Радев: Образованите движат света напред, просветителите - държавата

Той отвори вратите на Президентството на 1 ноември
85

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постиженията на просветителския и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност, а образованите и почтените личности движат света напред. Това каза  президентът Румен Радев в обръщение в Гербовата зала на "Дондуков" 2 към ръководители на културни институции и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството в Деня на народните будители.

"На Вас, днешните будители, представители на културни и просветни институции и организации искам да благодаря за честта да отбележим заедно този ден и за посланието и за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство", обърна се към тях президента.

Преди срещата на държавния глава с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството, пред сградата на президентската институция се състоя традиционната церемония по издигане на националното знаме.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част и поздрави гвардейците с празника. 

А администрацията на президента за поредна година отвори врати за гражданите от 10:30 до 16:30 часа на 1 ноември

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на "Дондуков" 2, кабинетите на Радев и Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

Специален акцент в празничния ден е експонираният в Гербовата зала първи препис на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Бойко - Бандита... преди 4 години
До ТойТакива ни управляват до ден днешен! Кога сме били свободни? Образоваха ни турците!
61
1
 
2
 
! Отговори
lorko преди 4 години
На български ,просветители ,...още означава илюминати.Като луминисцентна лампа.Тези ,които са като просветители са тези които казват на хората как да мислят.Образованите хора мислят това за което искат да мислят.Разбрахте ли нещо?.......Тогава питайте попа!,......Попа:"Един живот или 7,8 след домашна *** .,.НЕ СТИГА!"
60
2
 
8
 
! Отговори
Този мърляч преди 4 години
Този *** ли ще говори за образование. Речите му са винаги тип Макаренко
59
1
 
6
 
! Отговори
те емигрираха преди 4 години
Всички образовани емигрираха а не останаха тук! И никога няма да се върнат!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ресторанти и кафета на магазини на витрините от вътре са залепени афишите на ГЕРБ! Уж Днес ден за размисъл а агитацията е на всякъде освен ако си стоиш вкъщи
57
1
 
6
 
! Отговори
Руските колонизатори преди 4 години
Те убиха Стефан Стамболова! Те обесиха левски с тяхна благословия! Срам и позор!
56
2
 
5
 
! Отговори
Стефан Богориди преди 4 години
Предан верноподаник на султана!
55
2
 
5
 
! Отговори
1923г. преврата преди 4 години
На въстанниците са им обещавали парите и земите на богатите!
54
1
 
4
 
! Отговори
аман от комунисти преди 4 години
До ТойДа си ходят в родината - СССР а не да емигрират на запад с ромеите!
53
1
 
5
 
! Отговори
те имигрираха! преди 4 години
останаха само мутрите
52
1
 
4
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Радев, лозунгите са от отминали времена.Сега е важно да има работа и осигуровки от една социална държава.Лошото е че нашата държава е все още с манталитета на Бай *** от село.
51
5
 
5
 
! Отговори
от Лутън преди 4 години
Учителят и докторът може да станат касиери в ЛИДЛ без проблем и да взимат и те 1500лв заплата. В Англия например тези които се занимават с газовите уредби в къщите взимат повече пари от учителите и никой не *** че не било справедливо. Работата явно се измерва в резултатът от нея. Но това не е угодно на много хора в нашенско..
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Касиерка в ЛИДЛ, на 18г с диплома 3.00, средно образование.- 1 500 лвУчител на 23 г/ след 5 г, следване/- 1 000 лвДоктор на 30 г/ 6 години следване + 4 г. специализация/ 1 200- лв.
49
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...Prav e prezidenta ! Takak triabva da bade ,no unas neshtata sa protivopolojni na kazanoto ! Obrazovanite sa po sveta ..I go dvijat a neprosvetenite sa se vkopchili vav vlastta I upravliavat izdevatelstvaiki nad nas !!!
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сънчо пее приспивна песничка за будителите.
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да Живе Българската Комунистическа Партия !
46
13
 
12
 
! Отговори
Той преди 4 години
Пазвантинът на Т.Ж. се вживява като него , а партията му ГРОБ е досущ по образец на БКП. И няма как да бъде иначе, защото в тази партия има най-много бивши членове на БКП , вкл. Тиквата и Фандъка. ( Родителите на Фандъчката са активни борци.)
45
13
 
9
 
! Отговори
А.М.Салакис преди 4 години
А бе , "тургенев", добре е , че приемаш мокрите си сънища за реалност ,но на президента му личи , че е прочел поне още една книжка освен "Винету" !
44
10
 
17
 
! Отговори
Тургенев преди 4 години
Радева какво казала? Типичният рундук с ограничено мислене и ограничени възможности извън армейската система. Само с рецитали на заучени предната вечер текстове и никаква собствена мисъл (освен на жена му и съветниците) не можеш да запълниш значението на подобна трибуна като президентската. Жалко, че ляво настроената кохорта от послушни зомбита си внушава, че видиш ли този е идеалния президент. Тук е момента да вметна, че не съм симпатизант на ГЕРБ, точно обратното. Просто съм обективен.
43
6
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Така е, образованите движат света напред, но не и идеолозите от РеМеДето на Позитано 20, на които горецитираният другар се явява беквокалист ... !!!