Колко ще плати НАП заради атаката? Глоба до 20 милиона!

Май не било единично хакване, а целенасочен удар
60
Колко ще плати НАП заради атаката? Глоба до 20 милиона!
Снимка: Булфото, архив

До 20 млн. лв. може да достигне глобата на НАП заради изтичането на 3% от базата данни на приходната агенция.

"Тепърва ще се определи размерът. Глобата ще е от бюджета на НАП", обясни пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Още по темата
Според него очевидно е, че от НАП има голямо изтичане на данни, а това води след себе си санкция.

Относно обезщетенията, които могат да получат гражданите и фирмите, чиито данни са изтекли, той уточни, че комисията не е компетентна да се изказва по такива жалби. Засегнатите трябва да заведат дела и да докажат в съда наличието на материални и нематериални щети.

Експерти от Комисията за защита на личните данни влязоха вчера на проверка в НАП, тя ще продължи един месец.
Междувременно имаше опит за хакерска атака срещу самата комисия и то чрез Wi-Fi мрежата на институцията.

"Трябвало е да бъдат буквално на паркинга на комисията. Има видеокамери, те ще бъдат прегледани", каза Караджов.

Започвам да мисля, че това не е единична атака, а целенасочена атака срещу работата на институции, коментира още шефът на Комисията за защита на личните данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази глоба, нападжийте ще бъдат на пости, със сух лебец и луйчец! И малко сол от време на време...Няма да има бонуси, а цунами и земетресения!
53
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Така че, глобата би трябвало да бъде няколкостотин милиона лева, това няма нищо общо с 20 млн. лв., дори не мога да разбера как има хора, които се хващат на подобни суми... След като са изтекли личните данни на поне 90 процента от клиентите на Националната агенция?!
52
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Доколкото си спомням, ако говорим за глоби за изтичане на лични данни, според новия правилник за тяхната защита, който влезе в сила от миналата година, то глобите нямат таван. 20 млн. лв. за подобен пробив на практика е много ниска сума, защото, доколкото ми е известно, всъщност става въпрос за стотици милиони, евро. И хората са прави за размера на тези глоби, основанията им бяха защитени някъде на друго място, където правителствата защитават личните данни на своите граждани.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се радвате, това е толкова прозрачно. Уж има атака, глобяват ги 20 милиона, паритет потъват в нечий джоб, а после си ги избиват от вас с яки проверки и глоби
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дазакривай
49
0
 
5
 
! Отговори
Иско преди 4 години
Е на кого плащаме? От единия джоб в другия. Стига глупости! Някой, да не казвам кой, си прехвърля едни пари от едно място на друго, за да му са по-лесно за усвояване. Браво! Така става и ще става в България. Прехвърляме пари от пусто в празно. Накрая хакера е виновен!? Евалла на хакера, който ида е той.
48
0
 
5
 
! Отговори
бе преди 4 години
не 20милиона , а 200 милиона ги глобете, и да си платят глобата от джоба , както държавата прецаква главните архитекти, да плащат по 20000лева от джоба си за работа в общините за минимална работна заплата.
47
0
 
3
 
! Отговори
ж преди 4 години
О кеф кеф, нах-накрая да глобят гаднярите от НАП, които когато ги питаш нищо не казват, и глобяват за всеки лист хартия, за едно нещо трябва да подадеш 4-5 бланки-само глоби глоби за хората. Благодарен съм на гербриите че ми закриха фирмата. Нема да гледам киселите физиномии на нападжийките. Надявам се да умра преди да се пенсионирам, щото герб направи така че да не взема пенсия.
46
0
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Откъде ще вземе 20 милиона НАП за да плати глобата, сещате ли се ?
45
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Венци, от кое лозе те довлякаха на жълтите павета ?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме, светкавична услуга и то безплатна, щом е за справка и щом плащаме данъци, но тази услуга се нуждае от сървари, а те от системни администратори и т.н.Представете си вариантите, хартиен носител в папки, входящи номера и прашлясали стаи в които има дами и господа които единствено знаят кое къде е защото те са го обработвали, а толкова не им се рови точно сега
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА КОЙ ЩЕ ПЛАТИ И ОТ КОЙ КЕ ГИ ВЗЕМЕ ТЕЗИ ПАРИ НАП.ЕГАТИ ЖУРНАЛИСТИТЕ .
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да поясня нещо. Данъка е данък, той не е твой, а просто ти си го изработил. Данъка отива в бюджета и не се съобразява с желанието на всеки по отделно, а бива разпределен по начин удобен за държавният апарат. Разбира се че ако трябва да се глоби НАП, това ще стане с пари отпуснати от бюджета на НАП.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще спукат от проверки търговците, да събират пари
40
0
 
11
 
! Отговори
Нап лап преди 4 години
Ами сега за да избият глобата да намалят заплатите на ръководните, органи и да им спрат ДМС. Или да ги бутнат в затвора и там да работят и да покриват дълга. А не ние да плащаме и този техен гаф. От къде идват парите на НАП? От нас?
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ще е, ако наистина е атака на много фронтове срещу масивната шуробаджанашката престъпна група, наречена държава. Нека целия свят да научи за корупцията, безхаберието, некомпетентността и масовите злоупотреби на всички мафиози в администрацията. Тогава ще видите Шенген, инвестиции и външна политика през крив макарон.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза, че за теча на данни от НАП е виновен ... българския данъкоплатец, защото с неговите пари НАП ще плати глобата. В НАП няма други пари освен тези на данъкоплатците. Глобата следва да се плати персонално от отговорните и виновните за този резил. Не ми е ясно защо цялата пасмина от ръководни фактори в НАП и МФ все още не са изритани през девет земи в десета, където да практикуват въпиющата си некомпетентност.
37
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
КЗЛД, разпределили ли сте вече ДМС-тата след този крупен удар, или предстои разпределяне. За един преател питам.
36
0
 
12
 
! Отговори
Справедлив преди 4 години
И какво като например НАП бъде глобена например с 200 милиона? Кой ще ги плати тези пари и откъде ще се вземат? Отговорът е много *** - това са пари на всички нас данъкоплатците и от един бездънен държавен джоб ще отидат в друг бездънен държавен джоб. Ако има наказание и отговорност, то тя трябва да е лична и да се плати от личния джоб на онези, които са назначени и натоварени да я носят - да отговарят с личните си спестявания и имущество за нанесените щети ... ПЕРСОНАЛНО.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ДМС на всеки данъчен,добре ли е,стига ли ви или още рекет трябва?