София ще бъде домакин на процеса "Акаба" 2020 г.

Продължават разговорите между Абдула Втори и Бойко Борисов
Обновена: 13 окт 2019 16:53 | 13 окт 2019 16:38, Анисия Иванова
17
София ще бъде домакин на процеса "Акаба" 2020 г.
Снимка: МС

Домакинството на процеса "Акаба" през 2020 г. ще бъде в София. За това се договориха кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула Втори и българският министър-председател Бойко Борисов, който днес е на посещение в Аман.

Процесът "Акаба" е иницииран през 2015 г. от крал Абдула Втори за укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

На 4 юни 2018 г. премиерът Бойко Борисов участва в Процеса "Акаба", който за пръв път се проведе извън Йордания - в албанската столица Тирана. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Холандия, съобщиха от прессцентъра на Министерски съвет.

Българският премиер изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона. "Високо ценим вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света", каза Бойко Борисов.

Още по темата

Двамата лидери оцениха високо сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Изразено бе и желание за разширяване на ползотворните отношения между България и Йордания в областта на отбраната.

По време на срещата бе подчертано, че през изминалата година бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, което е добър повод да се даде нов импулс на сътрудничеството в сферите от общ интерес.

Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.
Министър-председателят на България и кралят на Йордания казаха, че има добро двустранно сътрудничество в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Неговият потенциал ще бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания.

В делегацията, водена от премиера, са включени министрите на културата Боил Банов, на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Росен Желязков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този да си идва ,че там човек малко дасе зазяпа и го хваща липсата.Имахсъстудент от там,незнам да ли невзимаоще академки, за да несе връща там.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман, от екскурзианти.Снимките на правителствената делегация на камили, къде могат да се видят?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само кажете, това "АКАБА", нали не е някаква псувня?
11
4
 
10
 
! Отговори
Ватман преди 4 години
Какво е това Акаба? Нещо за Аллах ли е?
10
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Домакинството ще е в София. Чудесно! Още отсега отивам на летището да посрещна с цветя въпросното домакинство. Обещавам да го заведа на симфоничен концерт.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aбдула,зимай го тоя при вас веееее.На нас ни помогна,да помогне малко и на вас,че ние не издържаме.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви по дяволите ги върши с България този тик веник? Вчера целуваше *** на Ердоган, днеска кани чаршафите да правят панаир в София.
7
1
 
15
 
! Отговори
Балкански падишах преди 4 години
Подготвяме кюрдска вълна ... шишко войвода и айдука ибрик .... + КОЙ
6
0
 
17
 
! Отговори
НЯКОЙ ТУК преди 4 години
Да е забелязал, че тези официални посещения и гостувания...май са все с арабски държави..и Турция. Какво стана с европейските другари? ЕВРОПАТА сменя парламента...май с новите шефове..не върви като при старите. Няма туризъм....тръгнахме арабите да зарибяване.. смях. Онези от тях,които имат пари никога няма да дойдат в бг. Клозет, а бедните...ами те са на границата и чакат. Като няма туристи, да ги настаняват из хотелите, а те.. и ЕС хем ще праща пари.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направим Лиляна Дебелана министър на Акабата, като при европредседателството
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си колко му е акъла на тоя чал мосания щом се е хванал да разговаря с Бай *** Банкнянски с едната гънка мозък и тя плитка.....
3
3
 
19
 
! Отговори
13 преди 4 години
Как ще падне на местните избори, как ще падне.
2
0
 
24
 
! Отговори
V преди 4 години
Офф Йордания и международните отношения са ни голям проблем .А кога ще ходи в Катар ??? От миналия месец не е ходил там .Ще се забравят хората .Нали са близки арабски двата ни народа :))))
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сюнет панаир" София 2020"Мазни борби Дервиш" 2020"Дюнер Експо" София 2020