Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода

Бившият премиер говори за своята книга
17 апр 2019 16:00, Йордан Бързаков
67
Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода
Снимка: БулФото

Написал съм тази книга за тези, които не са преживели прехода, или са били много млади. Това е моят личен разказ. Това каза пред БНР бившият премиер и лидер на ОДС и ДСБ Иван Костов по повод излизането на книгата му "Свидетелства за прехода".

"Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни.

Още по темата
Свидетелствата не са разказ, с който искам да внушавам собствените си мисли, а съм се опитал да свидетелствам обективно и честно. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се позволи да се придвижим напред. Да си изясним миналото, да го извадим от мъглата и да продължим напред“ - обясни Костов.

По думите на Костов, въпреки огромния интерес към книгата, той се е сблъскал и с негативни реакции - от клевети по негов адрес до мнението, че книгата е сложна и няма да се чете.

"Отзивите ми говорят, че политиката и днес продължава да е изградена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам обяснение защо сме сред най-изостаналите народи по благосъстояние. Ако управляващите имат невярна представа за прехода, то няма как да се продължи напред+ - твърди бившият премиер.

По отношение на приватизацията, за която той е обвиняван многократно в последните години, Костов обясни, че трябва да се направи приключителен баланс, където точно ще се измери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, допуснати ли са грешки.

"Ако се направи такъв баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода" - каза той.

"Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество – с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда собствените си основи? Това е много трудна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше силен икономически екип, но много малко разбирахме от политика и много малко от проблемите на сигурността“ - допълни Костов.

 


67
Още от Евроизбори '19
"Българска домашна ракия" зад Валери Симеонов за евродепутат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тези,"които не са преживяли прехода" са умрели, г-н Костов! Те са жертви на прехода ви и имат късмета да не могат да прочетат книгата.
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нито един позитивен коментар, г-н Костов. Защо така? Сигурен съм, че под статия за Жан Виденов половината коментари ще са положителни, защото влезе и излезе от политиката еднакво богат и ОТКАЗА ДА ПРОДАВА ЗА БЕЗ ПАРИ ЗАВОДИТЕ! Спретнаха му майданче от ЕС и САЩ, после България беше разпродадена за жълти стотинки, а народът и децата ни като подарък роби за 200-300евро или обслужващ персонал на Запад. Да гниеш в Ада, Иване, заради излъганите в очите хора и стъпканата надежда на всички ни
49
0
 
7
 
! Отговори
внимание преди 4 дни
''политиката е едно недоносче''
от бай Тошко с любов...:-)
48
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 дни
Цялата политика е една Измама.
47
0
 
22
 
! Отговори
внимание преди 5 дни
''КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН''
''ВРЕМЕТО Е НАШЕ''
ТИ ГНИДО СИ ЗА ,,...**********ДО 9-то КОЛЕНО............
СЪСИПА МИ ПЕНСИЯТА !!!! ГАД
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отвратително...
45
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 5 дни
Помним как повашето управление едни хора за една нощ станаха милионери с Р М Д. Говорите за комунизма защо не отворихте всички досиета
44
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще купя книгата.
43
3
 
18
 
! Отговори
Скептик преди 5 дни
Ясно, за промиване на мозъците на децата. Другите няма как да излъже.
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
БГА Балкан за един долар на израелски
мошеник -- това младите трябва да го
научат , рептилията на снимката правеше
такива сделки в качеството си на премиер
преди да бъде изритан на следващите избори .
41
6
 
15
 
! Отговори
абс преди 5 дни
тоя пак мисли да лъже народа ни със своите идеали как да краде нарда му няма доверие.тоя е продажник не само че продаде родината си и всичко свято което има в българия.а сега си прави реклама да продаде тиража на книгите си.продаде златните мини продаде си касовите апарати продаде всичко помалко накрая се събра цяла българия
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
С тази книга иска да
оплете в лъжи младите
дето нищо не знаят .
Дъртият рептилоид се
прави на хитър .
39
5
 
16
 
! Отговори
baikobaev преди 5 дни
Психологията на еничаря - унищожава всичко родно !Приватизацията беше необходимост , но след нея дойде ликвидацията .Защо предприятията не запазиха след приватизацията поне част от предмета си на дейност?Ако това бе станало сега щяхме да се молим за мигранти , а не 3 милиона младежи бяха прокудени .Този и Фильо са най -големите врагове на България.Никога не го показвайте !В турско не е била потъпквана така страната ни!
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
паметта на хората не е толкова къса.
37
5
 
7
 
! Отговори
извинение преди 5 дни
за пост29/пишещ за РВД/!неволно натиснат-,сега+.знаем,че е така!този нагъл и крадлив тип е ясен на хората,които понесоха немалко финансови и морални удари при неговото дерибействане.написал книга за малките хлапета-щото само тях може да лъже.да каже ясно при него държ.активи на каква стойност се разпродадоха и колко пари влезнаха в хазната.естествено за това,че живеем бедно и без самочувствие на европейци не е виновен само той.има и други-всички ги знаят.чакат давност и да отърват пандиза.
36
5
 
18
 
! Отговори
Хубаво го каза.. преди 5 дни
..., но неточно! За измамите съм съгласен, но не съм съгласен за времето през което се вършеха! Това време беше ТВОЕТО ВРЕМЕ г-н Костов, ти я забърка тази каша, ти отврати демократичната общност в България и даде път на фалшивите десни ка ГЕРБ! А сега и Нинова точи зъби за властта и това всичко почна от теб Иване! Знаеш ли какво, хората те мразят и естествения ти ход в житейския път е към затвора! Нямаме нищо напротив от там да се радваш на внуци и правнуци дълго, много дълго време!!!
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За Ран-Ът пише ли там и унщожението на икономиката? Иди произведи един чернобял телевизор бе капyт сплескан не цветен черно бял произведи щото комунистите проивеждаха, демокрацията какво произведе ?
34
2
 
13
 
! Отговори
Стратег преди 5 дни
До Петър
После що Адолф Шикългрубер гори книги на една голяма клада;))) Явно са ги писали такива като Костов;)))
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тоя още ли не е в затвора ?
32
1
 
18
 
! Отговори
ПЕТЪР СТОЯНОВ преди 5 дни
---Иване кажи си !