Горанов развързва кесията, имало пари, можел да плати F-16 наведнъж

По-ниско ДДС за хляба обаче нямало да доведе до ползи за хората
Обновена: 7 юни 2019 17:10 | 7 юни 2019 12:00,
325
Горанов развързва кесията, имало пари, можел да плати F-16 наведнъж
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По отношение на сделката за закупуването на осем изтребителя F-16, министърът на финансите Владислав Горанов призна, че не вярва, че можем да договорим разсрочено плащане, но и че България има възможност да направи цялостно плащане.

"Можем да си позволим да платим наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост можем. Убеден съм, че този самолет не най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптимална цена, която е определена от парламента", поясни той, цитиран от "Фокус".

А на въпроса включено ли е името му в списъка на прокуратурата с лица, за които има съмнения, че са извършили престъпления във връзка с партийните субсидии той обясни, че не знае.

Още по темата
"Не ми е известно името ми да е там. Може да е там. Това го знае само прокуратурата", призна министърът.

Преди няколко дни стана ясно, че Върховната административна прокуратура е извършила проверки за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година. В сигнала на предаването се твърдеше, че вместо 11 лв. на получен глас, както е по закон, партиите са си раздали по 13,20 лв. Прокуратурата обяви надписването на субсидията за незаконосъобразно и нареди на Горанов да предприеме необходимите мерки за подобряване на контрола. Сезирана е и Върховната касационна прокуратура за извършени престъпления от страна на служители на Министерството на финансите.

Горанов обясни, че не е викан на разпит или за обяснения. По думите му има конкретни имена, които Прокуратурата разследва, но те не били от национално значение, за да се коментират техните имена.

"Започва се от ниво експерт, после има началник отдел, директор в дирекция", поясни той.

Министърът отново настоя, че  законът е така написан, че да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите.

"Според нашето мнение и сега контролните механизми са работещи. Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът", убеден е Горанов.

Той изтъкна, че дори да има престъпление, то не е умишлено, нито преднамерено.

"Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите", категоричен е министърът.

Владислав Горанов коментира и предложението за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите.

"Промяната на ДДС или намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа със всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители. Диференцирането на ставките не е ттема, която Министерството на финансите би подкрепило. Ако парламентът го наложи обаче, ще спазваме закона, какъвто е", обясни той.

По думите му, неслучайно тази тема се повдига само от бизнеса, защото той гледал на ДДС като на "техен данък".

"Всъщност ДДС е краен прехвърляем косвен данък, който се плаща от потребителите", убеден е Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов, за българските пенсионери намери само 5-6 лева бонус, а за американската промишленност - 2 милиарда. За коя държава работиш?
284
0
 
4
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Баси тея много са откраднали бе . А пък Горанов сам самичък е спастрил 3милиарда, инак не си обеснявам говоренето в първо лице единствено число...
283
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният доклад на ЕК направо ги смазва. Но си трайкат като мишки.
282
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният доклад на ЕК направо ги смазва. Но си трайкат като мишки.
281
0
 
7
 
! Отговори
А Народа преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ искат ли тия БЕЗУМНИ ПЛАЩАНИЯ И ПОРЪЧКИПИТА ЛИ НИ НЯКОЙ.Но това е ГРОБ.видими резултати.
280
0
 
8
 
! Отговори
Да Ама преди 4 години
Оказва се, че за други жизненоважни неща НЯМАЗА АМЕРИКАНСКИ СЛУГИНАЖ ИМА.
279
6
 
0
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Колко много плюещи дребни душички и тролчета има само!?! Само напомням, че форумните подвизи няма да променят жалкото ви съществуване. Нито обществените нагласи. Поздравления за трезвомислещите хора с разумни коментари!
278
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СЪДБАНаистина ли вярвате, че Горанов изобщо има думата при решение за разходи?
277
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този министър няма пари.Това са нашите пари . Дето ще ги откраднат.По добре мъртъв отколкото богат.
276
4
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Всички долни руски *** ДГД
275
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 4 години
"..... най-оптимален..." Горанов ли си, Горски ли си не знам, но се ужасявам какъв министър си ?
274
1
 
12
 
! Отговори
ей преди 4 години
тия от герб са големи наглеци а пък тоя е пълен бездарник,нагъл,***
273
0
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Г-н Горанов, не съществува най-оптимална.Първо научете какво означава оптимално, тогава се изказвайте. Ако това беше изказване на някой от Столипиново бих го разбрал. Ама финансовият министър да ти говори за най-оптимална, просто жалка работа.
272
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Този умник явно не яде хляб,защото щеше да знае,че това е нещо подобно на хляб.
271
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре им е на шайката и троловете и и не дават никаква критика.А някой се обади,а серия псувни.Така не може да продължава и вий си го знаете.И партньорите ви вече виждат за какво иде реч и става първото клатене на кораба.Вместо Меркел,пратиха холандеца да ни съобщи тъжната вест.А хърватите съвсем скоро ги приемат в Шенген.
270
0
 
19
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Вижте сега, евреинът Горанов, не харчи негови пари, харчи от общите. При евреите е така. Иначе, парите на един път, за да се покрие факта, че Каракачун е изял парите предварително, затова трябва да се пази Кокалиционната спойка;))) Абе, имали сте бол пари дали сте, па и още по-толкова шъ дадете! Като ши думах 2016-та, да не гласувате за ГЕРБ, вие - не, ще гласуваме за ГЕРБ и Патриотите. И ето, плащайте сега!
269
0
 
21
 
! Отговори
СЪДБА преди 4 години
ГОРАНОВ С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВИЕДИН МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ ТРЯБВА ДА СТИСКА ПАРИТЕ,А НЕ ДА СЕ РАЗПОРУЖДА С НАШИТЕ ПАРИ С ШИРОКИ ШЕПИ.НО СОБСТВЕНИТЕ СИ ПАРИ СТРОГО ПАЗИ-ДОРИ ЖИЛИЩЕ НЯМА-ЖИВЕЕ БЕЗ ПАРИ В ЧУЖД АПАРТАМЕНТА НАС ЗАПИТАХА ЛИ НИ ИСКАМЕ ЛИ САМОЛЕТИ -ВОЕНИ ИГРАЧКИ ЗА 20-30 ШАПКАРИЗА ТАКИВА ПОКУПКИ СЕ ПРАВИ НАРОДНО ДОПИТВАНЕТРАГИЧНОЗА ТОВА ЕДНИ СА БОГАТИ-А ПРОСТИТЕ БЕДНИ
268
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Народе, поради що негодуваш???Какъв народ ве! Няколко трола от Позитано 20 джавкат!Нека купят малко добра стока за БА, макар че руските шпиони у нас ще изпотрошат скъпите самолети, както вече се случава няколко пъти!
267
1
 
25
 
! Отговори
Лаик преди 4 години
Защо са ни тези F-16, така и не разбрах. Обаче никак не ми е приятно да науча, че много сериозна сума ще платят нашите хрантутници за тях. Иначе за заплати и пенсии, сакън, пари няма. Абе, я си...
266
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ква кесия ве муйо?Твоите пари ли са?Нали си бездомник и живееш на аванта щото и ти си беден кат всички от герберазката ви хунта!?