Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го

Той е бил първи секретар в посолството на Русия
Обновена: 28 окт 2019 15:48 | 28 окт 2019 15:48, Елка Василева
207
Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го
Снимка: Прокуратура

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщи пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

Действията се предприети по сигнал от ДАНС. Досъдебното производство е за за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г. чуждият гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

По тази причина въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление наказателното производство срещу руския гражданин е спряно.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: дипломатРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
1
 
! Отговори
гпх преди 4 години
До Кармен Младеновабуахахаха... българската топографска карта... да не са им спрели google maps на турците, че са умрели за наш'та карта?
158
6
 
6
 
! Отговори
Шпионин съм преди 4 години
От ГЕРБ *** финасират от Германия и САЩ.От Раданчо и Иванов от САЩ НПО-та. и Британия.Кога шъ мъ прибирете, щот съм шпонин на Германия, САЩ и Британия?Мъ Ние политиците няма да останем, щот сички предаваме БГ, и съ ликуваме безплатно в Правителствена.
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то руските посолства в целия свят се ползват само за шпионаж. Просто тоя секретар се е престарал от натягане пред началството си в Москва.
156
5
 
14
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Това което най-ненавиждам у нашите политици и журналисти е,че те ни третират сякаш всички сме с лимитирано доста под средното IQ като тях.Първия секретар на посолството е човека който движи цялата му работа и за една година се среща многократно не с една,а с всички важни фигури в държавата.Официално,на коктейли и на всяко светско събитие.А там се говори.И се събира информация.Така,че не само руския,а всички първи,втори секретари и аташета на посолства по призумция са и шпиони.
155
1
 
12
 
! Отговори
Стига бре преди 4 години
Стига бре чуек!!! Кък па не ги е срам??? Ни знам, кък пък ни сма наели, че има шпиони у България. Сига, ако кажити, че има и американски в България, ша мъ утрепити...
154
8
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ , ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ ШПИОНИРАТ В БЪЛГАРИЯ !!!!! ТЕ ДАВАТ ИНСТРУКЦИИ И ПРОВЕРЯВАТ РЕЗУЛТАТИТЕ !!!!!!!!!!
153
8
 
10
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Предпочитам да ме шпионира руски дипломат отколкото чужди антибългарски служби....Какво стана с тия които преди години предадоха топографската карта на БГ на турското посолство и известни ли са ви последиците от това!? И колко още предатели нанесоха непоправими щети на БГ и нищо....и колко още седят по медиите и в правителството.
152
7
 
13
 
! Отговори
БОКО преди 4 години
ЗА РАЗКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ И БЪЛГАРСКИ РАЗУЗНАВАЧИ ,ДОВЕДЕТЕ ОТ ЕС АЛ. ЙОРДАНОВ,ФИЛИП ДИМИТРОВ , ИВАН КОСТОВ И ДРУГИ ОТ ЛИКВИДАТОРСКАТА ПАРТИЯ СДС И НАПРАВО ГИ ВКАРАЙТЕ В ЗАТВОРА -БЕЗ СЪД ! АЙДЕ ,БОРИСОВ , ТИ СИ НА ХАСПЕЛА -НЕ САМО ДА СЕ ПРЕГРЪЩАШ С ТЯХ И ДА ИМ ПРЕДЛАГАШ МИНИСТЕРСКИ КРЕСЛА И СЛУЖБИ !
151
5
 
