35 са огнищата с чума по свинете в 12 области

От 22 дни няма регистрирано огнище, обясни министърът
5 сеп 2019 19:00, Анисия Иванова
13
35 са огнищата с чума по свинете в 12 области
Архив: Булфото

Общо 35 са огнищата с африканска чума по свинете в цялата страна, от 22 дни няма регистрирани нови такива, информира министър Десислава Танева.

Към днешна дата регистрираните огнища с африканска чума по свинете в цялата страна са общо 35. Засегнати от всички тези огнища са общо 12 области на страната. От тях тип "домашна свиня" са 33, а при тип "източнобалканска свиня" огнищата са две, открити преди седмица в Шуменска област.

От 33 -те огнища "домашна свиня" - в индустриални ферми са 7, във фамилните - 3 и в лични стопанства - 23. Общият брой на засегнатите животни е 131 961 свине, от които 161 източнобалкански, каза Танева, министър на земеделието, храните и горите, днес по време на парламентарния контрол. Към момента единственото огнище, на което унищожаването продължава, е Голямо враново, в което остават още 1000 свине - майки, 3600 броя подрастващи.

По думите на министъра е планувано в понеделник там огнището да бъде приключено.

От 22 дни няма регистрирано огнище с африканска чума по свинете, посочи още земеделският министър. За последните 40 дни, от 1 август насам има регистрирано само едно огнище при домашна свиня и две при източнобалканската. Танева каза, че интензитета на огнищата е бил през юни и причина за намаляването са мерките, които правителството е предприело, макар и те да са били изключително тежки и непопулярни.

Случаите на африканска чума при дивите свине са 59, засегнати са общо 80 броя животни, в 18 области на страната. Определени са 43 инфектирани зони с различен режим на забранителни дейности. В последния месец най-висок интензитет на зараза е бил при дивите прасета.

За стопаните, които се включиха в борбата със заразата и доброволно умъртвиха животните си в нерегистрираните обекти правителството е започнало изплащането на помощи. Към днешна дата 7430 са подадените заявления в 90 общини и 562 места и те ще получат обезщетения на обща стойност 2 229 000 лева.

Това подпомагане ще продължи, посочи министър Танева по определен график и подадени заявления до БАБХ. С две постановления правителството е отпуснало до сега 28 млн. лева и през юли малко под 4 млн. лева. МЗХГ отделно от това е осигурило графика за изплащането на обезщетенията на хората с унищожени животни в личните стопанства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая чума добра работа свърши.По времето на ,,птичият грип'' се появи някакъв ,,ники-пилето'' и караше Ферарита след това.Ама сега става въпрос не за пилета,а за прасета.Та сега очакваме да се появи някой с прозвището ,,свинята''.Но това ще е много объркващо,понеже половината червена олигархия приличат на ***,а другата половина са си *** по рождение.
11
1
 
5
 
! Отговори
Мишо мършата преди 4 години
Мене никой не може да ме замине по далаверите като вкарах 30 г. замразено свинско месо от Ирландия и вие го излапахте.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не разбрах. Хем от 22 дни няма нови регистрирани огнища, хем преди седмица са открити две нови огнища в Шуменска област. Да не би тези откритите да не са регистрирани, или има разногласия за броя на дните в седмицата?
9
1
 
5
 
! Отговори
монетата преди 4 години
И в Банкя има едно прасе не в заден двор а в къща живее, ама няма кой да го евтаназира.Все грухти и вика че другите 240 прасета му били виновни, а той яко папа и скоро ще мине 300 кг. до като другите гладуват и се чудят как да изкарат месеца,как да вържат 2-та края.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Виетнам и Китай до този момент има унищожени над 5 милиона прасета заради чумата, но *** все си смили, че държавата му е в центъра на света и видиш ли целия свят е в заговор срещу него...
7
3
 
9
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
СпреТе се вече герб и ЕС. Прекалявате.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ква чума кви 5 лв4ета бре ???????????ПРАСЕТО Гошко си го не давам !!!Аааа,.,.....ке ви го туря у.........!
5
2
 
9
 
! Отговори
**** преди 4 години
Ами няма да има нови огнища я,като няма прасета,каква чума търсите?
4
6
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Давай, Бойкооо, мачкай българския роб !Този робски народ те обича. Харесват те хората !На българина му е хубаво да го дерат, да го еват и да се гаврят с него.Мачкай, Бойче !
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат на едро, както винаги гербаджии.Става въпрос за пари и изпълняват план за унищожение на всичко българско и родно нез изключение, включително и хората..... Фактите са налице!
2
1
 
20
 
! Отговори
Стилиян преди 4 години
миналата година офцете тази свинете догодина кравите и така
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата я измислиха ГЕРБ да изколят прасетата и да внасят 20 годишно замразено от складовете на ЕС.Или вече забравихте Миро Мършата?