МВФ написа: По-бързо сближаване на доходите с тези в ЕС!

Доклад след редовната мисия: Реформите ще забавят емиграцията
190
МВФ написа: По-бързо сближаване на доходите с тези в ЕС!

По-бързо сближаване на доходите у нас с тези на напредналите партньори от ЕС е посочено като основно политическо предизвикателство в доклад на редовната мисия на МВФ.

"В част от заключенията си те отбелязват, че икономическите резултати в България продължават да бъдат стабилни. Очаква се икономическият растеж да достигне 3.2% през 2018 г., безработицата да спадне до близо 5%, а текущата сметка да регистрира пореден значителен излишък. Перспективите за 2019 г. са сходни", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook по този повод.

В доклада също се отбелязва постигнатият напредък в реформите по Механизма за сътрудничество и проверка, включително чрез създаването на единна комисия за борба с корупцията и засилване на независимостта между съдиите и прокурорите.

От МВФ отбелязват още, че устойчивите реформи в образованието и здравеопазването и за преодоляване на затрудненията на пазара на труда ще спомогнат за забавяне на емиграцията и ще стимулират растежа на производителността.

От Фонда подкрепят мерките на правителството и смятат, че по-нататъшни усилия са необходими за укрепване на събираемостта на приходите. Съветваме да бъде направена оценка на капацитета на приходната администрация с цел разработване на цялостна стратегия за подобряване на ефикасността, пише в доклада.

"Има потенциал за повишаване на ефикасността на разходването на публични средства, особено по отношение на управлението на публичните инвестиции, предвид възприятието за изоставане по отношение на качеството на публичната инфраструктура в няколко области. За тази цел нашият съвет е да се разработят насоки за оценка на проекти и на критерии за избор на инвестиционни проекти, финансирани с национални средства", посочват още от МВФ.

Според емисарите има възможност за подобряване на системата на обществено здравеопазване, включително по отношение на покритието и ефикасността на разходването на средства.

"Здравеопазването е скъпоструващо на фона на резултатите, които постига, а доплащанията от страна на пациентите остават високи. Правителството предприема стъпки за повишаване на ефикасността при разходването на публични средства, които включват план за оптимизация на разходите за лекарства и въвеждането на електронно здравеопазване. В този контекст, ние считаме, че са необходими по-нататъшни усилия за укрепване на системата на доболничната помощ и профилактиката", посочват от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
153- МНОГО СИ ***- НАЛИ СЕ ПРАВИ АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИ, А НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ТАКЪВ НА НЕЩО КОЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО....
149
2
 
4
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Въпрос имам въпросителен. Питане.Има ли все още села в България без лекар, зъболекар, аптека, полиция?Питам само.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя доклад е стар,щом очакват икономическия растеж да достигне 3,2% преа 2018 год.Алоуууу,вече сме 2019,какво да очакваме сега?Стабилност?С нея вече ни омайват от години.Растеж на доходите?За 5% от населението си е свръх растеж,за останалите стабилна мизерия.
147
1
 
9
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
... е да ама пък от към разходи сме се сближили отдавна, дори вече ЕС трябва да се сближава "разходно" с нас
146
1
 
14
 
! Отговори
Of преди 5 години
"От МВФ отбелязват още, че устойчивите реформи в образованието и здравеопазването..." доста цинизъм има вложен тук. Да хвалят съсипването на две стратегически системи за държавата.
145
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Ancap 126:"Самооценката влияе на реалните възможности." - точно подобни мисли правят такива като тебе нещастни - мисли си че може повече, откото може и остава все недоволен и все другите му криви.
144
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще стане обаче.Б-я е едно обрано лозе.Няма как да стане и вълка да е сит и агнето цяло.Освен ако доларите и еврото не започнат да растат по дърветата.
143
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега ако има Народен съд след 30 години демократичен грабежосъдените на смърт трябва да са три пъти по 2730 души.
142
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 01.02.1945 са загинали най-много висши офицери в българската история! Не във война, а убити от най-долна порода слуги на Империята на злото.Екзекуциите са извършени незабавно след присъди произнесени от "Наордния съд" - незаконна структура, чиято единствена цел е да облече в някакви дрипи на легитимност кървавата разправа на Империята на Злото с политическия, стопанския и военния елит на България!В мразовитата утрин на първи февруари 1945-а е извършена най-масовата екзекуция на политически и военен елит на една държава в човешката история!"Народния съд" осъжда на смърт общо 2730 душ
141
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празни приказки.
140
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука сме кат Венецуела пари само за Полиц служби по-малко за армията и трохи за другите , ако много знаят низшите първата категория бързо ще ги оправи ...
139
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До АкълИ това в каква връзка го казваш?
138
1
 
4
 
! Отговори
Акъл преди 5 години
море, глава шамандура!!
137
4
 
15
 
! Отговори
13 преди 5 години
Профилактиката ни куца ЯКО!!!Аз съм на 58 г., с фамилна обремененост за рак на гърдата.По здравна каса ми се полага ПРЕЗ 1 ГОДИНА- талон за мамография.Плащам си и я правя 2 пъти годишно, с 40 години трудов стаж съм и непрекъснати осигуровки!!!НЯМАМ ДУМИ, МЪЛЧА- как се грижат за здравето ми!!!
136
3
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До 138Както споменах и по-долу, твоята пазарна ниша вече е заета от някого.Само един пример ще дам в тази връзка... Ако аз като дипломиран мигистър-икономист, водя счетоводството и финансовите дела на дадено предприятие или лице, то ако реши да ме освободи, първо трябва аз да издам цялата финансово-счетоводна документация на друг икономист, което може да отнеме доста време... Освен това, аз вече зная много неща за дейността на предприятието, които може би е добре да си останат вътре...
135
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да но БОКО не мисли така ! стадото и с малко зърно блее вече 10та година
134
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе тук винаги е пълно с успели, реализирани и богати българи, които с радост съветват нас, хората с ограничен капацитет.Благодарим ви!
133
4
 
6
 
! Отговори
До икономист преди 5 години
Въпросът не беше дали съм достатъчно добър адвокат или не.Питането ми беше към господина, който твърдеше, че с интелект и желание за реализация този месечен доход е безпроблемен. Нещо не можах да се видя в неговия модел.
132
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези фантасти надминаха и комунистическите фантазии .
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистКакто са го правили преди 100 години техните прадядовци. Днешните мрънкала живеят по-луксозен и удобен живот от царете преди 200 години.И пилеят живота си в мрънкане, вместо да оценят възможностите си и да се възползват от тях.