Бюджет 2020: Щедър, но липсва желание за реформи!

Водещи са пенсионната политика и здравеопазването
29 окт 2019 09:38,
9

Вече започна кроенето на държавния бюджет за догодина и напълно очаквано в него няма изненади. Специалисти коментират, че в него не са заложени и реформи

"Исторически погледнато това е най-щедрият бюджет, водещи са политиката по доходи и пенсионната политика. Бюджетът е какъвто е представен и съответства на политическата програма. Липсва ни воля за реформи", посочи за "България сутрин" Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Още по темата

По думите му може би е трябвало повече воля за реформи в здравеопазването - повече пари за профилактика и превенция. Съкращения в администрацията с 10% пък щели осигурят средства за увеличаване на заплатите на останалите чиновници.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът проф. Христина Вучева обясни, че понякога е полезно да има дефицит, за да може да се осигури растеж.

"В момента ни спасяват парите от ЕС да имаме валутен борд и растеж. Невъзможно е да има за всички необлагаем минимум. Ако се погледне бюджета внимателно, ще се види, че най-много пари се дават за бизнеса - чрез съфинансирането на така наречените програми, и трябва внимателно да се следи ефективността на парите", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се спре финансирането на частни фирми с държавни средства, държавата ще разполага с доста по-голям ресурс. Типичен пример са частните детски заведения и училища и частните болници. Държавата би трябвало да няма ангажимент за финансирането им, а само да финансира държавните (общинските).
8
1
 
2
 
! Отговори
За да е справедливо, преди 4 години
КОНКУРСИ ЗА ДОКТОРАНТУРИ трябва да се провеждат в университетите като последна образователна степен. Ясно е, че връзкарчетата пак ще бъдат уреждани, но от немай-къде ще се наложи за редовни докторанти да приемат и най-изявените студенти, ако те пожелаят да се насочат към научно-изследователска или преподавателска работа.ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ трябва да има само по проекти, за които да се кандидатства с конкурс и ДА СЕ ЛИКВИДИРА ПОРОЧНАТА ПРАКТИКА да има учЕни на заплата.
7
1
 
2
 
! Отговори
Разумно ли е преди 4 години
ВУЗ-овски катедри със стабилни традиции да подготвят студенти, сред които изпъкват кадърните и усърдните - няма как да ги скриеш, а после същите тези умни, трудолюбиви и добре подготвени деца да се явяват на кандидат-докторантски конкурси в БАН, където изведнъж се оказва, че някой тройкаджия е по-подходящ за научна работа в сравнение с тях?При това тройкаджия, на когото тройките са писани по милост. На професорски роднина пишат (6) и (5), но когато е свръх не-умен, се му пишат (3) от немай-къде
6
1
 
3
 
! Отговори
Щедър ли? преди 4 години
А дали е разумен?Разумно ли е да се отделя науката от образованието? За училищата няма да пиша, за тях се изговори много.Но от къде накъде държавата ще субсидира:1/ Частните колежи и "университети"?2/ Излишните филиали на ВУЗ-ове, които подготвят предостатъчно кадри за нуждите на страната. Защо тогава отварят филиали? За да се пълнят гушките на онези, които реват, че заплатите им са малки и вместо да правят наука, за каквато нямат качества, обикалят страната, за да четат остарели лекции.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох няколко обяви за работа в министерства. Стартова заплата между минималната заплата и някаква илюзорна горна граница. 10% повишение това е повишението на минималната заплата, което нищо не променя.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2011 година средната брутна заплата в България "скача" с цели 5,8% спрямо предишната 2010 година, докато по времето на тройната коалиция преди ГЕРБ, средната брутна заплата през 2008 година "едва помръдва" само с 26,5% повишение спрямо предишната 2007-*** година. Сега 10% повишение на ГЕРБ им се вижда много, при това това повишение е главно заради повишаването на минималната заплата. Ако се беше запазил темпа на повишаване на заплатите от преди ГЕРБ, сега средната заплата щеше да е 7000 лева
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно по-високите доходи дърпат икономиката напред, но де акъл в мутробизнесмените...10% е нищо, след изоставането в псоледните 10 години. Преди ГЕРБ през 2005-2009 години заплатите скачаха с много повече - с 20-30% на година, но дойде ГЕРБ и растежа на заплатите е сравним с инфлацията. За да се компенсира 10 годишното изоставането на заплатите при ГЕРБ, трябва ръста им да е поне 40-60% на година, за да може след 10 години да наваксаме изостването заради ГЕРБ.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Андрешковците бизнесмени не искат да плащат данъци и осигуровки.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То кога не е липсвало? Но като очаквате нещо повече, като научно и културно развитие от пожарникар и бандата му мафиоти...