Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода

Бившият премиер говори за своята книга
17 апр 2019 16:00,
67
Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода
Снимка: БулФото

Написал съм тази книга за тези, които не са преживели прехода, или са били много млади. Това е моят личен разказ. Това каза пред БНР бившият премиер и лидер на ОДС и ДСБ Иван Костов по повод излизането на книгата му "Свидетелства за прехода".

"Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни.

Още по темата
Свидетелствата не са разказ, с който искам да внушавам собствените си мисли, а съм се опитал да свидетелствам обективно и честно. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се позволи да се придвижим напред. Да си изясним миналото, да го извадим от мъглата и да продължим напред“ - обясни Костов.

По думите на Костов, въпреки огромния интерес към книгата, той се е сблъскал и с негативни реакции - от клевети по негов адрес до мнението, че книгата е сложна и няма да се чете.

"Отзивите ми говорят, че политиката и днес продължава да е изградена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам обяснение защо сме сред най-изостаналите народи по благосъстояние. Ако управляващите имат невярна представа за прехода, то няма как да се продължи напред+ - твърди бившият премиер.

По отношение на приватизацията, за която той е обвиняван многократно в последните години, Костов обясни, че трябва да се направи приключителен баланс, където точно ще се измери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, допуснати ли са грешки.

"Ако се направи такъв баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода" - каза той.

"Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество – с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда собствените си основи? Това е много трудна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше силен икономически екип, но много малко разбирахме от политика и много малко от проблемите на сигурността“ - допълни Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.