Прескъпият трюфел влезе в закон, писан специално за него

"Ловци" на гъбата унищожавали цели находища, ще се вади само с куче!
17
Прескъпият трюфел влезе в закон, писан специално за него
Снимка: Reuters

Прескъпата гъба трюфел влиза в българското законодателство. Депутати от Обединени патриоти са написали специален закон за нея, като посочват, че в родното законодателство има пропуск в това отношение, защото в останалите страни имало закони още от 80-те години.

Още по темата

В България има около 20 хил. регистрирани търсачи на трюфели, които работят с лицензирани и с нелицензирани пунктове за изкупуване. Има обаче и такива, които прекопават горния слой на почвата навсякъде, без след това да заравят. След тях нищо не вирее, защото те буквално унищожават находищата на гъбите.

С новия закон депутатите искат да се регулира начинът на търсене, събиране и вадене на трюфели, който първо да гарантира запазването на естествените находища на краля на гъбите. Този начин е с дресирано куче, обучено за целта, което посочва мястото, където се намира трюфелът, а след това „ловецът“ на гъбата я вади с малка лопатка. Отворените гнезда пък трябва да се зарият, след като трюфелът е изваден, което ще позволи възпроизвеждане на микоризната система на нова реколта трюфели.

Досегашната практика на вадене с мотики, големи лопати, дори и с рало, тотално унищожава естествените находища на гъбата занапред, което пък щяло да доведе до изчезването на трюфелите у нас.

Има и конфликти между „ловците“ на трюфели, които ги вадят с помощта на кучета и тези, които вандалски унищожават находищата. Така че от Обединени патриоти искат всеки, които вади трюфели без куче да се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева и отнемането на гъбите.

Според вносителите на законопроекта новата регулация ще доведе до развитието на екотуризъм на дадени места, а и събирането на трюфели да се превърне в нов отрасъл за поминък там, където има естествени находища на трюфели.

В България от природата се берат над 100 тона трюфели на година, но на българския пазар остават не повече от 5%. Останалото се изнася в чужбина.

Най-скъпият сорт е Tuber-magnatum или бял трюфел, като цената му достига до 10 000 лв. На килограм. Обикновеният български черен летен трюфел в зависимост от качеството варира на едро от 75 до 1450 лв./кг.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еййй много прости хора до преди 5,6-години никой незнаеше за тази гъба а сега искат да вземат данаци
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време беше за някакъв ред,тия "ловци" разораха всичко,интересно трюфелите бягат ли, че тия хубавци се зоват "ловци" Лиценз за всеки един който се занимава с подобна дейност в държавния и общински горски фонд,в частният горски имот заплащане на наем!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен1
"Тия които унищожават находищата са простите селендури Бай Ганьо! Простьовците трябва да ги палят живи на кладата ! Да се отървем от селендурите ,да ги изколим до крак за една по хубава държава !"
Накто изчистиш ненавистните селяни, какво ще ядеш бе умньо? Ще се наложи да ми ядеш онова дето започва с КУ и завършва с РА. Много сте ми интересни, такива граждани, умни и най-вече про_сти и нег_рамотни!
6
5
 
8
 
! Отговори
участник в процеса преди 1 месец
При положение, че става дума за "лов на трюфели"е редно тези "ловци" да се третират по законите за лова. Да си плащат на Държавните или частни ловни стопанства за право на достъп за лов в даден участък. Знаете ли какви орди от "ловци" бродят из горите и прогонват дивеча в който е инвестирано толкова много. Не може всеки да тараши колкото когато каквото където си иска. Стопанисващите ловните стопанства трябва да имат право да разрешават или не "лов на трюфел", както и да получават приходи затова
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"коментар" 1 е визитната картичка на този пpoпаднал сайт
4
0
 
7
 
! Отговори
баба гана преди 1 месец
А с мойто прасенце може ли да вадя трюфели ? или трябва сега да си купя куче ?
3
4
 
9
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 месец
Добре де, така ли не им светна, че трябва също да има и закон за лапада и копривата, че безразборно се бере и от млади и от стари...
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда, и кой ще го контролира това?
Те в градовете не могат да спрат масовата битова престъпност, където вече има и множество камери и пр., а щели да спрат ловците на трюфели из затънтените гори, където ченге никога не е стъпвало и контрола е нулев!
По принцип и употребата на алкохол по време на лов е строго забранена, ама никой не го спазва и естествено няма кой да контролира, така че Угоените патриоти пак търсят само популизма и политическия дивидент
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да има процент, няма как...