Цветанов: Държим на преференцията, но е нужен консенсус!

НФСБ също искат преференциите да не участват в пренареждането на листите
Обновена: 16 фев 2019 16:04 | 16 фев 2019 11:06, Елка Василева
152
Цветанов: Държим на преференцията, но е нужен консенсус!
Цветан Цветанов. Снимка: архив, Булфото

Между ГЕРБ и ДПС няма съглашателство, а политически консенсус по някои теми и допирни точки. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред Нова тв.

„Държим преференцията да остане, но когато искаш да участваш в политическия живот на страната, има консенсус, който трябва да бъде постигнат. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите“, обясни той.

Още по темата

„В политиката невинаги можеш да поставяш ултиматум. Обвиненията, когато се правят към ГЕРБ, че вървим към тоталитарен режим, точно това са моментите, когато трябва да припомним тези грешни твърдения, които някои ги лансира в публичното пространство“, заяви Цветанов.

„Най-лесно е да кажем, не, това е червена линия, която ние не можем да преминем, това означава, че БСП и ДПС, както и други биха се появили в подкрепа на техните усилия за прекратяване работата на 44-то Народно събрание и влизане в политически хаос“, съобщи той.

„Когато някой излиза и говори - ГЕРБ и ДПС имат съглашателство – да, има по някои теми, по които намираме политически консенсус и допирни точки“, отбеляза зам.-председателя на ГЕРБ.

Като пример той даде подкрепата на ДПС за закупуване на нов изтребител F-16. „Това не е съглашателство, а утвърждаване на евроатлантическите приоритети и ценности и изграждане на оперативни способности на българската армия, съвместими със стандартите на НАТО“, подчерта Цветанов.

С измененията в Изборния кодекс не сме променили абсолютно нищо във възможността българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват, заяви още Цветанов.

„Направихме решение, с което не сме ограничили възможността на българските граждани да отидат и да упражнят конституционното си право да гласуват. Преференцията остава. В България има политически системи за гласуване и това е пропорционалната система. Ако имаме смесена пропорционална система и мажоритарна, тогава може да го водим този въпрос“, изтъкна той.


 


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наглост ... държали хората да имат това право, но по възможност да не го използват защото само Партията знае как добре да реди листи, за да вкарва правилните послушковци в парламента
88
5
 
2
 
! Отговори
преди 1 месец
Не ми пука оплел сам кошницата се ми е тая.
87
1
 
19
 
! Отговори
Калашника,Цвъки преди 1 месец
"По -добре е да мълчиш и всички да те мислят за ***,отколкото да приказваш и да разсееш всяко съмнение ".(Марк Твен)
П.п. Всяка асоциация не е случайна
86
3
 
34
 
! Отговори
Отврат преди 1 месец
На единия хората му казват Тиква, а на другия Цвъ Цвъ. Станаха за смях с лъжите и кражбите си дори и на малките деца, но искат още и още и още. Нямат напълване герберастките им крадливи и корумпирани търбуси. Отврат.
85
2
 
34
 
! Отговори
КРАЯТ НА ГЕРБ преди 1 месец
ВСАКО НЕЩО ИМА НАЧАЛО И КРАЙ.
САМО СУДЖУКЪТ ИМА ДВА КРАЯ.
84
2
 
38
 
! Отговори
ПРЕФЕРЕНЦИИ НЯМА ВЕЧ преди 1 месец
На последните парламентарни избори избирателите на ГЕРБ в Плевен изхвърлиха майката на нациятае Цецка чак на четвърто място с преференциалин вот.
Затова главатарите на ГЕРБ са в тих ужас, ако им изхвърлят водача на листата на задна позиция.
83
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напоследък Цвъки ходи с раирано сако, явно се подготвя за затвора след като изхвърлим ГЕРБ от управлението.
82
1
 
36
 
! Отговори
Проблем преди 1 месец
Аз имам голям проблем с Цецо.
Защо не е в затвора. Трябва съдии и прокурори да се сменят заедно с парлмента, че вече няма накъде по зле. Време е. Айде цецо, стягай се, софийския те чака.
81
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези ни забиват пироните на ковчега, а ние какво правим???
80
1
 
38
 
! Отговори
Тия се не преди 1 месец
Тия от ГЕРБ се не наядоха. Цели 10 години крадът еврофондове и пак искат още.
79
1
 
29
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Цецо би имал голям проблем с преференциалният вот,ако вземе да се кандидатира за евродепутат....
78
1
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Не е проблемът в преференцията,а в лошото качество на мат'ряла!Да си бяха просветили електората,а не да преправят закона според него!Впрочем,ако се премахнат номерата на партиите в бюлетината,проблемът отпада автоматично.При машинно гласуване може да се направи още по-интересно,примерно партиите без номера,а редът им да се променя след всяко гласуване!Доста неграмотен електорат ще си изгори!
77
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.е. консенсусът е каквото им наредят от ДПС
76
2
 
10
 
! Отговори
Бони преди 1 месец
Простое.ако бюлетината ти е ном.15,няма да има кандидат с ном 15, например 14-иван 16драган.
75
1
 
11
 
! Отговори
До 84 преди 1 месец
Дано са ти последните пари, които ще спечелиш в този живот!
74
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли още нормални българи, ( без да са на хранилката на ГЕРБ), които да вярват на Еднокнижния, Гуменката и цялата пасмина около тях?
73
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са обосновали що е преференция и нищо не се разбира къде се намества и що замества.
72
1
 
36
 
! Отговори
Цв преди 1 месец
Затворниците трябва да са в затвора, а не в парлмента, защо този е на свобода и в парламента.
71
1
 
28
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Цветанов е Уморения Кон на Борисов .
70
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво излезе сега ? Че така наречените патриоти са в коалиция с партията на Соросс. Сигурно не знаят че това означава че са в коалиция с Хелзинския комитет, Отворено общество, Асоциация “Интегро”, дружество за изследване на малцинствата "Студии Романи", Фондация "джендър проект в България", фондация "междуетническа инициатива за човешки оправа", Еврейски комитет "цион", еврейски център "Хабад", ромска организация "кармен", бюро за самопомощ Столипиново .... и така близо 90 организации .