На първо четене: НС либерализира пазара на природен газ

БСП обвини властите в забавяне на проекта за газовия хъб
11
На първо четене: НС либерализира пазара на природен газ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Либерализация на пазара на природен газ разписаха депутатите с поправки в Закона за енергетиката, които приеха на първо четене.

Според ресорния министър Теменужка Петкова потребителите на газ трябва да бъдат спокойни.

Още по темата

"Никой няма да направи нещо, което да противоречи на техните интереси. Всичко това се прави с цел по-голяма конкуренция и по-добри цени за потребителите“, каза тя.

Според нея в поправките в закона ясно е разписано как ще стане плавното преминаване към либерализацията на пазара на природен газ.

Тя увери, че новосъздадената работна група, която включва широк кръг представители, ще анализира внимателно всеки един детайл на новите текстове, за да предвиди всички евентуални рискове, които биха настъпили от тях.

По време на дебата в пленарната зала соцдепутатът Драгомир Стойнев обвини властите в забавяне на проекта за газовия хъб.

"Газовият хъб "Балкан", с който правителството толкова много се хвали, все още е един медиен проект. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт, освен интерконекторната връзка", коментира той.

Отговори му изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който обясни, че капацитетът на бъдещия газов хъб ще бъде функция на инфраструктурните възможности.

"Това, което сме си поставили като амбициозна задача, е в рамките на тази година газовата борса да започне реално своето функциониране", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Поскъпване? преди 4 години
За цената на ел. енергията либерализацията доведе до поскъпване, а не до поевтиняване. Вероятни и с газта ще стане същото. Побългаряваме и по-гербаджийстваме всичко.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спекулантите ще купуват всичко евтино и ще продават скъпо на бизнеса. Ще започнат да се оплакват от пазарната икономика. Сега се оплакват от скъп ток зимата.
6
0
 
4
 
! Отговори
Природен Г преди 4 години
Явно вентилацията в сградата не работи съвсем добре.
5
0
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Либерализацията на пазара никога не е носила повече конкуренция, а точно обратното, носи повече монополизация. И това е видно от целия процес на либерализация на пазарите в западния свят, където монополите и огромните корпорации просто придобиват всичките си конкуренти. Слаба икономика като българската в огромното море на либералния пазар, няма абсолютно никакъв шанс за развитие на местни фирми и бизнеси, особено в отрасли като енергийния сектор.
4
0
 
2
 
! Отговори
odpo преди 4 години
*** тия верно ни имат за орангутани!!! Какво сега... топлата вода е открита! Просто да се огледат за работеща система в някоя РАЗВИТА БЯЛА страна в Европа и да го копират... ТОЧКА
3
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
На какъв език е словоредът в първия абзац? Защото определено не е български.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе някой да има инфо оная другата дебелана като ходи в Русия какво договори? Май само и остана екскурзията.Газ нанай от Русия-Путин така лесно не дава и не се хваща на евтините бокови номера
1
0
 
5
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Типичен пример за това какво ще се случи е вече либерализирания уж пазар за електрическа енергия. Цените тръгнаха нагоре, основни играчи са монополистите, налагат каквито си искат цени, малките играчи реално нямат достъп до пазара. Без ясни правила и контрол от страна на държавата се стига до *** на пазарните принципи.