Герджиков обиден на НС: Закрийте законодателния съвет!

Депутатите явно нямат нужда от експертизата ни, твърди той
24 дек 2018 12:15,
54
Герджиков обиден на НС: Закрийте законодателния съвет!
Снимка: архив, Булфото

Съветът по законодателство към Народното събрание да бъде закрит. Това е поискал шефът му проф. Огнян Герджиков в писмо до парламентарната шефка Цвета Караянчева в последния работен ден на НС за годината.

"От 1 г. сме безработни, така че няма смисъл от съществуването на този съвет", обясни Герджиков пред "24 часа".

"Народното събрание няма нужда от нас, приема си такива нормативни актове, каквито иска и може. И понеже капацитетът не е много голям, се приемат понякога странни текстове и дори недомислици", коментира бившият парламентарен шеф и екс служебен премиер. През последните години той неведнъж е отправял остри критики към качеството на законодателството.

Съветът начело с Герджиков, бе създаден в началото на мандата на този парламент от първия му шеф Димитър Главчев.

"Новото ръководство очевидно няма поглед да има такъв орган", обясни професорът.

Това всъщност бе възобновяване на структурата, тъй като законодателен съвет имаше и по времето на самия Герджиков като председател на 39-ото НС. В него влизат видни юристи, които следят за качеството на законите.

За близо двете години от съществуването си сега обаче експертният орган обсъдил само промени в 2 законопроекта - Кодекса на труда и АПК.

"Становището ни по АПК всъщност отложи приемането на промените с 6 месеца, тъй като се оказа, че има доста несъвършенства", обясни Герджиков.

"Дадохме за това 45 страници аргументирано становище и депутатите се съобразиха", добави той. След това обаче законодателите повече не потърсили мнението на експертите.

"Явно нямат нужда от квалифицирана помощ. Очевидно е, че у нас професионализмът не е много на почит, а други неща", допълни Герджиков.

Той бе категоричен, че за изминалата година нито той, нито някой от колегите му в съвета не е взел и стотинка от парламента. По принцип на членовете на съвета се плаща за свършена работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така беше и в Соца. Като си неудобен на партияга оставаш без работа.И ако не гласуваш за партията пак си без работа.С тази разлика, че нямаше Бюро по Труда за безработни. Защото имаше измислени работи за ниски заплати споре СЪСЛОВИЕТО.
26
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Има и друга разлика, при бай Тошо имаше за всички а сега само електората и то по-време на избори под формата на кебапчета, двайсетачки и празни обещания.
25
1
 
15
 
! Отговори
фен преди 5 години
"Държавното устроиство трябва да защитава с Върховинството на Закотлна средната класа в обществото. А това са хората на продуктите , услугите, земеделци, фермери...Всички които с индивидуалния си продукт обогатяват обществото. Другото е социализъм тоталитаризъм" - Кондрат Аденауер Канцлер на Германия
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато има егалитарно / не се зачита индивидуализмът /общество както тук в България. Държавното устройство е чисто и просто социалистическо -тоталитарно.С тази разлика , че при Живков имаше едно БКП. СЕГА МНОГО бе- ка- *** та./ БСП,ДПС,ГЕРБ,АТАКА,ВОЛЯ...../
23
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хе-хе да се хвърля вината само върху ГЕРБ за положението и да се каже че хората са избягали само заради тях си е чиста проба червена пропаганда и изкривяване на фактите защото разликата между ГЕРБ и БСП е същата като между патриотите и ДПС. На практика разлика няма и всички са еднакво некадърни и политиката им е базирана на шуробаджанащина и лобиране в полза на олигарсите..БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ и БЕЗ ЕДНИТЕ ПОВЕЧЕ а ДРУГИТЕ ПО-МАЛКО, другаре!
22
0
 
19
 
! Отговори
Юрист до Герджиков преди 5 години
Добро утро, колега!
21
14
 
9
 
! Отговори
фен преди 5 години
"Който прави закони против обединена Европа ТОЙ ОБИЧА ДА Е РОБ НА БОЛШЕВИЗМА. Той е гробокопач на свободата си"- Кондрат Аденауер канцлер на ГЕРМАНИЯ.
20
10
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
-Я !! На хоризонта виждам лакея-- ГЛАВНИЯТ ЛАКЕЙ НА ЦАРЯ ! лакеят който на връщане от частна екскурзия до Китай (частна понеже никой не го е искал там ) след минаване през руска територия -със правителствен самолет (на наши разноски) Русия му забрани да прелита там - Че - лакеят като кацна в София ИСКАШЕ ДА ОБЯВИМ ВОЙНА НА РУСИЯ ЗАЩОТО ЛЕТЯЛ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЗА ДА ЗАОБИКАЛЯ РУСИЯ - ЕТО ТОЗИ ЛАКЕЙ НА СНИМКАТА - СЕГА ПАК НЕЩО ИСКА - АМИ КОКАЛ ЕСТЕСТВЕНО !
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дедо,ади ходи да си гледаш ПРА-внуците,стига си давал съвети вече!Че и сърдит би,другарят професор!!
18
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента така и не каза имало лие натиск върху него и от кого. Просто замълча. Защо така бе другаре? Или вие си цъкате минусчета и на реални факти когато не ви изнасят?
17
7
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Радев има Подкрепата на всички Българи , трябва да изгони Партийците от България - както го направихме през 1989 година - изгонихме Партийците . 2019 е Преломна за България - 30 години имаме в Член 1 - Партиите Управляват .
16
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герджиков е един от хората, които помогнаха на Царчето Симеон да ограби България!
15
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стотици хиляди, ако не и милиони, избягаха за 10 год. управление на ГЕРБ.---------Избягаха некадърниците и мързеливците. Прав им път!
14
4
 
30
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Трябва да се закрие Народното Събрание .Ще ви напомня само един Закон предложен от един *** от ГЕРБ - Частни Охранителни Фирми да могат да арестуват Хора и Деца и то Забележете - без да уведомяват МВР България . Това е пълно Падение на Депутатите в България .Това не са Депутати а случайни хора .
13
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев взимай властта,беееее!Какво чакаш?Искаме ти да управляваш!
12
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8То се видя кой от кого бяга. Стотици хиляди, ако не и милиони, избягаха за 10 год. управление на ГЕРБ. И чужденци не можахте да вкарате.
11
12
 
14
 
! Отговори
1984 преди 5 години
Адвокатската мафия е недоволна, че не може вече да си прокарва удобни закони, удобни за тях и техните клиенти-мафиоти. Герджиков, кога ще отговориш: Защо подари на крадливия Симеон хиляди декари български гори, земи и десетки имоти??? Ще отговаряш, герджиков, ще отговориш, ако не тук и сега, то там....
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тоталитарните общества няма нужда от експерти и професионализъм. Решенията се вземат еднолично. Ако се опълчиш, следва Иванчевагейт.
9
16
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Никой не ще да си играе с човека на Резиденто. Защо ли?
8
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герджика сигурно е единственият юрист към парламента и само неговото мнение има значение. Айде, бегай бе! Калинка, ама президентска. Хората бягат от него като от прокажен.