Неразказани истории – II част: Процесите за промяна

Събитията в България, дали начало на демокрацията
11 ное 2019 16:00, Анисия Иванова
34

Лозунгите на Михаил Горбачов за ускорение, за гласност и за преустройство предизвикват големи брожения в целия социалистически блок. По-будната част от българското общество също се включва в процесите за промяна. На 16 януари 1988 година е учредено Независимото дружество за защита правата на човека. Така започва създаването на дисидентските организации.

Първоначално в Независимото дружество се включват 16 души, които активно възразяват и се противопоставят на партийните решения. Целта им е да се възстанови достойнството на българските граждани, политическият плурализъм и да се защитават правата на всеки човек. Много от членовете на дружеството са политически затворници.

Такъв е и Илия Минев, председателят на организацията. Два месеца по-късно е учреден и Общественият комитет за екологична защита на Русе. След това Христофор Събев прави Комитета за защита на религиозните права, а през ноември 88-ма е сформиран и Клуба за подкрепа на гласността и преустройството.

"Имах блестяща кариера, но се чувствах и много ангажиран с това, което става. Като дете съм имал възможност да бъда малко в друга държава и съм видял, че има един друг свят, който ми хареса повече от нашия тоталитаризъм. Знаех, че има и друг свят и че той ми харесва повече. Сега от позицията на годините знам, че той също е свят с огромни проблеми", разказва основателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пред Bulgaria ON AIR.

Той се включва в опозицинонното движение още през 1988 година. По това време е асистент в Медицинския университет в Стара Загора и именно там става съпричастен на проблемите на българските турци по време на възродителния процес.

"Аз съм човека, който написа декларацията на тъй наречения Мюсюлмански стачен комитет, тъй като съм активен правозащитник. И на 22 май ни прибраха в затвора, тъй като огласихме в английското, френското и американското посолство имена на убити хора при протестите, които започнаха в България", допълва Тренчев.

Година по-рано – на 9 март 1988-ма година в Дома на киното в София за първи път е излъчен документалният филм "Дишай" на Юри Жиров, посветен на екологичната катастрофа в Русе. Почти ежедневно градът е обгазяван от румънския химически комбинат "Верахим", построен край Гюргево. След прожекцията е учреден Обществения комитет за екологична защита на Русе. Сред основателите му са 20 партийни членове на БКП.

Много от младите вече си даваха сметка накъде отиват нещата и че това е една измислена икономическа система. "Ние действително живеехме в лагер. Как бяха го кръстили - социалистически лагер, не си ли даваха сметка, че напомня на хитлеристките лагери", разказва Ивайло Трифонов, учредител на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството.

За голяма част от българското общество обаче случващото се тогава не е било известно. Някои от гражданите се информираха за събитията, които не се отразяваха от официалните медии, чрез западните радиа като "Свободна Европа" и "Гласът на Америка". На 3 ноември 1988 година по инициатива на д-р Желю Желев е учреден Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Това се случва в 65-та аудитория на Софийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Героично преди 4 години
Да, бе, да. Никой не му е поръчвал, просто съчувствал на мюсюлманите и одил да им съставя декларации и прокламации. Големи герой.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 45 години робство и промиване на мозъка няма как изневиделица да излезе някой който да гради демокрация и равноправие. За това трябва да минат поне няколко поколения, щетата е толкова голяма, че 30 години след 10 Ноември тепърва започваме да се развиваме.
25
2
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Стига лъжи и манипулации !Слушах вчера по казионните телевизии как лъжливо представят историята около 10-ти Ноември.Дисиденти, антикомунисти ...Дрън-дрън !Всички, които около 10-ти Ноември се явиха като неформални лидери всъщност бяха хора на ДС.Те подведоха много други честни и почтени хора, които искаха промяна.После животът на вторите се съсипа, а първите също бяха изхвърлени от Системата на 90%, защото доносниците никой не ги обича.Това е истината за 10-ти Ноември !
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше като падна комунизма да изкарат досиетата на ДС и на всеки с досие да му се забрани както и на близки негови роднини да заемат каквато и да е длъжност в държавата или медиите доживот . И това трябваше да стане под натиска на така нареченото СДС. Защо никой от СДС не се осмели да го направи -защото са си комунисти
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В българия е нямало дисиденти а поставени от партията такива , видите ли уж има демокрация . Измамници с цел облага това са дисидентите. Българина като психология ми е ясен пълни бклуци сме , За това и държавата ни е боклучава .
22
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
...цивилизована Европа и за да сме равни с другите народи Борис НАЛАГА християнството като жестоко потушава бунтовете против него.Борис приема да сме към източната църква защото Папата на западната отказва да го ръкоположи като крал на България.ТОВА ГО ПИШЕШЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ.Къде видя нещо скрито.88580Да си учил а не да пасеш патките
21
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 18/21Ще ти преподам един бърз урок по историяПо него време църквите източна и западна започват борба за приобщаване на варварските народи към християнството.Всяка църква се стреми да дръпне към себе си повече народи с различни облаги.Така тръгва и св Кирил Философ на своя "кръстоносен"поход.За времето си е било въпрос на цивилизованост да НЕ си варварин но това е било висша политика разбирана само от владетелите.Народа не е искал християнството както и много боляри.За да влезем в цивиризов
20
4
 
