Ще скочат ли заплатите на IT-тата в институциите? Борисов ще опита

Като чуели за възнаграждението от 100 кандидати оставал най-глупавият
97
Ще скочат ли заплатите на IT-тата в институциите? Борисов ще опита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Примиерът Бойко Борисов ще търси начин заедно с финансовия министър за скок на заплатите киберспециалистите в електронното управление в държавната администрация.

"Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в  министерствата достатъчно квалитетни хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавият остава, само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват "Благодаря", призна той.

Още по темата
Като пример той посочи, че разликата в заплатите в  ГДБОП и частния сектор е в пъти.

"Ние плащаме по 1500 лв. В частния сектор заплатата на подобни IT-специалисти са от 10 000 лв. нагоре", обясни Борисов.

Според него може само човек с голяма кауза да работи за държавата.

"В същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими", допълни Борисов.

Според него  колкото повече се улеснява достъпа на хората до електронните услуги, толкова по-уязвими стават системите.

"Като ги слушам в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност", допълни още министър-председателят и посочи, че в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят.

"Държави има, които забраниха "Фейсбук", "Туитър". Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната", изтъкна още Борисов.

За него хакерите са равни на крадците и убийците, а дейността им не е мода

"Има едни чисто обективни процеси, които ние не можем да ги предотвратим. Колкото повече дигитализацията, колкото повече цифровото управление се развива, както всичко останало в живота, много трудно се изгражда, а много лесно се руши. По-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш. Поздравявам тези млади хора, че са тръгнали в другата посока. Това трябва да стане като превенция на обществото. Така както мразим крадци, както мразим убийците, така да мразим и хакерите." настоя той.

Според него, ако младите хора са подготвени и ако впрегнат енергията си в положителни неща, ще изкарат повече пари. 

Той отчете, че хакерите продължават своята дейност и атакуват банки, големи сектори, където нанасят поражения на стотици хиляди хора.

Борисов призна, че страната ни има предложения от други държави да ни защитават, но това ще струва няколко стотин милиона долара.

"Един хакер, който го бяхме прихванали, от една от най-големите банки в България, за да покаже извади 1 лв. от сметката на шефа на банката и му преведе. Просто за да му покаже, защото той се кълнеше, че неговата банка, неговата сметка е защитена", допълни министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли някой хакер да обере някой олигарх и да преведе милиардите на пенсионрите да видят и те малко живот
66
2
 
5
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Ние сами сме си виновни за ниските пенсии и заплати, Докато сме в ЕС и НАТО западняците ще ни експлоатират за без пари. А нашата приятелка Русия ни подава ръка и държи все още за нас отворена вратата към съюза на благоденствието и просперитета - Евразийския Съюз, но ние не щем да видим този жест на притяелство и любов. И затова сме на този хал.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ние плащаме 1500 лева ..." (Бойко Борисов)Кои "ние"? Държавата, това съм аз ли? Второ, 1500 лева, ама един друг път. На ИТ специалистите в държавния сектор заплатите рядко са над 1000 лева. Едни други е сектора на НСИ, в който са и ИТ специалистите получават повече.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега какво ни казва другаря Борисов 7 Кого да обичаме и кого да мразим ?
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава ли е или не е държава 65 долара пенсия или подаяние е ами всеки да си отговори на тоя въпрос за него си
62
7
 
1
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Тогава да тези от частният сектор да се облагат с 65% данък и така заплатите ще се изравнят. Много е тъпо да се плащат такива луди пари на хора които по цял ден седят пред един компютър. То и аз седя, но никой не ми плаща повече от 1000 лв за писанията.Само в Православна Русия има справедливост
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от другите държави имат стандарт много десетки пъти по-добър от българския Средно обикновени българи заплата 400 800 лв и обикновени швейцарци заплата 10 20 хляди евро едните са на 400 800 лв а другите на 10 20 хиляди евро и после пенсиите са подаяния не можем да говорим за пенсии а за подаяния
60
2
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Би ли пояснилКакво означава например 3 5 10 20 хиляди заплата?Дали означава 3, 5, 10 или 20 хиляди заплата или означава 3-5-10-20 хиялди заплата?8000 9000 лв. какво означава? 8000 или 9000 лв или 8000-9000 лв.и т.н. с останалите ти неясни числа.Даже 400 800 лв е възможно да бъде в три различни смисъла400 или 800 лв400-800 лв400800 лв.Ти кое си искал да бъде?
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ит са на по 3 5 10 20 хиляди заплата те са с много добри заплати а минималнта заплата кога ще скочи като в Швейцария на 8000 9000 лв всеки швейцарец взима по 10 20 хиляди евро а българите са на 400 800 лв
58
1
 
