Газовата ни връзка с Гърция - важна за цяла Европа!

Тя е част от общите балкански проекти за развитие на инфраструктурата
60
Газовата ни връзка с Гърция - важна за цяла Европа!
Снимка: Пресцентър на МС

"Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа". Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани", подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.
 

Борисов и Ципрас с първа копка на новата газова връзка

В разговора с гръцкия си колега Бойко Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г.

"Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи още министър-председателят.

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. "Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Бойко Борисов.

Борисов коментира с Вучич газов хъб "Балкан"

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
14
 
! Отговори
България преди 4 години
Ще гласувам за Йончева да ги съсипе от трибуната на Европейския парламент да се чуе за ГРОБ корупцията в България 100 $ пенсия асфалт къщи за гости сожуци фирми за дървесина пари пари тераси асансьори далавери огради на границата ЦЦ и ББ и Симеонов далавери
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боросов продължаеа да излага България пред целия Свят , не знае чужди езици освен руски
29
3
 
16
 
! Отговори
ЦЦ преди 4 години
Има ли апартаменти да идвам. Гласувай за ГРОБ купи апартамент на ЦЦ
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименTея според мен са любовници .... Въпросът ми е : кой го играе мъж и кой жената???---Гле'й с'я: първо, Ципарас е по-млад; второ, Боко изкара школа при ония със сабите и камилите (а, те не прощават:)); трето, в международен план, ние винаги сме били откъм булчинската страна. :)Така, че поуката е ясна ...
27
5
 
18
 
! Отговори
Плевенски преди 4 години
За съжаление това просто е отклонение на гръцки магистрален тръбопровод по който в случайна нужда ще получаваме с най малко 30% по скъп втечнен газ.Не знам на какво се радват?
26
3
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Бойко Борисов, има диплома за пожарникар и докторат в тази област. Питам се дали е учил термодинамика, та да отговори как един газ, които е компресиран, от къде се взема енергията за тази дейност и кой я плаща? Може да по евтин, само докато е субсидиран докато клиентите се вържат на доставките, както всекидневно виждаме какво се по обикновените магазини. Може би ГЕРБ са намерили начин да черпят енергия от Черните дупки?
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕ ТЕЗИ ГАЗОВИ ВРЪЗКИ СА ОТ 1974 ГОДИНА . ТЕ СА СИ ТАМ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ .
24
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 4 години
Неуморен. Като го слушам имам чувството, че досега, преди "ерата на бб" в България нищо не е построено и че той я е построил из основи.
23
6
 
9
 
! Отговори
Айде, русфилче тата. преди 4 години
Почвайте да дъвчете суджука на Боко и дебелото Паризаки на Ципурата, щото до изборите НЕМАТЕ друга тема за разговори!Хапвайте, със здраве!!!!
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, Тиквата попиля Тойотата от предизборни обиколки - то не бяха откривания на магистрали, заводи, космодруми, станции за газ на Юпитер, хвалби, потупвания...
21
5
 
19
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Всяка магистрала, газова връзка, детска площадка или кошче за *** означава, че ГЕРБ ще "усвояват", банковите им сметки ще стават все по - тлъсти, а народа все така беден и изчезващ. Оставка на Шайката, съд, конфискация и затвор !!!
20
6
 
13
 
! Отговори
гдз преди 4 години
Премиерите на двете най-бедни държави в ЕС - двамата най-големи крадци и некадърници, се срещнали. Тоя пък чак с хеликоптер дошъл, га че е толкоз далече :-) Баровци и двамата, костюмчета, часовници, ланци, хеликоптери, охрана...а народа в държавите им рови по кофите и се чуди как да си плати парното
19
3
 
16
 
! Отговори
реалист преди 4 години
"Ципрас към Борисов: Защо умишлено правите българите по -бедни. Не ви ли пука за собствения ви народ."Това заглавия казва всичко.
18
12
 
6
 
! Отговори
stoedin преди 4 години
Хубава новина. Браво!
17
2
 
5
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
ДО 3:КУКУ В ХАСКОВО НЯМА АФРИКАНСКИ ЕТИОПЦИ(ГЪРЦИ) БЕ.........
16
3
 
11
 
! Отговори
Опит за геополитиче преди 4 години
ски анализ в едно изречение:Си Джин Пин тури на бай Дончо 25% върху вноса на втечнен газ в Китай и Хегемонът тегли един шут в дътата на слугите и васалите на слугите да правят терминали и интерконектори, че трябва да продава на някого бoклyчaвия си шистов газ.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баце напраеи от южен -> турски поток, сега обукаля да се моли за газ!
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея според мен са любовници .... Въпросът ми е : кой го играе мъж и кой жената???
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е толкова важна, защо едва сега правите първа копка, а говорите за този интерконектор от най-малко 20 години?
12
5
 
16
 
! Отговори
ПОРЕДНО БАЛАМОСВАНЕ преди 4 години
ПОРЕДНАТА ПРЕДИЗБОРНА ХВАТКА НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ ГЕРБ. И КАТО НАПРАВЯТ ВРЪЗКАТА, ОТКЪДЕ ЩЕ Е ГАЗТА, КОЯТО ЩЕ Я ЗАХРАНВА???? ЦИПРАС И БОКО ТИКВЕТО СИ ПРАВЯТ ВЗАИМНИ УСЛУГИ ДА БАЛАМОСВАТ ЛЕКОВЕРНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЛЕКТОРАТ, А ЦИПРАС ДА СИ УРЕЖДА НЕГОВИТЕ ДАЛАВЕРИ. КОЙ ЗНАЕ ЗАЩО ОБАЧЕ, ВСИЧКО Е В Г.ЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ***, КОИТО ВЯРВАТ НА МУТРАТА. А КАКВО Е КАЗАЛ ЦИПРАС - АМИ НИЩО, ЗАЩОТО ЗНАЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА.