Захариева vs. Радев за Венецуела: Позицията ни не е преписана!

Ако президентът не искал координация, можело да бъде спряна
8 фев 2019 14:00,
111
Захариева vs. Радев за Венецуела: Позицията ни не е преписана!
Снимка: МВнР

Договорът за добросъседство и приятелство с Македония е бил изпратен в президенството, въпреки че правителството не е било длъжно да го прави. Така външният министър Екатерина Захариева отговори на критиките на държавния глава Румен Радев, че кабинетът не го търси за важни въпроси като договора с Македония, а за "преписаната позиция" на правителството за Венецуела.

Още по темата
Захариева настоя и че не може да приеме упреците, че правителството е преписало позицията, тъй като България е участвала във всички съвети, на които е обсъждана темата с Венецуела.

"Може би нелошите съветници на президента по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение. Така, че не приемам думата преписана, участвали сме на всички нива в Брюксел чрез нашите представители и на всичките съвети, на които сме обсъждали Венецуела", отсече външният министър.

"За договора с Македония, може би, президентът е забравил, че той беше изпратен писмено в президентството преди Министерски съвет. Въпреки че по Конституция ние не сме длъжни, защото правителството предлага, а парламентът ратифицира този договор", продължи тя.

Захариева посочи и че е добре всички да говорят в един глас, когато става дума за външна политика, и затова продължава да се търси координация с президента.

"Считам, че усилията за координация трябва да продължат. Но ако той не желае, може да ги спрем", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз смятам, че позицията на САЩ е правилната и продуктивната.
6
22
 
3
 
! Отговори
0-0- преди 5 години
До Анонимен 3ПРОДИКТУВАНА, както на радев от решетката ли. Нееее те са недостижими - ушатко е навел глава и слушка. Той друго не може и не знае, ок
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че имаме съвпадение на позиции и интереси с партньори от ЕС, не означава, че позицията е преписана. В ЕС няма единна позиция - едни са на една, други - на друга позиция.
4
4
 
27
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
" Участвали сме на всички съвети за Венецуела..." Не сте участвали, а просто сте присъствали , слушайки заповедите на "началниците" от Брюксел.
3
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позицията не е преписана, а ПРОДИКТУВАНА! Това е заповед...Колкото до г-жа Захариева, тя друго и не знае, затова е на този пост.
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнус.
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е преписана, а е копи пейст.