Отбелязваме 143 г. от избухването на Априлското въстание

Президентът Румен Радев ще участва в тържествата в Клисура
Обновена: 1 май 2019 08:11 | 1 май 2019 08:00, Анисия Иванова
73
Отбелязваме 143 г. от избухването на Априлското въстание
Снимка: БТА

143-годишнината от избухването на Априлското въстание ще бъде отбелязана в страната. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

В Клисура тържествата ще започнат в 10.30 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та, от историческия музей до площад „20-ти април“. Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на националния флаг. В  историческия храм „Свето Въведение Богородично“ ще бъде от отслужен молебен за  благоденствие.

Снощи на площада в подбалканския град се състоя тържествен митинг-заря, на който присъства президентът Румен Радев. Почетена беше паметта на загиналите при погрома на въстанието над 400 клисурци. Днес Радев ще наблюдава възстановката, в която ще участват близо 200 души - самодейци, сред които и десетки от националното дружество "Традиция" от цялата страна.

Кулминацията на тържествата е тържественият митинг-заря в 20.30 мин. Официалното слово ще произнесе председателят на НС Цвета Караянчева.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост, обясняват бързия му и кървав край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
емо преди 4 години
До АнонименАми имено бе колега анонимен, то се вижда че не можеш да смяташ, ако е така както казваш трябваше на 4 май да го отбелязват, а не на 1.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕмоЗащото 14 дни е разликата между стария и новия църковен календар,просто е!И е свързано с църковния календар,а не с рождения ден на Хитлер,който вече ни е досадил до гуша,вече и хладилника си да отворим,от там ще изскочи Хитлер,аман от пропаганда!
34
1
 
2
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Защо нищо не пишете нищо за гаврата да се отбелязва Априлското въстание на 1 май. няма нищо общо със стар и нов стил, защото в този случай трябваше да е на 3 май. Хубаво е да признаете истината - цялата работа е заради рождения ден на Хитлер, който по съвпадение е на 20 април. Пример - Санстефанския мирен договор - 19 февруари стар - 3 март нов стил. А 20 април - 1 май, в единия случай 13 дена разлика, в другия - 10. Няма как да е така.
33
0
 
4
 
! Отговори
ВъзпоменанияотБатак3 преди 4 години
казаха,че в оня големи огънизгорял и вуйчо,и дядо,и стрина.И черквата наша,чичо,изгоряи школото пламна и девойки двестестанаха на въглен - някой ги запря...Та и още много дяца и невестиА кака и леля и други женимъчиха ги два дни,та па ги затриха.Още слушам,чичо,как пискат они!и детенца много на маждрак набиха.
32
0
 
3
 
! Отговори
ВъзпоменанияотБатак2 преди 4 години
Татко ми излезе из къщи тогазс брадвата в ръцете и нещо продума...Но те бяха много:пушнаха завчаси той падна възнак,уби го куршума.А мама изскочи,откъде;не знами над татка фана да вика,да плаче...Но нея скълцаха с един нож голям,затова съм,чичо,аз сега сираче.А бе много страшно там да бъдеш ти.Не знам що не щяха и мен да заколат:но плевнята пламна и взе да пращии страшно мучеха кравата и волът.Тогава побягнах плачешком навън.Но после,когато страшното замина -казаха,че в оня големи
31
1
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Преди 150 години хората в тази територия са били смели и родолюбиви.Днешните граждани на РБ са ГОЛА ВОДА и БИТА КАРТА.
30
0
 
5
 
! Отговори
Иван Вазов преди 4 години
Само бачо Пеню с голям глас извика...И издъхна бачо...А един хайдукбаба ми закла я под вехтата стряхаи кръвта потече из наший капчук...А ази бях малък и мен не заклаха.Татко ми излезе из къщи тогазс брадвата в ръцете и нещо продума...Но те бяха много: пушнаха завчасА мама изскочи,откъде; не знам,Но нея скълцаха с един нож голям,затова съм,чичо,аз сега сираче..............slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=974&Level=2
29
1
 
4
 
! Отговори
Иван Вазов преди 4 години
(разказ от едно дете)От Батак съм, чичо.Знаеш ли Батак?Хе, там зад горите... много е далече,нямам татко, майка: ази съм сираки треперя малко,зима дойде вече.Ти Батак не си чул,а аз съм оттам:помня го клането и страшното време.Бяхме девет братя,а останах сам.Ако ти разкажа, страх ще те съземеКато ги изклаха, чичо, аз видях...С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;а пък ази плачех, па ме беше страх
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само той не е предаден като Левски и БРЦК!.Убит е от другарите си за шепа алтъни.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен" Велики личности като Виктор Юго,Достоевски и други,издигат глас в защита на българите. "Велики, велики...колко да са" велики" тези " велики" " личности"? И какво е направила Европа за нас, българите? НИЩО!!! Някакъв си Юго, някакъв си Толстой, някакъв си Достоевски...Европа е на помощ само на празни думи.... Единствено Русия ни е помогнала да се освободим. Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2019/05/01/otbeliazvame-143-g-ot-izbuhvaneto-na-aprilskoto-vystanie.409085
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въстанието е потушено с жестоки кланета,издевателства и грабежи.Това предизвиква справедливо възмущение в Европа и Америка.В Цариград е свикана международна анкетна комисия.Велики личности като Виктор Юго,Достоевски и други,издигат глас в защита на българите.Априлското въстание през 1876 г. задълбочава Източната криза,а неговият успех е в международния му отзвук,постигнат с героизма на многохилядните жертви.
25
0
 
