Плевнелиев: Над 200 са пропагандните сайта у нас, финансирани от Русия

Не сме готови да реагираме на външна намеса при евровота, смята той
13 апр 2019 20:25, Анисия Иванова
600

Не сме готови да реагираме на евентуална външна намеса при евроизборите, заяви за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев. Той припомни кибератаката по време на местните избори и референдума през 2015 година, когато бяха блокирани сайтовете на президентството, правителството и ЦИК.

"Първите доклади на българските служби бяха доста размити, с голяма неяснота, и ние не можехме да преценим, специално аз и моят екип в президентството, а други бяха готови да си замълчат, откъде точно идва атаката. Тогава се наложи като държавен глава на страна-членка на НАТО да изисквам по линия на НАТО пълна информация от партньорските служби за това кой атакува България в ден на избори и референдум", обясни Плевнелиев в разговор с Милена Милотинова.

"48 часа по-късно от британските служби, от американските служби, от канадските заваляха много ясни доклади и много ясни доказателства за това кой нападна България в ден на избори и това е групата Sofacy Fancy Bear, която се причислява към руското военно разузнаване", заяви той.

На въпрос защо българските служби не са дали точна информация, Плевнелиев обясни: "За мен обяснението, от една страна, е, че не сме достатъчно подготвени, включително и днес. От друга страна обаче, липсва и политическата воля. Липсва тази смелост понякога да посочиш този, който е причинил това."

"Казвам го в прав текст. Днес ние не сме готови за подобни предизвикателства," заяви Плевнелиев.

"От друга стрпана, тези, които тогава дестабилизираха България, и днес нямат никакви скрупули, и са готови да го направят отново. По моя информация, както и по информация на Европейската служба за борба с дезинформацията и Бюрото към ЕС за борба с кибератаките, само в България през последните години са създадени над 200 нови сайта с откровено или прикрито финансиране от Русия, които продължават да бълват пропаганда."

В ЕС такива сайтове вероятно са хиляди, смята Плевнелиев.

"И все пак, за разлика от България, в много други държави бяха взети мерки. В Холандия, в Германия, във Франция отдавна институциите са предприели действия. В Германия има дори закон, който влезе в сила. Той въвежда определени правила за социалните медии и платформи. Една такава практика би била много важна и за България," смята бившият държавен глава.

"За мен големият извод е един – и през 2015 година, и днес, не само българските институции, но и политическият елит на България не е склонен да посочи ясно откъде би могла да дойде атаката, дестабилизацията. Така, както и през 2015 година, всички си посипаха главата с пепел, а аз бях единственият, който говореше на тази тема и изискваше доклади. И имам чувството, че ситуацията и днес не се е променила", заяви Росен Плевнелиев.

Каква е равносметката от КСНС при президента Радев в понеделник, какви са шансовете ни да привлечем инвестицията на Фолксваген за завод у нас - целият разговор на Милена Милотинова с Росен Плевнелиев вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
5
 
! Отговори
виждащ преди 5 години
Толко години под руско без бой трудно се взима завладяното
191
19
 
5
 
! Отговори
Христо преди 5 години
На България и трябва истински президент като Плевнелиев, а не чехълa Радев на който Йотова и Нинова му бият шамари всеки ден!
190
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос номер 1: От какво се издържат НПО-тата ?Въпрос 2: Има ли институции които да са проверили това като се знае, че не могат дори да си платят принтираните лозунги без финансиране? Въпрос 3: Къде е държавата в лицето на НАП, ДС и стотина измислени институции?И въпроси безкрай....
189
14
 
2
 
! Отговори
нормален преди 5 години
Колко ли трябва да кяриш та да си чепатиш устата или просто мразиш България та да твърдиш че сегашния президент ако може влобще така да се нарече е по от Плевнелиев
188
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато целокупният български народ му се подиграваше или мразеше,все пак проявяваше някакви чувства,защото и омразата е чувство.Сега той е никой.Господарите от Вашингтон и Брюксел на които лижеше задните части го забравиха.От време на време запълва ефирно време,но на никой не му пука.Нито за него нито за синоптичката.Лошо Росене,лошо.След време никой няма да си спомня за теб.
187
3
 
13
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 321 АнонименДа бе , как ли пък не ! НПОтата на сорос открито проповядват извратената джендаридеология в училищата и това ако не е тероризъм. Останалите финансирания са само маскировка на антибългарската терористична дейност на тия антибългарски организации. Нолмално е да ги защитаваш след като ти плащат да пишеш тек, нали ?
186
19
 
6
 
! Отговори
националист преди 5 години
Радефф сложи прът в българското колело - трябва да махнем руския агент незабавно!! Г-н Плевнелиев моля ви кандидатирайте се!!!
185
21
 
8
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Плевнелиев бе най добрият и представителен президент на България но явно държавата ни не е толко израстнала щом има някои които мислят че сегашният е по добър
184
7
 
30
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Най-голямото НЕДОРАЗУМЕНИЕ! Най- НЕДОСТОЙНИЯТ президент в историята ни! Малък човек! Срам ме е, че тази мижитурка е била на чело на държавата!
183
23
 
4
 
! Отговори
да махнем тинята преди 5 години
Г-н Плевнелиев моля ви кандидатирайте се отново - нека да махнем руския агент Радефф !!!
182
18
 
3
 
! Отговори
велико беше преди 5 години
Росен така шляпaше руснаците, че още им държи влага!
181
25
 
4
 
! Отговори
българин преди 5 години
Какъв велик президент имахме в лицето на Росен Плевнелиев, а сега какво недоразумение имаме.. какво падение
180
2
 
26
 
! Отговори
охо бохо преди 5 години
Отвратителна жаба !
179
1
 
2
 
! Отговори
до 312 преди 5 години
До АнонименДали не бяха руснаците ? Както и при Же.лев. Както и при Живков.
178
1
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
ХУБАВО ГОВОРИ ЧОВЕКА УЧИЛ НА ИЗТОК СПЕЧЕЛИЛ ПАРИ ОТ ЗАПАД СЕГА МОЖЕ И ЗВЕЗДИ ДА НИ СВАЛЯ
177
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достоен президент ли беше Плевнелиев, вие май имат къса памет, забравихте как М.утрата го пляскаше пред цяла България и как Плевенлиев се подмикряше от страх пред М.утрата, срам и позор. достоен президент бил.....Хайде нека М.утро плясне Румен Радев да видим какво ще стане,
176
0
 
13
 
! Отговори
степан преди 5 години
Човек като няма какво да каже по добре да замълчи иначе излизат едни дълбоки като кладенец.
175
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
306, предполагаше се, че сAщ няма да пострада, но само преди няколко месеца Путин каза, че ще удари центъра, взел решение да го нападне.Пиндостан не е недосегаем. Ще пострада яко, ако предприеме агресия.
174
6
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
МАЙНАТА И НА ПРОПАГАНДАТА ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТАКИВА ЛЪЖИ ПРОРОЦИ КАТО ПЛЕВНЕЛИЕВ.
173
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте имали тoпки, вие самите сте можели да си направите Не Правителствена Организация. Глупoсти. Заблуждават ви. Нужни са не толкова топки, колкото яко, стабилно и продължително финансиране.По какво Идил не беше една Не Правителствена Организация?Идилците имаха ли топки?Имаха.Имаха ли финансиране?Имаха.Но дойде Путин и бавно и полека първо им спря финансирането - бомбардира многокилометровите колони автоцистерни с краден от Сирия петрол.И Идил умря.Барабар с огромните си топки.