2
 
! Отговори
ДО 48 преди 4 години
ЕЕ ТИ ПЪК...НЯМА ДА СЕ НАМЕРЯТ ТАКИВА! ТЕ ЗА ТВА СА ИЗЛЕЗЛИ МЪДРИ ПЪРВИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ 1 ВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И СА ВНЕСЛИ ЦАР ОТВЪН, КАДЪРЕН МЕЖДУВПРОЧЕМ, АКО БЕШЕ ОСТАНАЛ, НЯМАШЕ ДА НИ Е ТАКАВА СЪДБАТА... НО РУСНАЦИТЕ ГО СВАЛЯТ...
57
0
 
3
 
! Отговори
бреййй преди 4 години
ЖУРНАЛЯТА НЕ СМОГВАТ ДА МУ ОТРАЗЯТ МЪДРИТЕ МИСЛИ! В 3 СТАТИИ ГО ИМА!БИТЕР КИМ!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър ИТ специалист със заплата под 20000 лева не трябва да има.
55
0
 
4
 
! Отговори
+++ преди 4 години
За да стане по-ясно ще дам примериАко на един ИТ специалист заплатата му трябва да е 15000 лева, а получава 700 от ГЕРБ, то той ще работи като за 350 лева, т.е. на 50% от заплатата, но ако получава 10000 лева, то той ще работи като за 8500 лева, т.е. на 85% от заплатата.Друг работещ, на който заплатата му трябва да е примерно 1500 лева, ако получава 700 лева, ще работи като за 490 лева, т.е. на 70% от заплатата, а ако получава 1000 лева, ще работи като за 850 лева, т.е. на 85% от заплатата си.
54
0
 
4
 
! Отговори
+++ преди 4 години
С 700-1000 лева заплата, за мутрите ще се работи като за 500-700 лева, независимо дали става дума за ИТ специалисти или някакви други и дали става дума за частния или държавния сектор. Принципът е *** - работи се като за някакъв процент от заплащането, като колкото по-високо е заплащането, толкова по-голям е този процент и второ, колкото по-голямо би трябвало да е заплащането, толкова по-малък е този процент.
53
0
 
8
 
! Отговори
Тиквата Нагла преди 4 години
Боко Борисов - Тиквето 2011 към студентите IT специалисти: Като няма работа за IT да стават овчари.
52
2
 
9
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Въпросът не е само по-високи заплати, ами и да вършат нещо, защото ако ще вдигат заплатите на сегашните дето нищо не правят, ами няма много смисъл...В Държавна агенция "Електронно управление" е пълно с пенсионирани военни и други пенсионери, които получават заплата плюс пенсия и не им се прави нииииищо.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Zakon za spirane na interneta i nema da imate takav problem. :-)
50
1
 
2
 
! Отговори
кака ви преди 4 години
Така или иначе ще ни хакват, защо да се пазим тогава на толкова висока цена ? Като нямаме защита поне ще излиза безплатно, а иначе същото - платено.
49
0
 
4
 
! Отговори
хакер преди 4 години
я и без паре ке ви опраим администрацията но съм улезнал у алкохолен цикъл къде януари фефруари ке съм у кондиция
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като вдигнат щата, ще гледаме нови попълнения завършили задочно нов български мамини дечица да бъдат зачетени с по няколко хилки държавна пара. Нивото ще се вдигне друг път. С мутри позитивни промени няма. Всяка реформа е поредната схема за консолидация на власт и наяждане. Докато не се сменят тези, всяка промяна е безпредметна.