Рекорд: Над 75% от трудоспособните с работа

Министър Петков за създаване на устойчиви работни места
3 сеп 2019 20:30, Петя Славова
28
Рекорд: Над 75% от трудоспособните с работа
Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Високи нива на заетост и рекордно ниска безработица отчете българската икономика. През второто тримесечие на 2019 г. 75,7% от населението на възраст между 20 и 64 години е реализирано на пазара на труда.

Данните на Националния статистически институт показват, че безработицата за месец юли е 4,2%, което е значително под средното ниво за Европейския съюз. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Сливен след среща с кмета на общината Стефан Радев.

Основен акцент на работното посещение беше развитието на пазара на труда в региона и възможностите за преодоляване на недостига на работна сила. В тази връзка Министерството на труда и социалната политика подготвя нова Стратегия по заетостта, в която ще бъдат разписани мерки за справяне със съвременните предизвикателства на пазара на труда, каза министър Петков.

Още по темата

Той обясни, че политиката по субсидиране на работни места ще се прилага в региони със силни дисбаланси на пазара на труда, където има недостатъчно търсене. В много райони няма нужда от субсидирана заетост и затова ресурсът ще бъде пренасочен към повишаване качеството на работната сила чрез обучения и мерки за активиране на икономически неактивни хора. Амбицията ни е чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" да инвестираме в дигитални умения, посочи Петков.

По време на срещата си министърът на труда и социалната политика и кметът на Сливен обсъдиха и възможностите за развитие на социалните услуги в региона. Основна тема беше и осигуряването на лични асистенти по Закона за личната помощ. В община Сливен вече са сключени първите 50 договора, по които хора с увреждания ще получават услугата.

Данните на Агенцията за социално подпомагане сочат, че към 30 август около 15 500 хора с увреждания са заявили потребност от лична помощ. На 14 500 от тях вече е издадено необходимото направление за ползването на услугата от дирекциите "Социално подпомагане". По данни на Националния осигурителен институт около 4700 са регистрираните трудови договори за  лични асистенти за цялата страна към 30 август.

По-късно през деня министър Петков посети Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи лица. Реконструкцията на обекта е финансирана по проект "Красива България", а оборудването е с подкрепа на Фонд "Социална закрила" към МТСП. Той се срещна и с представители на водещи работодатели в региона, пред които представи мерките в Националния план за действие по заетостта за повишаване на квалификацията на работната сила и за създаване на качествени и устойчиви работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Таз шушумига какво точно иска да каже не знав!?75 %от трудоспособните били с работа!Значи останалите 25% са без работа,пък малко по нататък четем че безработицата била 4%"За справка - в Германия процентът е 81 - тоест при нас 6% от трудоспособното население е в сивата икономика. Очаквах да е повече!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Таз шушумига какво точно иска да каже не знав!?75 %от трудоспособните били с работа!Значи останалите 25% са без работа,пък малко по нататък четем че безработицата била 4%"Това е, защото трябва да имаш поне някакви познания, за да разбереш какво казват. 75% работещи + 4% безработни и остават 21% за студенти + сива икономика + хора с пари от чужбина/рента/наем
20
0
 
21
 
! Отговори
Maks преди 4 години
Когато принудиш хората да напуснат страната за да си търсят работа в чужбина и това наричат "рекорд". Агенция по заетостта отчита само регистрираните безработни, не и тези които са безработни , но не са регистрирани. Манипулация е, че 4,2 % е безработицата.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tochno takiva vampiri zaslujavate v rbg. priatni izbori.
18
0
 
10
 
! Отговори
дебел депутат преди 4 години
зрелища и пасти за народа !
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен си ме добре ни работя ни работа търся, но помощите си вървят, ако ми ги спрат някое НПО ще ми осигури адвокат за да съдя държавата в ЕСПЧ с Страсбург бледоликите да му мислят.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80% е но им се иска да е 4%
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те казват 4% а всъщност е към 50%
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой чете ли цялата статия.Бисери набисерчо.От ръкава вади гълъби за дадразни,запазена марка на тиквич.От Фани до кой фанеш.Програмата забезработица ми казаха е наполовинмин. заплата,за да обхване повече хора,като брат' чедите преобладават.Тезимъже цял ден лежат и възпаляват хор-мона след което,погребваме пореднотоСлънце.Това намалява Българите.
13
0
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Тази Новина е меко казано странна ?Тогава защо няма Пари за Здравеопазване и Пенсии ?Краде ли се много ?
12
0
 
11
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Бачкането е най-гадното нещо,в смисъл физическа изцеждаща работа всеки ден. Бачкатора мисли само как да с прибере и да захапе шишето с водка или ракия за да се замае и заспи до другата сутрин. Бачактор на концерт ,театър и разходка в планината няма. Няма човек на духa бачкатор,богат бачкатор също.
11
0
 
16
 
! Отговори
До 3 Анонимен преди 4 години
Ти за роми, които не работят чувал ли си. Последно хванаха група роми за Ало измами, други прекарват емигранти, наркотици, много хора в строителството са в сивия сектор и не са се водили никога на работа. Има и много дървосекачи без трудов договор. Овчари, хора в земеделието, като тютюнопроизводство и много други не се водят на трудов договор. Повечето си плащат здравните осигуровки и това е.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahahaha...rabota imat mnooogo... a zaplati imat li? Kolko evro za edin chas napavane nad mashinata poluchava edin shivach na majki kostumi, rizi, pantaloni vratovrazki za bg adminisraciata, ami edin shapkar ili obustar za kolko evro na chas reje koja za shapki i obuvki na bg askera i pilota za Afganistan, na bg premier da odi i da tropka papuci i sandalki, da maa kracholi u Berlin, Paris, Bruxelles, London, Rom, Athina...?!
9
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Излиза, че 25% от тези с работа са нетрудоспособни.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са на соц. помощи детски и всички други помощи за защитения вид?
7
0
 
11
 
! Отговори
системата убива преди 4 години
Как е възможно социалният министър да прилича на корумпиран фашист и не само това, или как се подкупват протестиращите майки с болните деца!
6
0
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Чети между редовете! Докато коефициентът на безработица е около 4%, заетите са едва 75% от трудоспособното население. Останалите 25% не са регистрирани в БТ и съответно не се водят безработни.
5
0
 
14
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Според НСИ безработицата у нас за 2018 г. е 5,2% министърчето говори за около 75 % заети това значи, че около 25% са безработни. Въпроса е кой казва истината НСИ или пудела на Винету.
4
0
 
13
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 4 години
абсолютен ФЕЙК НЮЗ е тоа Текст
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са безработните без да са се записали в бюрата като такива в махалите какво е положението?