3
 
! Отговори
3 преди 4 години
В Сливенски окръг в Балкана действа четата на Стоил войвода,към която се присъединява и Иларион Драгостинов.Във Враца на 18 май е даден сигнал за въстание.Грандиозен по своя международен отзвук е походът на Ботевата чета от кораба Радецки и Козлодуй до Врачанския балкан, където на 20 май (1 юни) 1876 г. намира смъртта си гениалният поет воеводата Христо Ботев.На 16 май при Тутракан преминава четата на Таньо Стоянов от 20 души, която е разбита в района на Попово
24
0
 
3
 
! Отговори
3 преди 4 години
Башибозук и редовна турска армия с над 10 хиляди души и две оръдия обгражда манастира и започва 9-дневната Дряновска епопея. На деветата нощ въстаниците щурмуват обсадата и около 40 души се спасяват, сред тях е и Бачо Киро, но по-късно заловен и обесен в Търново. Разбити са и другите две чети Габровската на Цанко Дюстабанов и Тревненската начело с Христо Патрев. Потушено е въстанието и в Батошево, Кръвеник и Ново село.В Сливенски окръг няколко дни в Балкана действа четата на Стоил войвода, към
23
0
 
4
 
! Отговори
3 преди 4 години
Въстанието в Родопската област избухва на 21 април и продължава повече от седмица. На 5 май Батак е разсипан, жестоко са избити жените и децата в църквата. На 7 май пада Брацигово. Героична и трагична е защитата на Перущица чрез саможертвата на Кочо Честименски, Спас Гинев и други мъже и техните семейства.В Търновско въстанието е обявено на 28 април. В селата Бяла Черква, Михалци, Мусина и др. поп Харитон и Бачо Киро Петров сформират чета от около 200 души, която стига в Дряновския манастир. Башибозук и редовна турска армия с над 10 хиляди души и две оръдия обгражда манастира и започва 9-дневн
22
0
 
3
 
! Отговори
3 преди 4 години
На 19 април от Пловдив в Копривщица пристигат заптиета, за да арестуват водачите и Тодор Каблешков вдига въстанието на 20.04.1876 г. Конакът е превзет. До Панагюрище е изпратено Кървавото писмо. Бенковски и Волов незабавно обявяват въстанието. Населението се събира на площада, където се освещава знамето, ушито от Райна Попгеоргиева. Бенковски сформира известната Хвърковата чета. Въстават селата в Средногорието и Родопите: Перущица, Батак, Брацигово и др.
21
0
 
3
 
! Отговори
3 преди 4 години
.......Най-широка и активна е подготовката в V революционен окръг с главен апостол Панайот Волов, заменен по-късно от Георги Бенковски. За център е избрано Панагюрище.На 14.04.1876 г. в местността Оборище се свиква Общо събрание, което гласува специални пълномощия на главния апостол Георги Бенковски. Определена е и датата на въстанието (01.05.1876 г.), но се намира предател (Ненко Терзийски).
20
0
 
3
 
! Отговори
3 преди 4 години
След неуспеха на Старозагорското въстание от 17.09.1875 г., апостолите под председателството на Стефан Стамболов се събират в Гюргево на 11.11.1875 г. и до 25.12.1875 г. съставят план за ново въстание, което трябва да избухне през май 1876 г.Страната е разделена на 4 революционни окръга: Първи Търновски, Втори Сливенски, Трети Врачански и Четвърти Пловдивски (Панагюрски). Още през януари 1876 г. апостолите идват в страната и започват усилено подготовка на въстанието.Най-широка и активна
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годината е 1876, денят 20 април една паметна дата в българската история. На този ден, преди 141 години, нашите деди се вдигат срещу цяла империя в името на едно свободата. Макар действията им да не водят пряко до нея, те си остават един от най-ярките примери за себеотрицанието и храбростта, на която е способен българина в името на по-висше благо,в името на родината си.
18
1
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Да вярно е че българското възстание е организирано от франмасоните (захари стоянов,обретенов идр.)и дирижирано от западните ложи с цел свалянето на султана и подбуждане на война между Русия и Турция, разпад на Османската империя и създаване на марионетни малки държавици.Но това не е причина да не почитаме паметта на нашите деди, които умряха за вярата си и за свободата на Отечеството си.А революционерите.. тях Господ отдавна е осъдил.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон пред падналите за България и Българската Свобода българи- български мъже, жени, старци и старици, деца!Най- лошото е, уви, че тези достойни храбри български наши деди са разочаровани от това, което става с България. След Освобождението ни, на нас, българите ни се натрапва чужди динстически династии, които нямат нищо общо с България, Мария Луиза е мразила българите, но нищо не й пречила да взила с пълни шепи българските блага, Фердинанд е смятал българите за " дойна крава"