носи и пари.Та чиста и свята република,според Левски е пълна заблуда .