Радев: Българо-руският диалог може да възстанови доверието между ЕС и Русия

Медведев покани Радев на Петербургския икономически форум
4 мар 2019 20:50, Анисия Иванова
170
Радев: Българо-руският диалог може да възстанови доверието между ЕС и Русия
Снимка: БТА

Българо-руският диалог може да допринесе за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес, каза президентът на България Румен Радев по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия, заяви Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радвам се да ви приветствам тук, след като с президента Владимир Путин възстановихме диалога на най-високо ниво, въпреки разликата по двустранни и по международни въпроси, каза Радев. Има дълбоки исторически и културни връзки, устояли на времето и неподвластни на политическата конюнктура, допълни българският президент. Има политическа воля условия за равнопоставено и взаимоизгодно сътрудничество има сфери като туризма, допълни той.

По думите на президента Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. "Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България – изгодна цена“, допълни Румен Радев. България иска да запази своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други страни, заяви още българският държавен глава. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка държава.

Радев открои и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни и добави, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

Добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката, отбеляза от своя страна Дмитрий Медведев. По думите на руския премиер от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и „срутването на икономическите връзки“.

"С нашите усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат взети необходимите решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително в диалог на междурегионално и хуманитарно ниво“, заяви Медведев. Руският премиер покани българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни т.г., на който да продължи диалогът за реализацията на проектите от общ интерес.

Обща бе позицията, че партньорството между България и Русия в образованието, науката и културата има дълги традиции и огромни перспективи за развитие. „Това е истинска инвестиция в бъдещето на двустранните отношения и особено в създаването на възможност за по-активен обмен в образованието и науката“, подчерта Радев. Президентът посочи, че страната ни се е утвърдила като регионален образователен център и у нас висше образование получават немалко студенти от редица европейски държави.

И Румен Радев, и Дмитрий Медведев отбелязаха дълбоките исторически, духовни и културни връзки, които свързват българския и руския народ, и са устояли на изпитанията на времето. Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевнелиев към Медведев: Русия е агресор !
89
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновените българи обичат русия, но си пращат децата в германия и сащ. Кой би си пратил децата в руската мизерия.
88
9
 
6
 
! Отговори
Casablanca преди 5 години
Медведев вероятно е дошъл да попита Румен Радев дали ще може да си купи едно имотче в България. Просто за всеки случай, тъй като положението в Русия е като затишие пред буря. А знайно е че Българите са гостоприемни хора.Гледайте Казабланка. Черно-бял филм с хубава музика и непреходна стойност.
87
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представяш ли си? В България просякинята на Европа минималната заплата е два пъти по-голяма отколкото във великата русия. Хахаха
86
9
 
9
 
! Отговори
,,, преди 5 години
Руската мечка е добре дошла в България, защото обикновените българи обичаме Русия,това е истината,,,тези тук драскачи явно са платени,,,,,
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 долар се равнява на 65.86 рубли......А пък при мен доларът е едно към едно.
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента Радев е избран с гласовете на над два милиона човека, щом Герберските и американски кучета лаят значи всичко е наред.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега България е както въздуха и слънцето за всяко живо същество.През револююцията приютихме офицерите на Врангел. След 9 Май 1945 г целокупния български народ работеше и даряваше изгладнелите руски братя.И сега откликваме при нужда.Колко руснаци намериха топъл и уютен дом в България през последните години?Няма да могат да ни се отблагодарят поколения наред за топлото гостоприемство на благородния български народ.
82
6
 
7
 
! Отговори
сиренето с пари преди 5 години
За съжаление руските туристи са много бедни и не могат да си позволят екскурзия до България. Може би, накой ден като излязат от задънената улица в кото са влезли ще могат да си позволят.
81
3
 
12
 
! Отговори
България е велика преди 5 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе народ.
80
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте за АБВ,Атака,БСП,комунисти и други леви партии!Герберите не могат да управляват,Бойко е наивен и доверчив,съжалявам го,но той не донесе някакви ползи за България,а само нанесоха щети!
79
1
 
9
 
! Отговори
разбира се преди 5 години
Както през средновековието когато българската библия е донесла кирилицата и е научила на четмо и писмо руските мужици, така и сега руските младежи могат да получат европейско образование в България. Така отново България може да стане прозорец към света за Русия.
78
6
 
10
 
! Отговори
224 преди 5 години
Незнайко, лъжливо русофилче просто. Македонците и сърби се редят на опашка за бг паспорт. За обратното не съм чул.Кажи колко е минималната пенсия във велуката русия ако не те е срам.А българските пенсионери да се сърдят на бсп и жан. Те им занулиха пенсиите.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медведев гледа с пренебрежение пинката си Радев,което е нормално всъщност.
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този изобщо не го слушаме,това не е българският президент.Русия е заплаха за България,за света,има го в официален наш документ,другарю льотчик".
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 лев се равнява на 38.17 рубли.....
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 83Резонен въпрос. И аз това се чудя. Защо си губи времето да кани туристи нямащи 30лв за виза и пиещи лосион от мизерия.
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доверието между ЕС и Русия ще се възстанови когато Русия се махне от Крим, Донбас и Луганск.Дотогава доверие няма, санкции има, и обедняването на руския народ ще бъде стремително.
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки руски колхозник имащ денги само за лосион - добре дошъл турист в България. Ще цъфне българския туризъм.А министъркта на ГЕРБ защо ходи в Москва на крака да се моли за руски туристи колхозници които имат денги само за лосион?
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А каква е смъртността на българите днес когато сме членове не ЕС и НАТО?