Минималната пенсия - 300 лв. Възможно е, смятат от "Воля"

От партията ще връщат доверието, но не с приказки, заяви депутат
15 май 2019 22:45, Петя Славова
97

"Притеснението на родителите, които протестират срещу Стратегията за детето, е свързана с това, че се дават прекалени правомощия на институциите, текстовете с препокриват донякъде с предната". Това каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Воля" Елена Аксиева.

"Дава се повод за различни тълкувания, има и някои притеснения за последващите законовите промени", подчерта тя.

Още по темата

"Една от причините за публичното недоволство е, че хората нямат доверие на институциите, на политиците и нещата ескалират", посочи Аксиева.

По думите ѝ, в момента хората са дали доверие на ГЕРБ, междувременно обаче ставаме свидетели на подаване на поредната оставка и се измества темата, а в случая бил нужен контрол.

"Ние от "Воля" сме млади хора, които искам да върнем доверието не само чрез приказки", каза депутатът.

"Трябва да се направи така, че хората да живеят добре, срещаме се с доста бедни хора, живеещи със 174 лв. на месец, не може на този фон да се дават пари за самолети", категорична бе Аксиева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в момента управляващите харчат пари за неща, които не са на дневен ред.

"Имаме разчети за това как минималната пенсия би могла да стане 300 лв., има специалисти, които могат да конкретизират данните и цифрите", посочи депутатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
7
 
! Отговори
До 64 опетков преди 4 години
ОчевАдно не знаеш как се формират пенсиите и как се определя размера им. Защо се опитваш да пробутваш елементарни манипулации. Пенсиите на сегашните пенсионери се изплащат от сега работещите и така е от десетки години, откакто има пенсионно осигуряване за всички в България. Какво нулиране, какви пет лева? Боже, боже-е-е.
61
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
Декември 1991 година - средна сума на осигуряване 1857,33 лева, МРЗ 620 лева. Осигурявал се на 620 лева, сега иска да получава повече от другия осигурявал се на 1857 лева.Декември 2000 година - осигурявал се на МРЗ от 79 лева, получава още 500 лева на ръка, а сега иска пенсия, колкото на осигурявалите се на средната осигурителна сума от 252,52 лева.Декември 2010 - осигуровка на МРЗ от 240 лева, средна осигурителна сума 613 лева - една и съща пенсия ли да получават?Декември 2018 - 510 и 955 лв
60
3
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен61 Донякъде сте прав, но през 1991г. комунистът Луканов и през 1997г. "социалистът" комунист Виденов два пъти нулираха всички пенсии и реалния принос на всеки от нас чрез невиждана, разбойническа инфлация. Реално погледнато, никой от работилите преди това няма никакъв принос към сегашната си пенсия, която се захранва 50%-50% от сегашните вноски и държавния бюджет. Всичко останало е лъжа и пропаганда. А сметките са прости: Близо 5 млрд вноски и 5 млрд от бюджета.
59
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 4 години
Марешки е един популист и бизнесмен гледащ да стане по богат- А отностно децата ?Не е ли по важно да се почне реформа в Съдебната Система - Защо се правят маловажни неща създаващи напрежение и в без това малкото останали семейства в БГ- Трябва да се изловят всички корумпета съдии и в затвора- трябва човека с огромно тяло и малка душа на цаца -да бъде махнат и да отива в килията- После всички органи на Герб трябва да бъдат осъдени- И тогава вече може да говорим за Стратегия на детето
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало размера на пенсията да зависи от сумите, на която се е осигурявал човека през годините и от стажа. Проблемът е, че прекалено много доходи се укриваха след 1989 година и не се плащаха осигуровки за тях, а сега реват, че пенсиите им били малки. През периода 1991-2000 години минималната работна заплата, на която се осигуряваха много хора, беше между 19% и 31% от средната сума на осигуряване. После постепенно този процент започна да се повишава и сега е около 58%. Това не е добре и означ
57
6
 
3
 
! Отговори
социален преди 4 години
триабва да се вдигнат данаците за програмистите и ще има за пенсии
56
0
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Тая въображаема пенсия от 300 лв. току виж спечелила изборите. Ха ,ха..!
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Размерът на пенсията трябва да зависи от осигуровките, които са внасяни, а не от размера на минималната пенсия. Не може 30 години укривал доходи и се осигурявал на минималната заплата, сега да иска пенсия колкото на другия, осигурявал се на двойно по-високи суми.
54
0
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 4 години
правя още две години в парламентата и се пенционирам с пожизнен таван .
53
0
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Добре(но трябва и другите пенсии,особено около 300 лева да скочат и те със 100 лева.Преди повишиха минималната,а на другите нищо.
52
2
 
9
 
! Отговори
Морков преди 4 години
смешниците Воля, дето подкрепят ГЕРБ и сега се изкарват борци за правдане мога
51
2
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Масовите официални заплати в България след 1989 година са минималната заплата и малко над минималната. Сравнена със средната осигурителна сума, масовата официална заплата в България е около 60% от нея. Това са хората, на които изчислената пенсия е по-малка от минималната пенсия. Голяма част от тези хора не са осигурявани на реалните доходи, може би по-голямата част, което означава, че минимална пенсия не трябва да има. Щом според осигуровките трябва да получава 150 лева пенсия, 150 лева да взима
50
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Колко от тия са пробвали да живеят с 300лв на месец?
49
0
 
9
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Наборе, смешно е ,,деца" на 20-30 години да ми обясняват за пенсионирането и пенсиите от 200лева.Ама ,,интернет поколение"-всичко знаят,всичко са преживели,нямат баба ,нямат дядо те са ,,пенсионерите"
48
2
 
6
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Минимална пенсия,900лв. максимална 2.000лв. При сегашните условия всичко друго е погрешно и нереално!?.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото едната патерица - Угоените патриоти ви вдигнаха пенсиите на 300лв., толкова и другта патерица - Боля, ще го направят!Това е истината, и едните и другите ВИ ЛЪЖАТ НАГЛО, а вие продължавате да им вярвате!
46
8
 
3
 
! Отговори
,,Млад" пенсион преди 4 години
Абе Ленче ,кой е със 174 лева,като минималната е 207 и тя е наследство от ,,ония времена" на ,,недоносчето". Днес такава пенсия на човек със трудов стаж и нормално осигурявал се НЯМА ! Не крийте доходи и се осигурявайте РЕАЛНО ,ако искате нормални пенсии.Не може човек с 850лв основна заплата+прослужените години да получи пенсия по малка от 450-500лв.
45
1
 
9
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 4 години
ТЕ И "ПАТРЕОТИТЕ", ВАЛЕРКАТА, И СИДЕРЧО ОБЕЩАВАХА ПРЕДИ ВРЕМЕ ПЕНСИЯ 300 лв,,, АМА ОСТАНАХМЕ С ..
44
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Съдизма към слаби, бедни и болни е анадолска генетична черта!!!Такова и*дско племе няма в света!
43
0
 
6
 
! Отговори
серьожа преди 4 години
Ако се увеличат как ще премахнеме лошия матерял а след това и поколението