10
 
! Отговори
NoName преди 4 години
Към админите на ДнесБГ, защо ми триете коментара и защо позволявате на анонимен юзер да ме обижда публично, неговите обиди защо не триете? И вие ли сте на руска хранилка? Към пича от по- долу - кво секретно имало, прочети пак статията, БГ ***.а на висока длъжност е изпял инфо за ЕС и НАТО ... Де...л! Към админите имам право на отговор, щом ме обиждат, а вие не триете обидите!
150
10
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахааа, всички *** верни на Путин се хвърлят в защите на родният им шпионин. Свърши вашата дрогариииииииии. Даже Боко ако още се опитва да строи тръба за Сърбия и Белене ще бъде тотално отсвирен в небитието.
149
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе двата рудника със злато в българия се прибира всичко от краваритев сирия крадат нефт както и от целия святна нас руските шпиони са ни виновни че промишленост, води, ток са дадени на чужди фирми- овце има още за стригане докато им одерат и кожата айде със здраве
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
инфото може и да не е свързано с България. Разкрили са повече инф, която засяга трети страни------------Ааааа, най-сетне Де...ла се събуди!!!!!!Значи нашата родна "Национална Доктрина" се изразява в защита на чуждите национални интереси!!!!!!!Както се казва в такива случаи -"Ти го каза"!-))))))Упс!!!!Извинявай, Ти не си Де...ил, Ти си Кре....н!!!!-)))))
147
3
 
3
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До до NoName Ще повторя като за Де ... А руснаците като са закрита карта, със закрити кодове, защо звънят от закодираните супер секретни тел в Кол Централи ?? Де ... като теб и тях само за това следва да си понесат отговорността... Да ги разжалват и да ги върнат от ТКЗС-то, откъдето са изпълзяли. Нарича се назидание! П.П. Предвид нивото на секретност на тел на текезасаря от посолството - инфото може и да не е свързано с България. Разкрили са повече инф, която засяга трети страни, разбираш ли??
146
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво има да се разузнава в този селски обор?
145
4
 
15
 
! Отговори
до NoName преди 4 години
А каква информация високо поставеният БГ служител е разкрил на руснаците - нали не очакваш тук да се публикува?---------Ще повторя въпроса като за Де...иЛ!!!!В каква област на икономиката, финансите, армията, енергетиката, социалната сфера Бг има "държавни тайни" при положение, че нямаме "национална доктрина" и дори разузнавателни служби!?Ние сме "открита книга без шифър и код"!!!!!
144
2
 
5
 
! Отговори
NoName преди 4 години
Към БГ службите по повод "нашия" високо поставен служител, дето е разкрил инфо за ЕС и НАТО - Ще ви замоля чат пат да назначавате кадърни, знаещи и можещи, без протекции, връзки и подкупи хора, уверени, проверени и надежни! За съжаление в тая ***, където живеем почтените и кадърни хора са изтиквани в ъгъла. И не само в БГ, нивото на компетентност на руския дипломат ме хвърля в размисъл, че и при тях положението е същото ... че даже и по- зле ;)
143
3
 
5
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До Анонимен Предвид обстоятелствата как малоумно самият дипломат се е разкрил - секретният тел се проверява, установяват се контактите му с БГ граждани и същите следва да понесат наказателна отговорност... Само заради малоумния начин на разкриване от страна на колхозника. А каква информация високо поставеният БГ служител е разкрил на руснаците - нали не очакваш тук да се публикува? А ако очакваш, значи си на нивото на колхозника от посолството.
142
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само един въпрос - Каква е тази "информация, представляваща държавна тайна"?????Къде и колко "Асфалт" ще бъде положен???Откога Бг има "държавни тайни" и в какво се изразява "националната ни сигурност и безопастност"????Та, ние дори нямаме национална доктрина!!!!!Ааааа,... може би става дума за националния ни футбол, или за интимните взаимоотношения на чалга певачките ни с така наречения ни "елит"???Някой знае ли???Кажете, бе, хора!!!
141
1
 
5
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До Анонимен Западните дипломати не звънят в кол централите от секретните си телефони да питат операторите от къде им имат номерата, да ги заплашват и знаят ли те операторите, че това са секретни телефони и че те като на кви си работят на високо поставена служба към нам кое си консулство ... Чак такива *** не са!
140
1
 
5
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До Анонимен Руският дипломат се набира на линията ан Кол Центъра на известна БГ фирма за бързи кредити, че получил съобщение, имал да плаща вноска от 100 лева. От закодирания си служебен тел, на отчет към руското консулство. Същият е предупреден, че разговорът се записва и че ще се извърши проверка за устанояване на фактите. Става въпрос за сгрешена 1 цифра при въвеждане на клиент от един от офисите. *** обаче продължава да казва какъв, къде работи и че това е секретен тел.