4
 
! Отговори
торбалан преди 4 години
няма сини и червени всичките са от едно котило ,ДС милиционери , преди бяха комунисти сега техните деца са демократи ...
19
1
 
14
 
! Отговори
7 преди 4 години
Вече 30 години продължават да излизат все нови и нови " дисиденти "! Както партизаните излизаха от горите 45 години - ами то големи гори баяха ! Я вие , драги "борци " и вашите следовници си декларирайте чрез ДАНС имуществото и парите у нас и в чужбина, как е придобито и тогава елате да разговаряме за демокрация ! И по-добро здравеопазване , образование , отбрана , икономика...ли имаме сега! Къде са децата ни -яничари ли станаха ,***...
18
2
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Не мога да разбера защо така се получи,но по-голямата част от т.н Очредители на разни организации,на новите парти и т-н.бяха едни неудачници и комплексирани хора-казвам го от лични впечатления!И затова се поддадоха лесно и на манипулации, на подкупи,а някои просто се продадоха-евтино при това!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шматка си ти , ти да не мислиш че Покръстването през 866 г е било както сега кръстят децата в Църква , да ама ко минава корабче , тоагава са убивали всеки който отказва да приеме насила Християнството и не е никакво Покръстване
16
3
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Аве тъй то ама боко не искаше да си връща партийната книжка .А сега не иска да си връща американската .боко е хардлайнер .Първо комунистически ,а сега американски и откровено анти европейски .
15
1
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Ама то ти меже да си някой от сайта , кой те знае сега кой си и какво искаш точно В Укипедия си пише , който има желание ще прочете , по принцип хората ги е страх да узнаят истината и за това никой не иска да чува , то тва си е Скандал в История на България
14
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 16Ти пак ли почна бе.Веднъж ти писах.Който е ходил на училище го знае това.Който не е ходил....ами да се чуди
13
2
 
11
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Дрън дрън блякЩе ми ОЧРЕДИТЕ по времето на социализма дисидентски и опозиционни дружества без разрешението на ЦК на БКП ама друг път.Баш бай Тошо е казал:-Я съберете няколко комсомолеца да направят това и това че като разтурим седянката да има хора за опозиция.Очредили били.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историците на бившето 6- на районно управление на МВР ще си признаят ли за Геноцида над Българския Народ при Византия , как Византийците са направили българите християни като тези които отказвали били убивани , пише си в интернт , който знае да чете ще разбере
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В книгата на германския разследващ журналист Юрген Рот '' Новите бъклгарски Демони'' пише за какво става на въпрос , само трябва да се прочете
10
7
 
6
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ преди 4 години
Таква ДЕМОКРАЦИЯ в РБ. Аз виждам само ТИКВОКРАЦИЯ
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е също вътре в кюпа , по време на Голямата Екскурзия не е ясно защо така манипулатовно наричат тоа реално Геноцид точно тогава Борисов е бил командир на батальон за охрана на Селскостопански обектиВ съда в Хага му е местото от там директно в Затвора
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко беше за да може едни другари да станат капиталисти. 30 г. се въртят едни и същи. не може депутат да дреме 30 г. в НС и да се очаква, че нещо ще се промени. Здравеопазването е тотално затрито и унищожено, но дремещите 240 не помръдват. Навсякъде се краде, това е.