МРРБ предлага: 7 г. минимална гаранция за нова автомагистрала

При ремонт на пътища гаранцията се вдига на 3 години
9 юли 2019 16:35, Анисия Иванова
26
МРРБ предлага: 7 г. минимална гаранция за нова автомагистрала
Архив: Булфото

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага минимална гаранция за нова автомагистрала да стане 7 години. На този етап срокът е 5 години.

Това е част от предложенията, които са публикувани за обществено обсъждане. С промените в Наредба №2 ще се вдигнат минималните гаранционни срокове в строителството, съобщават от МРРБ.

Минималните гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти, ще бъдат увеличени с 1 до 3 години.

За изпълнен републикански път от І и ІІ клас сега срокът е 3 години, с измененията се предвижда да стане 5 години, а за ІІІ клас път от РПМ – 4 години, като сега е 3.

За реконструкция и основен ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа минималният гаранционен срок в момента е 2 години, с проекта на наредба се предлага увеличаването му на 3 години.

Удължаването на сроковете се отнася не само за автомагистрали, скоростни пътища и пътища І,ІІ и ІІІ клас от републиканската пътна мрежа, но и за останалите пътища и улици, за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения; за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи; за вътрешни инсталации на сгради и при основен ремонт и реконструкция; за пречиствателни съоръжения и депа за твърди битови отпадъци; за преносни и разпределителни проводи (мрежи) и съоръжения към тях на техническата инфраструктура; за основен ремонт и реконструкция на железопътни линии, самолетни писти и съоръжения за тях, хидроенергийни, хидромелиоративни, водоснабдителни, пристанищни и брегоукрепителни съоръжения и системи.

От МРРБ обясняват, че завишаването на минималните гаранционни срокове цели по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите и лицата, упражняващи строителен надзор.

Предлага се още възложителят да представя информация за идентификатор на обекта на кадастъра, подлежащ на въвеждане в експлоатация. Предвидено е и стандартизиране на изискваните документи за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация и служебното снабдяване с някои от тях.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 е на официалната страница на МРРБ, на ДНСК и на Портала за обществени консултации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bira Vergina ima trainost 20 godini...a tova magisrala mnoo malko ve...
19
0
 
4
 
! Отговори
чарли преди 4 години
7 години,много бе,а има пътища запазени от римско време.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"МРРБ предлага: 7 г. минимална гаранция за нова автомагистрала"Къде е проблема? При положение, че при бай Тошо изкарваха по 25г? И при положение, че плащаме 3 пъти по-скъпо отколкото се плаща в Германия? Не 7, поне 10 години гаранция трябва!
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Верно? Никъде не намирам в нета инфо за моста в с.Арчар?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В с.Арчар имаше стар мост над реката. Строен е след освобождението от австрийска фирма. Тази фирма е дала гаранция 100 г. В деня на изтичането на гаранционния срок в София се получава писмо от Австрия, че гаранцията на моста изтича и той трябва да се спре от експлоатация докато не се извърши обследване и евентуален ремонт. А, познайте! Ни вопъл, ни стон. Моста си се експлоатира и един ден след няколко години, падна заедно с един тир който е минавал по него. Шофьора остава без крак.
15
0
 
4
 
! Отговори
et преди 4 години
че то на киселото мляко гаранционниия срок е вече 2 години
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТълкувателитеАбе като гледам в какво състояние са детски площадки строени преди година, явно не са много прави.
13
0
 
6
 
! Отговори
Тълкувателите преди 4 години
от МРРБ би трябвало да изравнят гаранциите за конструкция на пътното легло и другите конструкции по магистралите към гаранционните срокове за конструкции а иначе гаранция за нов асфалт би трябвало да е като за другите довършителни работи поне 10 години. А иначе наскоро в една фирма ми казаха, че предпочитат да правят магистрали отколкото детски площадки, защото изискавията не са толкова високи . ха ха
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fok-toolТвоята фирма толкова гаранция ли дава?
11
0
 
3
 
! Отговори
Fok-tool преди 4 години
20 трябва е
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1234И да изберем тебе ли?Ти не крадеш нали?Честна пионерска - честен си а?Аман от форумни отворковци.
9
1
 
8
 
! Отговори
1234 преди 4 години
След 10 г и толкова много магистрали лееека стъпка в праеилната посока. Ако опандизите и цц за 2.6 млн апартамент ще друга леека стъпка в правината посока. Голяма стъпка е да се пръждосате всички предателски еничари от герб
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен3А твоите магистрали качествени ли са?
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На един хладилник гаранцията му е 5 години, на един път също !!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в швейцария магистралите и пътищата се санират планово веднъж на 20 години а ние всеки 7 години ще строим магистрали на ново а пътищата дори на 3. призателчетата на мухобойко получават оригнязъм.
5
0
 
8
 
! Отговори
Кухненската преди 4 години
ми мивка е с 75 години гаранция
4
2
 
4
 
! Отговори
Глупостите са в преди 4 години
Наредба номер 2 от 2003 г. за минималните гаранционни срокове в строителството. И гаранция за тоалетната не са ти дали щото ти е незаконна.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ да върнат откраднатото. Магистралите им не стига че са некачествени, а не могат да изкарат и 3 месеца
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събрали се 5 фирми под обща шапка, и изградили магистрала и дали "гаранция - Франция". Ако трябва да ремонтират - фирмата не съществува вече. Сега с врътката за Хемус положението е още по-зле. Фирмата е държавна и без капацитет да извърши дейността, затова ще наеме подизпълнители. За тях парите, а гаранцията от държавната фирма :D Начин да са сигурни, че няма да си ремонтират поразиите
1
5
 
8
 
! Отговори
Ами браво преди 4 години
щото за външна тоалетна, която се води "Конструкция" гаранцията е 50 години, на този фон 7 години за нова магистрала и 3 за ремонт изглеждат "прилично"?