Турция се оттегли от F-35 Lightning II , шанс за България

Било възможност българските софтуерни компании да вземат участие
Обновена: 15 юли 2019 23:00 | 15 юли 2019 21:14, Екип на Bulgaria On Air
31

Министерският съвет одобри допълнителни 2,1 млрд. лева разходи по бюджета на Министерството на отбраната за закупуването на осем изтребителя F-16. Договорите за закупуване на новите бойни самолети от САЩ бяха подписани в четвъртък от военния министър Красимир Каракачанов. 1,256 млрд. долара е общата сума за машините и въоръжението за тях, които се очаква да бъдат доставени поетапно до 2023 г.

"F-16 и F-35 освен, че имат добри летателни характеристики, с развитието на софтуера си са изключително ефективни. Това е доказано във всички операции, в които са участвали до момента", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Той бе категоричен, че оттеглянето на Турция от многонациоаналния проект за развитието на американския изтребител F-35 Lightning II е невероятна възможност българските софтуерни компании да вземат участие в него.

"А там, където F-16 ще бъде експлоатиран, не бива да се допуска достъпът на хора, които работят с руски инженери и техници по обслужване на руските самолети", допълни Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

С днешното решение кабинетът предлага на парламента да одобри разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. да се увеличат с 2,1 млрд. лева.

Същевременно се предлага предвидени 271 млн. лв. за други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година. Така дефицитът в хазната ще се увеличи с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: армиявоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
2
 
! Отговори
Я, па тия преди 4 години
Рблофилите пак са на крак. Получиха едно рамо от руските хакери и се активизира ха. Лошо е, че БГ няма контраразузнаване, да вкара в затвора малко *** на бояръшник.
19
0
 
5
 
! Отговори
Алф преди 4 години
Хубавото е,че мненията на всички които са писали са сходни което показва ,че българина трудно ще го заблудят някакви си самопровъзгласили се надути, лъжливи и кухи първенюта...
18
1
 
5
 
! Отговори
Алф преди 4 години
Ей тия се мислят за богоизбрани щом веднъж се докопат до властта са готови да лижат чужди *** до гроб за което им подхвърлят по някоя близалка за жълти стотинки, и всички се чудим защо България отива по дяволите,то от продажници - смърт има, отърване - няма!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Културиста Както има една приказка "добре, че децата не си правете с ръцете"-Тя тази приказка е за руснаците и си е измислена от самите тях, щото си знаят какви *** са.На нас само децата ни са хубави, щото не ги правим с ръцете То сигурно и ти си тьп полуруснак, щом си служиш с руски изрази.
16
9
 
7
 
! Отговори
До българина преди 4 години
когато турция си поиска ю България, единствените които можеха да кажат дур са РусияКой караше турците да влязат до Марица, да пуснат малко кръв на братушките?Русия - братската, славянската, покровителка и закрилница Русия.Проклета да е оная минута, в която руски крак е стъпил в България.Захари СтояновА турците сме ги били както друг не ги е бил и предателя русофил Радко Димитриев е спрял настъплението по заповед на Русия, защото ги е хванало страх, че Царската войска ще влезе в Цариград
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSБългария е на 3-то място е света по износ на фина механика(фирмата се казва Мехатроника), а относно IT сферата се причислява към развитите в това отношение страни.Та така другарю, не размишлявай много, че не ти се удава.
14
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
"Той бе категоричен, че оттеглянето на Турция от многонациоаналния проект за развитието на американския изтребител F-35 Lightning II е невероятна възможност българските софтуерни компании да вземат участие в него."Забележете... НациоАналния проект :D Верно си е :)
13
2
 
5
 
! Отговори
Алф преди 4 години
Навремето завърши аспирантура в СССР сега мина на другия бряг, голям патриот и родолюбец се извъди с държавна пита помен решил да прави...
12
0
 
4
 
! Отговори
Boto преди 4 години
НЕЧОВЕШКА ВЪЗМОЖНОСТ. Наши български фирми на хора, които са чували за софтуер (ама имащи познати политици и министри) и наемащи хора без опит ще вземат пари за да ровичкат по софтуера на един от най-модерните самолети. Паралелно по втори канал ще получаваме инвестиции от МАЙКА Русия (за определени хора де) за да пренасочваме софтуера към който трябва.След това ще направим и 1-2 институтчета за обучение на кадри ноне 20 000 човека (при нужни 10) за поддръжка, разбира се английски и др.
11
0
 
6
 
! Отговори
121 преди 4 години
Народни пари лесно се харчат !
10
4
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Той бе категоричен, че оттеглянето на Турция от многонациоаналния проект за развитието на американския изтребител F-35 Lightning II е невероятна възможност българските софтуерни компании да вземат участие в него.""Този Шаламанов с брутално аграрната физиономия,нима не знае,че ние каруци не можем да правим,той иска Ф-35 да правим.Нека бъде по-сериозен.Не са ли му направили някаква агенцийка,институтче или фондацийка,че е толкова гладен и напорист
9
6
 
19
 
! Отговори
Културиста преди 4 години
Какви технилогии, по-добре си пийте хапчетата. Ние кори за баници не можем да правим. Както има една приказка "добре, че децата не си правете с ръцете". Освен в производството на лютеница и *** не виждам с друго какво можем да помогнем.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F 35 е гюленист!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шаламан...ей Шаламан, ти искаш да кажеш, че в Българската армия е пълно с предатели и затова не бива да бъдат допускани до американска техника -Мне, не искаше да каже това.Поддаваш се на еуфория, породена от измамно чувство за превъзходство. Не си го хванал натясно, не се радвай. Ю ар делюжънъл.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ти каза, че не фъркат?
5
6
 
25
 
! Отговори
Sps преди 4 години
И тоя разбрал-недоразбрал. Ф-35 са няколко тона желязо, които нещо не фъркат много много. Проблем след проблем. Тоест не е ясно колко е доказан и добър. Освен това какъв пък шанс било това за нас? Турция си гледат винаги нац.интерес, ще се оправят добре и без тези хвърчила.
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представяте ли си какви *** сме имали и все още имаме за овенни министри?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно и в какво е шанса ако турците се оттеглят, ако това въобще е вярно?
2
6
 
24
 
! Отговори
българина преди 4 години
ала бала. когато турция си поиска ю България, единствените които можеха да кажат дур са Русия. но сега няма да го направят след провалени всички енергиини проекти и плюене вече 30 г! това си има цена и сметката ще дойде на турска фактура севропейски печат
1
4
 
23
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
На тоя няма ли кой да му реши проблема с един, единичен между ушите, че да не се мъчи, а и аудиторията покрай идиотщините си!