Парламентът пусна процедурата за избор на нова ЦИК

НС трябва да избере председател, зам.-председатели и секретар
2
Парламентът пусна процедурата за избор на нова ЦИК
Архив: Булфото

Парламентът пусна процедурата за избор на нова ЦИК, като прие процедурните правила за това.

До това се стигна по решение на премиера Бойко Борисов.

За смяна на ЦИК първи настоява от БСП с мотива, че мандатът на настоящата изтича. Въпреки това от ГЕРБ бяха категорични, че не е разумно точно сега да се избира нова заради предстоящите през май избори за евродепутати.

Още по темата

В крайна сметка управляващите промениха мнението си, след като премиерът ги събра и се разпореди да бъде назначена нова.

Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК.

Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Съгласно приетите правила от парламента предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси.

Срокът за това е 14 дни от приемането на процедурните правила.

Изборът на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК ще бъде направен от Народното събрание и ще бъдат гласувани поотделно.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е доказателство, че Нинова лъже.
Както се вижда на ДПС, а БСП управлява с ГЕРБ !
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И какво като са пуснали пруцедура,пак ще си назначат свои хора. ГЕРБ току така не изпуска властта.Държавата е собственост на Борисов.